Не се подвеждайте, грозде няма – това са джанки…
За тази рецепта са ви нужни три основни неща – пилешко филе, олио или зехтин и…някой, който обожава люто.
Рецептата може да се изменя – към нея да се добавя или отнема, според вкуса на потребителя или готвача /най-добре е да се съчетаят двете роли, защото и удоволствието ще е двойно/.
Ето как направих рецептата от картинката.
Взех:
Пилешко филе – 600 гр
Зехтин – 100 мл
Соев сос – 1 кафена чаша
Чесън – една глава
Люти чушки – 5 броя
Портокал – 1 брой
Праскова – 1 брой
Мед – 2 супени лъжици
Бяло вино – 1 чаша /качествено/
Джанки – 10-ина броя /разноцветни/
Нарязах филето на жулиени и го залях със соевия сос. Постоя около 2 часа. Сложих зехтина в тиган, нагрях го и положих месото, върху него нарязах лютите чушки и чесъна. Докато се задушават, обелих портокала на резенчета и го добавих, нарязах и прасковата на лунички. Завъртях няколко пъти с лъжицата /силиконова или дървена/ и сложих за пет секунди джанките. Те не се изпържват, леко се надуват и стават гланцови от зехтина. Извадих ги да чакат украсата.
Към ястието в тигана добавих две лъжици мед. След като се разтопи, налях чаша вино и изчаках да поври. Готово.
Ако искате, прецеждайте соса. Аз в началото така правех, но сега всички харесват пържените кисело-люти плодове.
Направете си едно пухкаво картофено пюренце, нарежете върху него свежа чушка – може и да не е люта, сложете джанките, ръснете магданозец и си вземете чаша за останалото от готвенето вино…
Дали да сложите физалис!? Разбира се, отива на всичко. Хапнете си люта красота.