Понякога в любовта си говорим на различни езици

| от MamaMia |


Може редовно да изразявате обич към партньора си и той пак да се чувства необичан – да изглежда сякаш си говорите на различни езици, когато става дума за чувства. Ако изглежда така, значи се случва с причина. Любовта се губи в превода, когато партньорите си говорят на различни езици на любовта.

Петте езика на любовта са пет различни начина за изразяване и получаване на любов:

 • думи на утвърждение
 • качествено прекарано време
 • правене и получаване на подаръци
 • жестове на услуга
 • физическо докосване.

Не всеки изразява любовта по един и същи начин и по същия начин хората имат различни начини, по които предпочитат да получават любов. Концепцията за езиците на любовта е разработена от д-р Гари Чапман в книгата му „5-те езика на любовта: Тайната на трайната любов“, където той описва тези пет уникални стила на общуване на любовта, категории, които той дестилира от опита си в брачното консултиране и лингвистиката.

Какво означават тези пет типа получаване на любов обаче и как да разберете кой е вашият?

Думите на утвърждение

Хората с думи на утвърждение като език на любовта ценят вербалните признания на привързаност, включително честото „обичам те“, комплиментите, думите на признателност и благодарност, словесното насърчение и редовната дигитална комуникация като текстови съобщения и ангажираност в социалните медии. Писмените и устните прояви на обич са най-важни за хората, които обичат този език, кара ги да се чувстват оценени и приети.

Ако това е вашият език, значи вие:

 • Наистина обичате да чувате партньора си да казва „Обичам те“. Тези три думи са особено значими, специални и успокояващи, когато ги чувате. Отново и отново и отново.
 • Оценявате, когато ви признават и хвалят. Хубаво е усилията ви да бъдат признати с мили думи, колкото и малки да са те. Показва ви, че сте ценени. Допълнителни точки, ако е изневиделица.
 • Детайлите са от значение и е важно вашият партньор да обръща внимание на неща като това дали сте сменили прическата си или сте облекли работен аутфит вместо пижама за вашето служебно обаждане в Zoom. Това показва, че ви обръщат внимание, което ви помага да се чувствате ценени.
 • Чувствате се ценени, когато отделят време, за да обмислят и коментират нещо положително, което забелязват, че правите. Когато направите нещо хубаво за партньора си, те казват „Благодаря“, което ви кара да се чувствате признати и утвърдени.

Качествено прекарано време

Хората, чийто език на любовта е качествено прекараното време, се чувстват най-обичани, когато партньорът им активно иска да прекарва време с тях и винаги е готов да излиза. Те особено обичат, когато активното слушане, зрителният контакт и отдаденото присъствие са приоритетни отличителни белези във връзката. Този ​​любовен език е свързан с това да отделяте цялото си внимание на специалния за вас човек, без разсейването на телевизора, екраните на телефона или друга външна намеса.

Това е вашият език, ако:

 • Обичате да прекарвате непрекъснато време с партньора си. Важно е да имате достатъчно време да излизате и да се наслаждавате един на друг. Без разсейване, моля.
 • За вас е от значение, когато ви се отделя време, приоритизират ви в графика си и не отменят плановете си.
 • Създаването на спомени и специални моменти заедно е изключително важно. Споделянето на нови преживявания означава всичко за вас.
 • Времето е ценно и е важно да поглъщате всяка секунда от времето си заедно. Чувствате се доволни и щастливи, когато сте около партньора си, дори ако всъщност не правите нищо. Важното е, че прекарвате концентрирано време заедно.

Жестове на услуга

Ако вашият любовен език е жест на услуга, вие цените, когато партньорът ви прави всичко възможно, за да улесни живота ви. Това са неща като да ви донесат супа, когато сте болни, да ви приготвят кафе сутрин или да ви прибера на химическо чистене, когато сте имали натоварен работен ден. Този ​​език на любовта е за хора, които вярват, че действията говорят повече от думите. За разлика от тези, които предпочитат да чуят колко много им пука на близките им за тях, хората в този списък обичат да им се показва практически колко са оценени. За тях е много по-ценно някой да прави живота им по-лесен и удобен. И това се отнася и за вас, в случай че сте съгласни със следните твърдения:

 • Чувствате се обгрижени, когато партньорът ви ви подкрепя и ви помага да облекчите отговорностите си, когато върши дребни задължения или задачи вместо вас. Домашното блаженство е гарантирано.
 • Означава много, когато ви помага с нещо, особено ако сам е обърнал внимание и се е сетил да помогне. Това ви кара да се доверявате на партньора си да обръща внимание на малките детайли.
 • Мислите, че приказките са евтини и несъстоятелни; действията означават всичко. Имате нужда от някого, който да бъде до вас и да знаете, че можете да разчитате на него.
 • Не вярвате много на празни приказки. Обичате, когато вашият партньор се намесва, за да прави малки неща за вас, с които да улесни живота ви.
 • Ако се чувствате стресирани или уморени, би било хубаво партньорът ви да види това като възможност да се притече на помощ и да облекчи бремето ви, като смъкне нещо от плещите ви, което е лесно за него. Това малко действие ви помага да се почувствате обгрижени.

