7 превъзходни места, на които да си отспиват младите родители

| от Владимир Вълков |


Да си родител е превъзходно, прекрасно и прелестно, но и някои други неща. Като например да забравиш какво е що-годе нормален сън, в нормално легло, по нормално време. Което, само след няколко седмици от раждането на бебето, и в продължение на поне няколко години, води със себе си супер силата да се заспива в необичайни моменти, на необичайни места. Ето малко от тях:

На пода

Докато се правите, че си играете с детето на колички и камиончета, но без „вррррммм“ и „бжжжж“. „Мимикрията“ обаче е важна заради другия родител – иначе после почват едни скандали кой е по-изморен и има повече право на почивка. За хлапето е супер – вие ставате част от пистите и пътните платна. А за вас има и бонус: масажче!

Върху тоалетната чиния

Топ място! Седнали сме, а това, като родител на малко дете, е като да си легнал! Почти лукс, с много опции за настройки. Гърбът може да се облегне назад, телесата може и настрани, ако там е мивката или стената. Главата може на лакътя, докато лакътят е на мивката! Главата може и на дланите, докато лактите са на коленете. Главата може и направо върху коленете. И т.н., и т.н. Че то по-хубаво и от самолет, и от автобус! Малко по-неприятно става, когато сте заедно с мъничето, защото то не иска да стои самичко дори и докато акате…

Вижте още: Ето как да спрете мозъка си и най-накрая да заспите

Под душа

При средно единия път седмично, в който можете да се поизмиете, може да избирате: да се изкъпете набързо или просто да седнете, като депресар, на пода и да се свиете в кълбо, да оставите водата да се стича върху вас, а вие да подремнете малко. Във ваната ли? Ха-ха-ха, не ставайте смешни! Какво време за вана…

Облегнати на повода на кучето

Докато разхождате животинката, може да придремвате кротко на вашия край на повода. Опората е достатъчна, защото умората е пределно тежка. И придремвайки, да си сънувате упреци към самите себе си – защо взехте това куче на детето, то още е малко, за да го разхожда самичко, не ви ли стигаше всичко друго на главата, а сега да поите, храните, чистите, разхождате и куче… Но да гледаме позитивно – тъкмо благодарение на кучешките разходки имате тези сладки мигове на извънредна дрямка!

Вижте още: Големите малки плюсове детето да израсне с куче

На работа

Ако изобщо някой от вас има щастието да работи извън къщи. Тогава залъгвате партньора си, че в службата се бъхтите, а в офиса залъгвате и шефове, и колеги, и ейч-ар-и, че мислите, когато стоите със затворени очи; или че имате IBS и трябва по-често да сте в тоалетната (виж Място 2). Дремването „На работа“ не може да бъде приложено в случаите, в които професионалната заетост е свързана с риск: строеж, градски транспорт и т.н. (макар че и там опитите продължават).

В парка

Бебето – в количката. Дай боже – спи на чистия въздух (или поне – хладния). Вие, на пейката, зад слънчевите очила (независимо от слънцегреенето) – дремете. Родителските ви сетива дебнат за невъзпитани кучета и зли бабички, но мозъкът ви е някъде далеч. Нарича се медитация. Никой няма право да я прекъсва. Златни минутки.

На опашката на касата

Местенето на краката е механично, зомби стайл. Прилича на будно състояние отстрани и дори вие го чувствате така – но след дрезгавото „Добър ден!“, което ви връща в реалността, осъзнавате, че, да, не е било точно дрямка, но не сте били и будни. Обаче вече приключи.

Вижте още: 

Първата думичка на детето… и защо почти никога не е „мама“


Повече информация Виж всички