Този десерт произлиза от едноименния колеж Итън в Англия, където се е сервирал на годишното състезание по крикет.
Традиционно се прави с бита сметана, но аз ви предлагам малко по-различна рецепта с яйчно-млечен крем за повече плътност и сладост.
Начин на приготвяне:
Сложете белтъците и захарта в купа на водна баня и бъркайте до пълно разтопяване на захарта.
Добавете щипката сол и разбийте с миксер, докато белтъците станат на сняг и след това продължете още, докато станат много гъсти и лъскави.
Добавете накрая ванилията и разбъркайте.
Отрежете лист хартия за печене и го поставете на дъното на тава.
С помощта на 2 лъжички оформете големи целувки. Не се престаравайте за формата.
Сложете ги във фурната и ги печете 2 часа на 100 градуса без вентилатор.
Докато целувките се пекат, направете крема.
Разбийте жълтъците, заедно със захарта.
Добавете малко мляко и нишестето, след което разбийте отново.
Добавете останалото мляко и пак разбийте.
Изсипете яйчената смес в тенджерка и загрейте на средна степен.
Бъркайте непрекъснато с тел за разбиване. Постепенно сместа ще започне да се сгъстява, когато започне да се загрява.
Когато стане гъсто, махнете тенджерката от котлона, добавете маслото, ванилията и лимонената кора и разбъркайте.
Оставете да изстине добре.
Подредете десерта в чаши като натрошите целувки, върху тях сипете от крема и нарязани ягоди и боровинки. След това добавете още крем и завършете отгоре с целувки, цели ягоди и орехи.
Поръсете с пудра захар и се насладете на въздушен, летен десерт.