Какво да правим, ако детето се държи като бебе

| от Mamamia |


Ставане посред нощ, за да се гушне при мама и татко, търсене отново на гърнето, след като то уж отдавна е забравено, и други форми на бебешко поведение… Какво се случва сдетето?

Според детските психолози става дума затака нареченото „регресивно поведение“ или „детска регресия“, при която сякаш се забравя всичко научено и вече порасналото дете отново се превръща в бебе. Как да разпознаем случващото се, на какво се дължи то и какво да правим?

В статия за Today Digital Лиза Толин разговоря с няколко детски психолози, които разказват защо подобно поведение може да се очаква при стресови ситуации като настоящата, когато децата не ходят на училище или не посещават детската градина. Толин разказва как по време на самоизолацията, когато предучилищните занимания са прекъснати заради пандемията, нейният 5-годишен син изведнъж започнал да идва всяка нощ в нейното легло по най-различни поводи: лоши сънища, паяк, хиляди паяци, тъмна дупка. Той започнал да се прави на „бебе“ и да смуче чаршафите. След което заявил, че иска да се върне обратно в корема на мама.

Лиза Толин наблюдава бавен регрес на неговото поведение. Тя разбира, че това се дължи на срес и тревожност, а те могат да се изразяват по различен начин при децата: раздразнителност, неподчинение, залепване за мама или татко. Но един от най-разпространените начини детето да отреагира своя стрес, е регресивното поведение. Най-често това се случва през нощта или е свързано с търсенето на гърнето. Според психолозите всички деца (но и възрастни!) показват признаци на регресия, когато са под стрес.

„Децата, които са стресирани или тревожни, почти винаги имат регресивно поведение“, коментира д-р Лаура Маркам за сайта AhaParenting„Регресията означава, че детето не е е способно да се справи по зрелия начин, който вече е научило, защото се чувства твърде притеснено“.

След като коронавирусната пандемия наруши училищната система и затвори детските градини, бяха прекъснати доста социални активности за децата. В последствие много родители забелязват, че децата им по-често от преди се будят нощем, получават гневни сривове, търсят и ползват гърнето, след като отдавна би трябвало да са се научили да използват тоалетната.

Независимо, че родителите са постоянно наоколо, някои деца търсят в много по-голяма степен тяхното внимание, други започват да „говорят на бебешки“, трети се тръшкат и реват, когато не получават каквото искат. При по-големите деца и тинейджъри се забелязва, че търсят помощ при написване на домашните, въпреки че по принцип могат и сами да се справят с тях. Те могат да станат по-непостоянни и избухливи от обикновено.

„Когато светът стане твърде несигурен, децата изпитват нужда от предвидимост и контрол и се опитват да си го изкарат на своите родители. Което е наистина разбираемо, но е трудно за понасяне“, казва д-р Ребека Шраг Хершберг, психолог и терапевт, който работи с родители.

Ето и какво да правите, ако детето покаже регресивно поведение и изведнъж сякаш забрави всичко, което е научило дотук.

Комуникирайте

Увеличете времето за общуване с детето, правете всичко възможно да се сближите повече, да имате общи игри и забавления.Опитайте се да изслушвате детето, да чувате притесненията му или отделяйте време да го приспивате.

„Нежността, любовта и съчувствието са онова, от което се нуждае детето, за да се почувства по-сигурно“, казва д-р Това Клайн, директор на нюйоркския Барнард Колидж Център за развитие на малките деца (Barnard College Center for Toddler Development).

Д-р Клайн предлага на родителите да се съобразят с увеличените нужди от комфорт и удобство за децата по време на пандемията, да ги гушкат и да са по-мили с тях от обикновено, дори това да означава да им се пеят приспивни песни, както някога.

„Основното, което ще предпази децата да се чувстват травматизирани по време на пандемията и ще успокои желанието им да бият, да се затварят в себе си или да „замръзват емоционално“ – е тяхната по-силна връзка с родителите или с онези, които се грижат за тях“, смята Хершберг.

Окажете допълнителна подкрепа

Може да ни се иска да се накараме едно хубавичко на децата, когато не се държат подобаващо на възрастта им, но според експертите това е лошо решение. Много по-важно е да се отчете фактът, че регресивното поведение сигнализира за стрес и да се увеличи подкрепата и вниманието си, дори да изглежда все едно отново се грижите за бебе или че угаждате на детинщини.

