7 признака, че му никнат зъбки (а не е просто в лошо настроение)

| от Росица Гърджелийска |


Всяко бебе се справя по различен начин с мъките на никнещите зъбки. Когато започнаха да растат долните зъби на моето бебе, навсякъде имаше отобичайнителокви с лиги, сменях дрехите му постоянно, а кихането беше непрестанно.

Като цяло кризата не беше много голяма. Или поне сега така ми се струва, след като започнаха да растат горните зъби и през нощта да плаче оглушително на всеки 30 минути. Толкова силно плаче, че не само не мога да си чуя мислите, ами ми е трудно дори да стигна до гела за никнещи зъбки. Нямам търпение да видя какво ще се случи, когато кучешките зъбки започнат да си пробиват път.

Ако имате някакви съмнения какво се случва с вашето бебе, тук ще намерите 7 ясни признака, че устата му изгаря от болка и сърбеж. Заради зъбите.

1. Хапе повече от обикновено

Растежът на зъбки ще превърне бебето в едно малко вампирче. Ще започне да хапе всичко – играчки, пластмасови прибори и дори вашите гърди. Разбира се, играчките, предназначени за това, не вършат никаква работа, поне при нас.

2. Лиги, лиги и още лиги

Ако бебето ви е новородено и е цялото в лиги – това е, защото още се учат да преглъщат слюнката. Ако бебето обаче е на 6+ месеца, тогава със сигурност това е свързано с малките остри зъбки, които пробиват венеца.

3. По-раздразнителни от обичайното, особено през нощта

През нощта усещат повече болката, тъй като нищо не може да ги разсейва. В случаяс моето бебе, ревът е толкова силен, че разбрах защо се използва същата дума, както при лъвовете – „рев“.

4. Смущения в циклите на съня

Поради огромния дискомфорт по време на растенето на зъбките бебетата спят по-малко, будят се често и обикновено стават доста по-рано сутрин. Супер е за цялото домакинство – никой няма да се успи за нищо.

5. Температура, обрив, кашлица, диария

Вярно е, че по принцип растежът на зъби не може да причини никое от тези неща. Въпреки това, точно през този период се получават повече инфекции и много майки споделят, че бебетата им имат такива симптоми. Също така, твърде многото слюнка навсякъде може да причини обрив по кожата около остата и гушката. Тя може и да е причината за кашлица, тъй като се стича по гърлото и дразни.

6. Намален апетит

Правило е, че когато бебетата ги боли нещо, те отказват да ядат, особено след като дъвченето засилва още повече тази болка. Въпреки това не спирайте да се опитвате да ги храните.

7. Дърпат си ушите и си търкат брадичката и бузите

Това е техният начин да се самомасажират и сами до някъде да облекчават дискомфорта си. Може да им помогнете допълнително, като с малко гелче масажирате венците им. В началото може да не искат, но като разберат какво се опитвате да направите, ще започнат с нетърпение да чакат тези моменти.