Нещата, които мъжете не изхвърляме. Никога

| от Владимир Вълков |


Плюшкинизмът, на мен поне така ми се струва, по-скоро се проявява у жените, отколкото у мъжете, независимо от пола на героя на Гогол. Достатъчно е да погледнете само дамските чанти и безбройните боклучета в тях, които могат да си прекарат там с години – смачкано пакетче дъвки с едно драже, опаковка от превръзка, смачкана касова бележка, трохи, скъсан ластик и т.н., и т.н. плюс още съдържание, което може и да потрябва някой път. За съдържанието на шкафове, скринове и гардероби няма да започвам. За разлика от жените, мъжете си мислим, че сме по-рационални и пазим само изключително важните вещи.

Или поне така се оправдаваме за нещата, които ние никога не изхвърляме:

Стари пари

Не си представяйте стари монети, от които като продадете една и може да си купите ново обзавеждане за апартамента примерно. Тях никой не ги хвърля. Говоря просто за стари пари, които може да нямат никаква стойност. Дори сантиментална. Но са пари. Макар и излезли от употреба пари. Може да са в чуждестранна валута. Или да са банкноти с лика на Георги Димитров или гроздоберачката. Но пари не се хвърлят. Никога. Точка.

Трофеи

Каквото се сетите, което може да се пъчи върху рафт и да излъчва гордост. От съвсем в буквален смисъл трофеи като статуетки за спортни постижения, че и медали, и грамоти (особено при мъже, които не са професионални спортисти). През дипломи, сертификати с резултат от IQ тест и автографи от Бербатов (или който и да е). Чак до ръчно изработен запоен тигър от метални отпадъци или препарирана нещастна прашасала птица, застреляна някога. Все поставени на видно място, например така че още при влизане в антрето да не останат незабелязани. Дори и после да са скътани и прибрани някъде, то е прилежно в кашон, който мъжът много добре знае точно къде е, за да бъде изваден и всичко да бъде показано пред децата след време.

А на рафта започват да се редят трофеите на децата. Децата, които за много бащи също са нещо като трофеи.

Снимки на стари гаджета

Те са част от трофеите, но по-специфична категория. И мъжът със сигурност не ги държи на открито. Нито на място, където жена му може да ги намери. Или поне той така си мисли. И понеже обичайно жената ги намира – ето какво: жени, моля ви се, имайте предвид, че тук няма нищо емоционално и той не си мечтае за никоя бивша от тези снимки, не си мисли за нея, не ви сравнява с нея, нито си представя нея, докато прави любов с вас. Просто това по някакъв (неразбираем и не чак комплексарски) начин му служи за потвърждение, че е пич и му поддържа увереността, гали му себелюбието – не му се дразнете, оставете му това усещане, няма никаква опасност за вас.

Батерии

Всякакви. Често само по една от вида, от който ще потрябва чифт. С лого от „Дюрасел“ до „Никопол“. Не е ясно тези, които са ползвани, но не са изчерпани, кои са точно сред купчината. Нито някои от тях дали може изобщо да се каже за каква джаджа са. Но нека ги има там, в някое чекмедже или кутия, не пречат. Все ще влязат в употреба.

Храна

Храна не се изхвърля!“. Бащите казват това на децата си, съпрузите на съпругите си, дядото на внучетата, мъжът домакин на гостите. И могат да изведат много причини защо това е грях – от „Знаеш ли, че има хора, дето няма какво да ядат!“, та до „Защо е било заклано това пиле, за да иде на боклука ли!“. Така че храната се прибира за утре, дава се на друг, а за най-сигурно – се изяжда цялата, независимо дали има още място в стомаха за нея. Но не се изхвърля. Не и от истински мъж!

Тайните запаси на мъжа за оцеляването му в семейството

Твърд алкохол

Едва ли има дом, в който да не са складирани в някой кухненски шкаф или на по-тайно място всякакви бутилки твърд алкохол, в някои от които може да има и само един пръст на дъното течност, но се пази. За празник, за гости – все едно – но все някога ще свърши работа, пък и не се разваля.

Крепежни елементи

Болтове, гайки, шпилки, шайби, дюбели, кукички, нитове, планки, пирони, винтове, кабари, капси… Дори и мъжете, които не разбират половината от тези думи, видят ли тези дреболии из къщата си, ги разпознават, че не са за хвърляне и ги прибират в чекмеджето, кутията, плика с такива неща. Жените нямат представа какъв проблем може да бъде да ни трябва някой точно определен дюбел и да го нямаш в момента. Жени, добре е и ако вие намирате паднал отнякъде болт (дори и без принадлежащата му гайка) да идете при мъжа си и да го попитате „Това трябва ли ти?“ – ще го оцени. А ако не го оцени – правете си сметката що за партньор сте избрали.

Още от Владимир Вълков:

Татковци, малките ни дъщерички растат и се превръщат в жени… Ами сега?!

10 мега скучни неща, които трябва да търпим покрай детето

5 оправдания, типични за бащите на момчета

8 филмчета от последните 10 години, които са супер за татковците

Жените можели мултитаскинг, а мъжете – не? Айде бе!!!

9 причини да се будя нощем

 


Повече информация Виж всички