Д-р Милчо Галев: „За малките деца е нормално да боледуват 6-8 пъти годишно“

| от MamaMia |


Д-р Милчо Галев е специалист педиатър в град София. Завършил е обща медицина в Медицински университет София през 1984 г. Придобива специализация обща медицина и детски болести. Член е на Български лекарски съюз и взима участие в множество национални конгреси и семинари. Извършва прегледи както на деца, така и на възрастни.

Д-р Галев, кои са най-разпространените детски заболявания, които лекувате в практиката си на педиатър напоследък?

Инфекциите на горните дихателни пътища при децата са най-честата причина за посещение при лекар, както и за отсъствието им от ясли, детски градини и училища, особено през есента и зимата. С настъпването на есенно-зимния сезон, детската кашлица и хрема се струват неизбежен спътник в ежедневието на родителите.

Каква е причината за най-честите заболявания?

Редица фактори са отговорни за честото боледуване при децата, като смяна на дневен режим, на който вече са свикнали, близък контакт с други деца, мръсен въздух и т.н. Най-важен за честото боледуване при децата е незрелият им имунитет, който ги прави изключително податливи към инфекции.

По-силни срещу вирусите - 4 - sq

На много родители им изглежда, че по-малките деца са постоянно болни, особено през по-студените месеци на годината. Какви са Вашите впечатления – твърде често ли боледуват българските деца?

За деца до 6-годишна възраст се счита за нормално да боледуват средно между 6-8 пъти в годината, т.е. почти всеки месец през зимата. Вече уточнихме, че причините и факторите за това са различни. Най-вече обръщаме поглед към незрелия имунитет. В тази връзка е важно да уточним, че развитието на имунитета продължава до 10-12-годишна възраст и споменатата честота на боледуване е в границите на нормалното, даже е и необходима, защото детето опознава света, което води до „среща“ с различни бактерии и вируси.

Какво трябва да правят родителите, за да боледуват децата по-рядко?

Добрите хранителни навици, съчетани с високо качество на храната, достатъчно движение сред природата и добра лична хигиена са мерките, които препоръчвам на моите пациенти – родители и деца. Приемът на свежи плодове и зеленчуци е изключително важен, но за съжаление недостатъчен, защото в съвременното ежедневие е почти невъзможно да се осигури редовен, разнообразен и достатъчно голям прием от всички нужни хранителни вещества от продукти с чист произход. Затова е нужно дефицитите да се компенсират с имуностимуланти за подрастващите, благодарение на които да се справят по-бързо и успешно с новите патогени, с които се срещат. Както стана ясно, по-голямата част от факторите, които предизвикват честите респираторни заболявания, са свързани с нивото на имунитет, което при подрастващите все още не е достигнало зрялост и има нужда от малко подпомагане.

Каква е ролята на имуностимулиращите продукти за детския организъм?

Имуностимулантите играят важна роля в подпомагането на функцията на имунната система. Ролята на тази група продукти е да подсили организма на децата, да го подготви за среща с болестотворни организми, както и да подобри защитните му сили. По този начин се възпрепятства честото боледуване, а когато такова все пак има, детският организъм по-бързо се преборва с него. Важно е да се отбележи, че е хубаво имуностимулантът да започне да се приема поне месец преди есенно-зимния период и приемът да продължи поне 3 месеца, за да има максимален ефект и да се разгърнат всички благоприятни ефекти върху имунната система на децата.

По-силни срещу вирусите - 1 - portrait

Много родители се притесняват, че имуностимулиращите продукти могат да навредят на имунната система на децата им или че имат негативни странични ефекти. Основателни ли са тези притеснения?

В интернет може да прочетете всякакви противоречиви мнения за имуностимулантите, включително това, че предизвикват автоимунни заболявания или че правят децата по-„изнежени“. В научната литература (а и от моята практика) няма доказателства за такива негативни ефекти. Разбира се, имуностимулиращи продукти не бива да се приемат безразборно, а след внимателно проучване и евентуално консултация с лекар или фармацевт. Това, което със сигурност трябва да се избягва, са добавените в някои продукти изкуствени подсладители, оцветители, консерванти и други излишни вещества, които нямат място в детския организъм. Ако се обръща внимание на етикетите на продуктите, лесно може да се прецени кой продукт е с чист състав.

Как да изберем подходящ имуностимулиращ продукт за детето ни?

Подходящ продукт би бил такъв с показания за цитопротективна („цито“ – от лат. клетка, „протективен“ – защитен), имуномодулаторна активност и който влияе благоприятно на всички имунни параметри.

Напоследък обект на интерес сред учените е имуномодулаторният ефект на бета-глюкан, който има благоприятен ефект върху детския организъм. Бета-глюканът не се синтезира нормално в човешкия организъм. Приемът на бета-глюкан доказано води до системно повишаване на имунната защита. В този смисъл е добре продуктът, който изберете, да съдържа бета-глюкан като съставка.

За мен като специалист е важно да има клинични проучвания с продуктите, с които работя, за да съм сигурен, че ефективността и безопасността им е доказана. За да се харесва и приема с желание имуностимулиращият продукт, не без значение е и това той да има приятен вкус. Също така е важно препоръката на лекуващия лекар, защото той най-добре знае нуждите на своите пациенти.

По-силни срещу вирусите - 3 - portrait

Има ли продукт, от който имате добри впечатления и препоръчвате най-често на пациентите си през зимно-пролетния сезон?

На моите пациенти препоръчвам Стаматин Кидс, защото показва много добри резултати и се харесва на вкус от малките ми пациенти. Съставът на Стаматин Кидс включва бета-глюкан от гъба кладница, билка Ракитник и плодов концентрат. Всички съставки имат доказана ефективност върху детския имунитет и редица изследвания за благоприятното им влияние върху детския организъм.

Проведено е клинично проучване с препарата Стаматин Кидс, което на базата на промяната в 19 имунологични и кръвни показателя установява клиничните ефекти на комбинацията от бета-глюкона от гъба кладница и билката Ракитник върху имунната система на деца, често страдащи от респираторни инфекции (с първичен и вторичен имунен дефицит). Проучването е обхванало 153 деца, разделени в две групи – деца, приемащи Стаматин Кидс, и деца, приемащи обикновен плодов сок (плацебо).

В края на проучването се установява подобрение на всички имунни параметри при децата от тестовата група.

Освен това, при 75% от децата, които са приемали Стаматин Кидс, не са наблюдавани никакви инфекции, а при други 14%, настъпилите инфекции са протекли много по-леко и без нужда от прием на антибиотик. Още по-впечатляващото е, че ефектът се е запазил не само по време на приема, а и 3 месеца след прекратяването му.

Благодарение на клинично доказаната ефективност на Стаматин Кидс и факта, че има изключително изчистен състав, продуктът е моят първи избор, когато става въпрос за стимулиране на детския имунитет.