Звездите, които нямаше да познаваме, ако не бяха блокбастърите

| от Амелия Понд |


Те са мултимилионни звезди. Те правят филми, които струват колкото вътрешния брутен продукт на малка държава. Техните филми изкарват милиони… И хората знаят всичко за тях, за семействата им, за нещата, които обичат да ядат, да пият, къде обичат да ходят. Те са типичните блокбастър звезди. Тоест, изкарват пари и филмите им правят пари. Много пари. Колкото до качеството… То е доста спорно.

Но когато се замислите за тях, изведнъж се сещате, че ако не бяха големите компании, франчайзи, бомбастични продукции със смелчаци, нямаше никога да сте ги чували…

Проблемът на блокбастър звездите е, че те рядко успяват да се вместят в качественото кино. Дори и някога някой да се излъже да ги покани, те отново се връщат към доброто старо русло на комерсалните продукции с повече куршуми и каскади, отколкото качествен диалог. Или пък сюжет.

За част от кино света, те са дори по-успешни от голяма част от наистина добрите актьори, които заслужават внимание. И наистина са в пъти по-известни. За съжаление не заради качествата си, а по-скоро зарадитова, че продават добре. Себе си и продукта, в който участват.

Те са като добри рекламни лица на по-нискокачественотокино. На онзи мултимилионен бизнес, който се движи от гигантската машина и произвежда филми на конвейр, придружен пуканки и газирани напитки. Може би, за да ги преглътнат по-добре.

Те са като стандартния поп, ако киното беше музика.

Ние сме селектирали някои от тях. Гледали сте ги в не една и две продукции. Сигурни сме. Вижте ги в галерията.