„Например, 6-годишното момиченце е напълно способно да си измие ръцете само. Но заради стреса, с който свръзва миенето на ръце по време на пандемията, това за него се превръща в труден момент. Детето също знае, че откакто миенето на ръцете е станало толкова важно за родителите, те ще го наглеждат, докато го прави. И ето – изведнъж момиченцето избухва в плач и обявява, че не може да ги мие“. Този пример дава Лаура Маркам, автор на книгата “Peaceful Parent, Happy Kids”.

Най-добрата намеса е успокоението. Можете да кажете на детето: „Трудно ти нали? Не се притеснявай, миличко. Тук съм да ти помогна“. Отидете, гушнете го, забавлявайте го и ръцете съвсем скоро ще бъдат измити. Това поведение не трябва да се тълкува все едно поощрявамелошото поведение. В такива случаи по-скоро показваме на детето, че го разбираме, въпреки че то не може все още да обясни притеснението си с думи.

Създайте ред и рутина

Когато времената са непресказуеми, родителите трябва да създадат някаква структура на отношения, която да даде сигурност на децата.

„Малките деца се чувстват добре, когато има рутина, когато нещата се случват ежедневно по един и същи начин“, казва Клайн. Те показват това, например когато четат една и съща книга отново и отново или гледат едно и също филмче.

Ако създадете нови навици, ще помогнете на децата отново да намерят ритъма в ежедневието. Според Клайн това е основен начин да им се покаже, че са в сигурна обстановка. Създайте предвидимост, например като правите ежедневна разходка или вечеряте по едно и също време, поднасяйки по един и същи начин яденето.

Разпознавайте знаците

Не всяко регресивно поведение наподобява бебешко говорене или желанието да се върнеш в корема на мама. Някои деца, особено когато са по-големи, изразяват стреса, нападайки. Така че ако вашето дете стане войнствено, помнете, че то дава сигнал за страх, скрит под формата на гняв. Не се заблуждавайте, че то е непослушно от скука или заради лош характер. Вместо това му създайте емоционална сигруност, така че то да може да разгърне по-нежните си чувства.

Движете се заедно с децата

“Когато децата (а и възрастните) са стресирани, е изключително полезно за тях да излязат от главите си и да се съсредоточат върху телата си. Ако имате възможност, излезте с децата на разходка, а ако не е възможно – правете заедно упражнения ”, съветва Хершберг. Най-полезни са разходките средприродата, защото тя стабилизира емоциите на хората.

Погрижете се за себе си

Децата улавят стреса на своите родители и това ги прави несигурни. Малките деца може и да не разбират за какво говорите и това ги плаши още повече. Те абсорбират емоциите и тона, тревогите и стреса.

Овладейте своето собствено ниво на стрес и тревожност и бъдете мили със себе си. Отделете 15 минути сутрин само за себе си. Например пийте кафе сами, преди да събудите децата. Ако имате възможност си почивайте, без да се занимавате с тях, Дори и по-дълъг от обикновеното душ може да ви помогне.

Запазете спокойствие

Може би най-основното, според психолозите, е да останете спокойни и да не се паникьосвате. Регресивното поведение е често срещано и може да се очаква в настоящата ситуация.

Запазете спокойствие, освободите се от негативните чувства и скоро всичко ще отмине.

***

Ако имате въпроси относнобременността и здравето на детето по време на коронавирус,можете да ги зададете на акушер-гинекологад-р Сергей Славов, вирусолога проф.д-р Радка Аргирова, педиатъра, специалист по детска пневмология и фтизиатриядоц. д-р Гергана Петрова идокторът по психология доц. Диана Димитрова.

Задайте въпростите си до 12 април като ги напишете в рубриката„Задай въпрос“на сайта на събитието „Форум бременност и детско здраве“.

Специалистите ще отговарят на живо на вашите въпроси на 13 април, от 13:30 часа в лайф стрийм, който ще се излъчи наФейсбук-страницата на „Форум бременност и детско здраве”, насайта на събитието, както и на здравния порталPuls.bg.


Повече информация Виж всички