Доц. д-р Петрова: „Всички деца над 2 години могат да носят маски“

| от Ема Иванова |


Със сигурност много родители се тревожат дали маските не са в крайна сметка опасни за децата. Други пък определено се чудят колко големи трябва да са те, за да им сложат маска, както и дали маските не са опасни за бебетата. Има и родители на деца с астма, които са сериозно обезпокоени дали животът им не е застрашен в по-голяма степен от COVID-19.

Доц. д-р Гергана Петрова* е педиатър и специалист по детска пневмология и фтизиатрия. Тя беше един от участниците в тазгодишното издание на проведения онлайн „Форум бременност и детско здраве“, организиран от Puls.bg.

Привлечени от лекотата и спокойствието, с която д-р Петрова отговаря на въпроси, тревожещи родителите и бременните, от Mamamia.bg решихме да се свържем с нея. Основната ни идея беше да зададем на специалиста няколко въпроса с основен фокус задължителното носене на маски, въведено преди няколко дена.

Ето отговорите на доц. д-р Петрова, с които тя успокоява някои от страховете на родителите:

Вярно ли е, че дихателната система на децата е недоразвита и носенето на маски и предпазни кърпи може да е опасно за тях?

При така зададен въпрос, отговорът е – не е вярно. Деца по нашето законодателство са хората от 0 до 18 години, ето защо този въпрос е некоректен. Децата на 13 години например не са с недоразвита дихателна система. Препоръчва се деца до 2 години да не носят маски, не защото имат недоразвита дихателна система, а защото е много висок рискът от задавяне/задушаване – поради неправилна употреба и непригодност на маските за тази малка възраст.

След каква възраст препоръчвате децата да носят маски?

Всички деца над 2-годишна възраст трябва да носят маски.

Може ли да коментираме и носенето на маски при бебетата? Да или не?

Ако бебето контактува само с хората у дома, няма нужда да носи маска. Ако трябва да се изведе навън – да се спазва дистанция от 2 метра от другите хора и тогава може и без маска с оглед възможните рискове (виж по-горе).

Какви хигиенни мерки да взимаме, за да предпазим специално бебето, особено ако излизаме навън? Шлемове? Ръкавички?

Желателно е да не излиза. Ако излиза, социална дистанция, чисти ръце, ръкавичките са удачни.

В момента много родители са затворили децата си вкъщи, при условие, че времето става все по-хубаво за разходка. Може ли продължителното седене в условията на домашен прах и застоял въздух да затрудни дишането на децата и да ги направи по-уязвими на вирусни инфекции?

Задължително е проветряване на помещението в което живее детето! Дори без пандемия, при живот в помещение с много домашен прах и застоял въздух може да се затрудни дишането на децата и да им се намали имунитета. Използвайте пълноценно балконите – може да се правят слънчеви бани – стига ви един чадър и леген с топла вода.

Когато мерките се разхлабят и разрешат разходките – тогава най-важното отново е социалната дистанция, а не да правим сбирки с песни и танци на народите. Измислете игри с много движение у дома и се надявайте съседите да не се оплачат от шума на топуркащи крачета.

Колко е минималното здравословно време, което едно дете да прекарва на открито?

Няма такова нещо като минимално здравословно време. „Колкото повече толкова повече“, както е казал А.Млин (в книжката за Мечо Пух).

Специално за децата с астма колко точно е опасен COVID-19?

Няма достоверна информация, но ако се съди по данните за възрастни, е толкова опасен за тях, колкото и за други хронично болни деца.

Да вземат ли родителите извънредни и специални мерки във връзка с пандемията, ако децата им имат астма или алергии?

Да запазят спокойствие и отново да спазват социална дистанция.

Ако родителят подозира, че детето развива COVID-19, а има астма или алергия, трябва ли веднага да се обади на спешна помощ?

Във всеки един случай, когато се съмнявате за COVID-19, независимо от това дали детето има или не придружаващо заболяване, трябва да се информира личният лекар. Не всяка температура и кашлица е COVID-19, ето защо спешна помощ се вика само ПРИ СПЕШНО СЪСТОЯНИЕ, а не защото една жена каза или защото детето е с 37,5°С и прокашля.

Наша читателка обяснява, че при всеки признак на запушен нос, сополи или трудно дишане, има навик да използва инхалатор с физиологичен разтвор за облекчаване на симптомите. Какво мислите за това? Дали е възможна спешна мярка в случай на подозрение, че децата имат коронавирус със затруднено дишане?

Инхалациите с физиологичен разтвор не вредят в случая. Могат да се правят толкова, колкото децата издържат на инхалатора.

Вижте и участието на доц. д-р Петрова във видеото на „Форум бременност и детско здраве“:

*Доц. д-р Гергана Петрова е завършила Медицински университет – София през 2003-а, а специалност по детски болести получава през 2008 година. Преминава през следдимпломно обучение по пневмология в Киото, Япония. През 2017 г. взима тясната специалност по детска пневмология и фтизиатрия при МУ-София. Трудовият й стаж започва през 2004 г. като редовен аспирант в детската клиника на УМБАЛ „Александровска“. През 2008 г. е назначена за лекар ординатор там. През 2009 г. става асистент в педиатричната клиника, по-късно и главен асистент. Доцент е от ноември 2016 г.

От декември 2015 г. е член на Експертната лекарска комисия за лечение на деца с муковисцидоза. Тя е председател на Експертната лекарска комисия за изписване на скъпоструващи медикаменти за пациенти с това рядко заболяване. Консултант е на Център фонд за лечение на деца от януари 2017 г. и консултант на НЗОК за изписване на скъпоструващи медикаменти за пациенти с муковисцидоза.Отличавана е с грамоти и награди от медицинската общност.