Правене и получаване на подаръци

Подаръците са доста прост и ясен език на любовта: чувствате се обичани, когато хората ви дават визуални символи на любовта си към вас, както го дефинира Чапман. Не става въпрос за паричната стойност, а за символичната мисъл зад предмета. Хората с този стил разпознават и ценят процеса на даряване: внимателното обмисляне, съзнателния избор на обекта, който да представлява връзката, емоционалните ползи от получаването на подаръка. Хората, чийто език на любовта е получаването на подаръци, се радват да получат нещо, което е едновременно физически и емоционално значимо. Ключът е да дадете на такива хора неща, които са значими за тях и техните ценности и разбирания, а не непременно за вас и за вашите.  Ако пък вие сте получател на подаръци, значи ще сте съгласите, че това се отнася за вас:

 • Чувствате се обичани, когато получите подарък. Самият подарък е хубав, но всъщност важна е мисълта зад него: подаръкът се превръща в предмет, който ви помага да си спомните, че са мислили за вас, което ви изпълва с любов.
 • След среща или пътуване е много специално за вас да вземете спомен със себе си вкъщи. Виждането на предмета ви напомня за преживените сантиментални моменти.
 • Най-добрите подаръци са тези с някакъв скрит смисъл. Ако е подарък изненада, още по-добре. Укрепва връзката и изгражда още по-дълбока емоция за вас.
 • Когато наближават всякакви празници, рождени дни или годишнини, винаги осъзнавате, че искате да го отбележите с някакъв подарък. Тези дни са особено специални и обичате да ги използвате като напомняне за привързаността си.
 • Жестът на получаване на подарък за вас показва, че ви виждат, обгрижват и ценят. Вие наистина процъфтявате от обмислеността зад жеста и цените предметите с носталгична или сантиментална стойност.

Физическо докосване

Хората, чийто език на любовта е физическото докосване, се чувстват обичани, когато получават физически признаци на привързаност, включително целувки, държане за ръце, гушкане на дивана и секс. Физическата интимност и докосването могат да бъдат невероятно утвърждаващи и да служат като мощен емоционално свързващ елемент за хората с този език на любовта. Корените се връщат към нашето детство, някои хора са изпитвали дълбока привързаност и любов от родителите си само когато са били държани, целувани или докосвани. Хората, които изразяват благодарността или привързаността си чрез този език, се чувстват оценени, когато са прегръщани, целувани, държани за ръка. Те ценят усещането за топлина и комфорт, което идва с физическото докосване.

Ще разберете един от тях ли сте, като проверите дали твърденията по-долу се отнасят за вас:

 • Очаквате с нетърпение прегръдки, гушкане и целувки. Нищо не може да се сравни с истинската физическа интимност.
 • Чувствате се стабилно във връзката си, когато физическите признаци на любов ви се случват регулярно и напоително.
 • Държането за ръце, дългите прегръдки и целувките са обичайни и добре дошли явления. Вие сте винаги за публични прояви на обич и желание. Помага ви да се чувствате харесвани и привлекателни.
 • Ако партньорът ви седи около вас, предпочитате да седнете един до друг и да се гушкате, а не да е разположен насреща ви. Колкото по-близо, толкова по-добре.
 • Ако са наблизо, по инерция се протягате към тях, за да докоснете крака им, да си поиграете с косата им или да ги разтриете по гърба.
 • Сексуалната интимност ви кара да се чувствате обичани и по-близо до партньора си.

Един човек може да има повече от един характерен за себе си език на любовта, но обикновено основните за него не надвишават два. Разпространението на езиците на любовта варира и според културните особености на съответния човек. Някои любовни езици, които са разпространени на Запад, са много по-рядко срещани в незападните култури. Например в южноазиатската култура директното хвалене на някого е много неудобно и често не се приема добре. Вместо комплименти очи в очи, хваленето на някого обикновено се случва пред трети човек. Освен това публичното показване на привързаност между съпрузи или романтични партньори е същинско табу в много от по-консервативните общности по света.

Вижте още: 

„Аз не знам к’во означава т’ва платонически, ама аз искам да те…“