Центърът за безопасен интернет е спасен от окончателно закриване

| от MamaMia |


Националният център за безопасен интернет ще продължи да функционира и през следващите шест месеца. Благодарение на осигурената подкрепа за следващите шест месеца от страна на българската компания за киберсигурност CENTIO #Cybersecurity.  Компанията подкрепя Центъра за безопасен интернет в критичен момент. Горещата и Консултативната линии, обслужвани от него, бяха пред закриване от 1 февруари 2023 г. Горещата линия за незаконно съдържание и Консултативната линия за онлайн безопасност на деца 124 123 ще продължат да работят в защита на българските деца, техните родители и учители.

Всичко това се случва на фона на сериозно покачване на сигналите за онлайн престъпления срещу деца, постъпили в Центъра. Статистиката ни показва 51% ръст на обработените случаи – 23 800 през 2022 г. при 15 694 през 2021. Миналата година бележим нов негативен рекорд, който надминава досегашната пикова година по брой сигнали – по време на COVID-19 пандемията през 2020 г. отчетохме над 17 800 сигнала. Над 90% от всички тези случаи са свързани със сексуална онлайн експлоатация на деца.

Центърът за безопасен интернет, работещ в подкрепа на сигурността на децата онлайн, беше пред окончателно затваряне само допреди дни.

За своето 16-годишно съществуване Горещата линия на Центъра е получила 63 228 сигнала свързани с незаконни и вредни действия срещу деца и младежи онлайн. Те са били разрешени благодарение на намесата на Центъра и партньорските му организации, както и органите на реда. Липсата на съфинансиране и устойчива държавна политика за подкрепа на работата на организацията – част от цялата глобална екосистема за защита на децата в Интернет, постави Центъра в ситуация да преустанови дейността си в края на минала година.

До момента, другата услуга на Центърът за безопасен интернет – Консултативната линия за онлайн безопасност 124 123, е консултирала и помогнала за преодоляването на проблем при 4483 случая, свързани с онлайн тормоз, кражба на профили, заплахи, изнудване и онлайн сексуална злоупотреба с деца, публични обиди и унижаване на личността на децата, както и злоупотреба с голи снимки.

Статистиката на Центъра сочи, особено след COVID-10 пандемията, че сигналите за сексуална онлайн експлоатация са все по-често срещани във възрастта 12-18 г., а възрастовата граница за онлайн тормоз е паднала до 7 г.

Това показва, че все по-малки деца са в Мрежата и стават жертви в различни рискови онлайн ситуации, затова  е от съществено значение техните родители и учители да са добре информирани и подготвени как да реагират на рисковете, които крие онлайн пространството, особено социалните мрежи.

Центърът ще продължи да търси финансова подкрепа за работа си по превенция и повишаване на информираността на обществото за онлайн рисковете за децата, както от държавата, така и по програми и проекти. Отворени сме към бизнес компаниите, които припознават онлайн безопасността на децата като своя кауза и искат да си партнираме.

„Вече 21 години в CENTIO #Cybersecurity се борим с киберзаплахите, пред които са изправени български бизнеси, неправителствени организации, държавни институции и граждани. Вярваме, че като част от едно общество трябва да помагаме за развитието му. Затова заставаме зад Центъра за безопасен интернет и заедно подаваме ръка на нашето бъдеще – децата ни. Надяваме се с общите ни усилия интернет бъде е едно по-добро и по-сигурно място за тях.“ Така основателят и управител на компанията Константин Веселинов мотивира решението си да подкрепи каузата за безопасността на децата онлайн.

„Подкрепата на CENTIO #Cybersecurity идва във възможно най-критичния за нас момент. Благодарение на българска компания за киберсигурност, българските деца и родители ще могат да продължат да получават така важната им подкрепа, при проблем с дете онлайн на Горещата и Консултативната линии. Нещо повече, CENTIO #Cybersecurity дава много ясен пример за това какво е корпоративно-социално отговорно поведение на една компания. Надявам, че това е само началото на едно успешно и продължително сътрудничество, в името на една кауза – онлайн безопасността на българските деца“, заяви от своя страна Антоанета Василева, координатор на Центъра.

Вижте още: