Рецептите на MamaMia: Десерт „Итън мес“

| от Росица Гърджелийска |


Този десерт произлиза от едноименния колеж Итън в Англия, където се е сервирал на годишното състезание по крикет.

Традиционно се прави с бита сметана, но аз ви предлагам малко по-различна рецепта с яйчно-млечен крем за повече плътност и сладост.

Нужни съставки:

  • за целувките:3 белтъка
    1 ч. ч. захар
    щипка сол
    ванилия
  • за крема:

    1 л прясно мляко
    3 жълтъка
    3 с. л. захар
    4 с. л. нишесте (аз използвам царевично)
    1 ч. л. студено масло
    ванилия
    настъргана кора по 1 лимон
    ягоди, боровинки, орехи

итън мес

Начин на приготвяне:

Сложете белтъците и захарта в купа на водна баня и бъркайте до пълно разтопяване на захарта.

Добавете щипката сол и разбийте с миксер, докато белтъците станат на сняг и след това продължете още, докато станат много гъсти и лъскави.

Добавете накрая ванилията и разбъркайте.

Отрежете лист хартия за печене и го поставете на дъното на тава.

С помощта на 2 лъжички оформете големи целувки. Не се престаравайте за формата.

Сложете ги във фурната и ги печете 2 часа на 100 градуса без вентилатор.

Докато целувките се пекат, направете крема.

Разбийте жълтъците, заедно със захарта.

Добавете малко мляко и нишестето, след което разбийте отново.

Добавете останалото мляко и пак разбийте.

Изсипете яйчената смес в тенджерка и загрейте на средна степен.

Бъркайте непрекъснато с тел за разбиване. Постепенно сместа ще започне да се сгъстява, когато започне да се загрява.

Когато стане гъсто, махнете тенджерката от котлона, добавете маслото, ванилията и лимонената кора и разбъркайте.

Оставете да изстине добре.

Подредете десерта в чаши като натрошите целувки, върху тях сипете от крема и нарязани ягоди и боровинки. След това добавете още крем и завършете отгоре с целувки, цели ягоди и орехи.

Поръсете с пудра захар и се насладете на въздушен, летен десерт.

итън мес