Добър баща ли съм?

| от MamaMia |


Добър баща. Съдържанието на това понятие вероятно е различно според всеки родител. Както и според всяко дете. То включва много променливи и много неизвестни. Ако за пръв път сте баща или пък сте майка, която се чуди как да насочва партньора си в пътя на родителството. Задайте си тези въпроси.

Ангажиран и участващ ли е бащата?

Добрият баща е активен и ангажиран родител, който се отдава на своето дете. Той присъства в живота му, участва във важни моменти и събития и се интересува от развитието му.

Един добър баща оказва емоционална подкрепа. Правите ли го? Прави ли го партньорът ви?

Физическото присъствие означава много, но не е достатъчно само по себе си. Бащите трябва да бъдат емоционално налични и подкрепящи спрямо своите деца. Те трябва да бъдат отворени за обсъждане на чувствата. Да предлагат утеха и подкрепа, когато децата им се нуждаят от това.

Вижте още: Стъкленият таван: Защо бащите все още изкарват повече от майките и в кои европейски страни не е така

Един особено труден въпрос: утвърждава ли се положителен мъжки модел в дома ви?

Бащите са важни ролеви модели за своите деца. Те трябва да показват положителни мъжествени качества като честност, отговорност, уважение, толерантност и справедливост. Това е най-ефективният начин да възпитаваме здравословна, а не токсична мъжественост.

Добрият баща и добрата майка поделят задълженията в дома помежду си. Случва ли се във вашия дом?

Добрите бащи са активни в грижата за своите деца още „от люлката“ – участват в смяната на пелени, храненето, къпането и играта с тях. Това показва ангажираност и създава силна връзка между бащата и детето. С времето тя се развива и адаптира към промяната на нуждите му с порастването.

Вижте още: Тарантино за „бащината фигура“ Уайнстийн: Иска ми се да му бях казал „Харви, не можеш да правиш това“

Установявате ли граници по деликатен и любящ начин?

Добрите бащи не са авторитарни, но съчетават любовта и дисциплината, за да помогнат на своите деца да развият градивни навици и здравословни отношения. Те са последователни в прилагането на правилата и ограниченията, като по този начин предоставят структура и увереност на децата си. Обаче те са готови и да променят правилата аргументирано, ако видят, че дадено правило вече няма смисъл и не работи в настоящата ситуация.

Помните ли във всяка ситуация, че един добър баща проявява респект към майката?

Важно е бащите да сътрудничат с майката на детето и да се подкрепят взаимно в ролите си като родители. Когато родителите имат разногласия, те следва да се разрешават насаме, а не пред детето. Това сътрудничество помага за създаване на благоприятна среда за растеж и развитие на подрастващите.

И ако все още се затруднявате да се ориентирате в ролята си, помислете за своя баща. Какво ви се иска да направите точно като него? В какъв аспект предпочитате да бъдете съвсем различни? Всеки пример може да бъде градивен, дори отрицателния. Споменете си и всички вдъхновяващи истории за бащинството, на които сте станали свидетели, прочели сте ги или сте ги чули. Вие можете да бъдете този родител. А можете да сте и още по-добри.

Вижте още: 

„Мъжът ми много помага вкъщи…“


Повече информация Виж всички