Когато се храни, бебето изглежда така

| от Мария Панайотова |


Бебето е пораснало и вече няма да яде само мляко. Естествено няма да мине направо на пържоли, а захранването може да се окаже сериозно предизвикателство.

Кога ще започнете – зависи от вас, от детето и от съветите на лекаря. Всяко дете се развива по различен начин и по различно време е готово да опита първата хапка различна от мляко, така че няма как да се даде абсолютно точна възраст, която да е подходяща за всяко дете.

Обикновено това става между четири и шестмесечна възраст. По принцип децата, които не се кърмят, започват захранването по-рано.

С какво да започнем? Има три варианта – оризова каша, плодово пюре или зеленчуково пюре.

Първо се предлагат няколко лъжички, докато постепенно се стигне до цяла порция. Най-напред опитайте с обедното хранене. Ако кърмите, винаги приготвяйте пюрето или кашата с малко кърма. Вкусът на любимото мляко е познат за бебето, затова така то ще възприеме по-лесно новата храна.

Подгответе се за неуспех. Не е казано, че детето радушно ще приеме нововъведението. Някои упорито сучат лъжицата и не разбират какво да я правят, други директно ви плюят пюрето в лицето, напук на канските усилия да го приготвите здравословно, трети просто са злояди.

Въоръжете се с търпение, много мокри кърпи, лигавници и си облечете старите дрехи. И каквото сабя покаже.

А иначе се забавлявайте. Сега е моментът да се радвате на омазаното си бебе. Вижте в галерията какво може да очаквате.