Още от деца знаем колко полезни и съществени са протеините за нашето здраве. Как трябва да си ги набавяме, за да сме енергични и силни. Като малки обаче вероятно са ни говорили предимно за това как трябва да се храним с месо и животински продукти. В последните години се оказва, че много ценни и далеч по-щадящи и нас, и околната среда протеини се срещат в много растителни култури, най-вече в бобовите. Една от тях е боб мунг, чиито впечатляващи свойства я нареждат сред най-добрите за нас протеини.
Фасулът мунг е богата на протеини и хранителни вещества бобова култура. Първоначално е отглеждан в Индия. Днес хората култивират боб мунг в много страни и континенти, включително Югоизточна Азия, Африка, Южна Америка и Австралия.
Като се има предвид богатото му хранително съдържание и екстензивното му отглеждане, производителите са намерили начини да създадат протеинови изолати от боб мунг, които често имат консистенция, подобна на брашно. В индустриалното производство се добавят протеинови изолати от този фасул към различни храни и продукти, за се обогати техният хранителен състав или да се подобрят откъм енергийна стойност конкретно алтернативите на месото.
Протеиновите изолати от фасула мунг осигуряват отлично хранене като част от балансирана диета. Те са богати на протеини и съдържат всички незаменими аминокиселини, от които се нуждаем, за да поддържаме здравето си. Човешкият организъм лесно смила и обработва протеина и изолатите от боб мунг. Предварителните проучвания показват, че консумацията на протеин от мунг може да помогне за подобряване на мускулната сила, включително при усилено трениращите хора.
Протеиновият изолат от боб мунг става все по-популярен поради много фактори извън вече известните ползи за здравето.
Фасулът мунг е много устойчив за отглеждане и производство, тъй като не изисква азотни торове и използва по-малко вода от други раститтелни култури с високо съдържание на протеини. Освен това те се отглежда в много части на света, включително в развиващите се страни.
Изследователите са открили, че протеините и пептидите от боб мунг (къси вериги от аминокиселини, които са градивните елементи на протеините) може да притежават други важни свойства, включително инхибиторна активност на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE), противогъбична и/или антибактериална активност и трипсин инхибиторна активност. Тези свойства дават потенциал продуктът да бъде прилаган по безопасен начин в различни аспекти от хранителната индустрия, например в консервирането на храни.
Протеиновият изолат от боб мунг е признат от хранителните и здравни агенции за безопасен за редовна консумация.
Единствено ако имате алергия към боб мунг, не трябва да консумирате протеин, базиран на него. Освен това, ако имате алергия към соя, може да сте алергични и към тази храна, тъй като и двете принадлежат към едно бобово семейство и могат да имат кръстосана реакция. От съществено значение е да работите с лекар, когато се занимавате с хранителни алергии.
Трябва да имате едно наум с протеините от боб мунг, продавани като хранителни добавки. Много добавки като протеинов прах, продавани онлайн или от независими марки, не са регулирани или тествани за стандарти за чистота, което означава, че може да не получите точно рекламирания продукт.
Добрата новина. Ако продължаваме да насърчаваме иновациите в устойчивите селскостопански практики, можем да задълбочим изследванията върху боб мунг. Този тип устойчива ни помага да създадем нови начини за осигуряване на здравословна храна в големи обеми. И същевременно намаляваме въздействието си върху околната среда.
Вижте още:
Има ли вредни протеини и кои са те