Стъкленият таван: Защо бащите все още изкарват повече от майките и в кои европейски страни не е така

| от MamaMia |


Разликата между половете на работното място се увеличава, когато жените станат майки. Това вероятно няма да ви изненада като информация, но замисляли сте се какви са причините за явлението и как се преодолява? Чували ли сте за стъкления таван?

Стъкленият таван често се разглежда като еталон за неравенство между половете на пазара на труда.

Икономистът Полин Грожан в книгата си от 2021 г. Patriarcapitalisme (игра на думи с „патриархаленн капитализъм) припомня, че 80-те години на миналия век са белязани от огромен икономически напредък за жените. До края на това десетилетие те са станали средно по-образовани от мъжете и са навлезли в професии, от които преди това са били изцяло или почти изключени.

Но остава  така нареченият „стъклен таван“ – невидима бариера, пречеща на жените да се издигнат до върха – особено в най-престижните и високоплатени професии. Грожан твърди, че структурата на джендър културата, взаимодействаща с предишни и вече неотговарящи на съвременната реалност икономически структури, е причината за продължаване на неравенствата.

Разликата между половете на работното място се разширява още повече, когато една жена стане майка.

„Майчинството е много важна фаза, по време на която разликата между половете се увеличава, защото някои жени спират да работят“, споделят социологът Марта Домингес Фолгерас от Observatoire de Sociologique du Changement пред Euronews.

По нейни думи, жените, които са се посветили на кариерата си, са по-склонни от мъжете да напуснат работа, за да се грижат за децата си. Някои сменят работата си, други преминават на непълен работен ден. Те не могат да отделят същото време на пазара на труда, докато при мъжете не виждаме това. Някои проучвания дори показват, че мъжете често дори започват да получават по-високо възнаграждение, когато станат родители.

Изследванията на социолозите показват, че жените, които преминават към работа на непълен работен ден, в крайна сметка губят повече от гледна точка на заплата в смисъла на часова ставка, в сравнение с тези, които взимат срочен родителски отпуск от работа на пълен работен ден. Проучването на Домингес Фолгерас е проведено в Испания. И жените, и мъжете там могат да ползват родителски отпуск. Те имат право да вземат пълен родителски отпуск, който е неплатен.

Къде в Европа е най-добре да си работеща майка?

Политиката на страните от ЕС за подпомагане на работещите майки се различава значително в различните страни.

Скандинавските страни обикновено се наричат ​​най-грижовните към жените, въпреки че там няма пълно равенство, твърди Домингес Фолгерас. Все пак там системата изглежда работи по-добре, по-гъвкава е. Например: родителите могат да си вземат от няколко ваканционни дни до няколко седмици, когато пожелаят, но не непременно за последователно. И тези отпуски са платени. Именно в страните, където отпуските са платени, мъжете в крайна сметка не печелят много повече от жените. А загубите като цяло се разпределят далеч по-малко обусловено от пола на родителя. Страните, които се представят най-добре, са тези, които мислят за участието на жените в работната сила, разликата между половете и т.н.

Във Великобритания отпускът по майчинство продължава една година, въпреки че не се заплаща изцяло. А в някои други страни отпускът първо се заплаща изцяло, а след това плащанията намаляват, стават частични. Последните седмици или месеци от майчинството може изобщо да не бъдат платени. Това насърчава жените да вземат по-кратки отпуски, но в същото време им дава възможност да вземат по-дълги, ако ресурсите го позволяват. Такъв е основният принцип и на системата у нас.

Много европейски страни имат демографски проблеми. Би било логично да се предположи, че такива страни водят по-добра политика за подпомагане на майчинството. Това обаче не е точно така.

Домингес Фолгерас, че едно такова такова заключение, колкото и интуитивно логично да звучи, не може да се подкрепи от обективни доказателства. Така че някои страни в Европа с по-висока раждаемост – като Франция – имат доста добра политика. Но в страни с много ниски нива на раждаемост, като Италия, щедра държавна подкрепа не е налична. А в скандинавските страни с относително висока раждаемост също има много добра политика за подкрепа на майчинството.

Възможността за работа от вкъщи има потенциала да доведе до положителни промени.

Пандемията и локдауните, свързани с нея, доведоха със себе си до безпрецедентно увеличаване на тенденцията към работа от дома и това предизвика много дискусии относно начините, по които може да допринесе за създаване на по-добра среда за работещите майки.

„Разбира се, ако работите от вкъщи, тогава поне не губите време в пътуване до работа и това прави живота ви като родител малко по-лесен“, подчертава Домингес Фолгерас.

Не едно и две проучвания обаче показват, че мъжете и жените имат различни условия на труд, когато работят от вкъщи. Например мъжете по време на COVID-19 са по-склонни от жените да работят в отделна стая, а жените са по-склонни да останат в една стая с децата си. Това означава, че е по-вероятно те да бъдат прекъсвани и разсейвани регулярно.

Въпреки постоянните неравенства, Домингес Фолгерас каза, че разликата намалява.

„Имаме доста добри данни, които показват, че през последния половин век животът на жените се е променил, те прекарват по-малко време в домакинска работа и повече време в платена работа“, потвърждава тя.

И мъжете леко са увеличили времето, което прекарват в неплатена работа. Така разликата се стеснява. Но това се дължи главно на промените в поведението на жените. Най-много промени се нааблюдават в сферата на грижата за децата. Сега се наблюдава непрекъснато растяща тенденция мъжете да са по-ангажирани в грижата за децата си.

Но е необходима още работа, особено когато става дума за вкоренени нагласи. Има много други фактори, които влияят на неравенството. Например, работодателите могат да се отнасят към служителите по различен начин, ако прекарват повече време със семействата си. Така че цялото общество наистина трябва да се промени в положителна посока.

Вижте още:

Мария Шопова и Ивана Попова: За нас, жените, не е безопасно навън


Повече информация Виж всички