Тези звезди кърмят на публични места и не се срамуват

| от MamaMia |


Tе са майки, способни да огледат детето си, без това да навреди на кариерата им.Tези снимки определено не показват жените уморени или измъчени, а винаги на тях те са овладении прекрасни. Въпреки че всички са единодушни, че кърменето е нещо добро за току-що родилите жени, ако могат да го правят, дали тази тенденция на атрактивни фотографии на кърмене от знаменитости са нещо добро като цяло за жените?

Това, че има такава тенденция, вече няма как да бъде отречено. Преди време Оливия Уайлд се снима за Glamour, докато кърми.

В едната от снимките актрисата, носеща скъпи дизайнерски дрехи и като цяло изглеждаща зашеметяващо, е с извадена гърда, от която доволно суче нейният 3-месечен син. „Кърменето е най-естественото нещо,“ заявява Уайлд пред E!, обяснявайки, че кърменето на нейния син е голяма част от усещането й като майка на бебе.

Макар че Уайлд е вероятно първата, която прави подобна комплексна снимка на кърмене като част от официална фотосесия за списание, ефектните снимки по време на кърмене не са една и две в последните години. Жизел Бюндхен използва преди няколко месеца Instagram, за да публикува старателно планирана нейна снимка, в която е показано как тя бива подготвяна за фотосесия, докато кърми.

Миранда Кър се възползва от своя снимка, в която кърми, обута в червени обувки на висок ток, за да оповести, че се връща към моделската си кариера след паузата за раждането на детето си. Гуен Стефани предпочете по-кротка, но също толкова безупречна снимка в Instagram, на която кърми, с планини на заден фон. Пинк също избра „подготовката“ за изява, като пусна в Twitter ефектна своя снимка, в която кърми, докато фризьорка се грижи за косата й зад сцената преди концерт.

Естествено, повечето жени нямат достъп до екип от стилисти и професионални фотографи, които да ги карат да изглеждат като прекрасни модели, които просто едва ли не случайно кърмят точно в този момент

Би било разбираемо да смятаме, че тези снимки създават нередни завишени стандарти за току-що родилите майки, където те не само трябва да кърмят постоянно, но и да изглеждат перфектно, докато го правят. Щеше да е чудесно, ако някой беше малко по-искрен по въпроса с изтощението и не особено атрактивния външен вид, вървящ с майчинството в реалността.

И все пак е трудно да не си помислим, че тази тенденция като цяло е нещо добро за майките и за жените. Ако не друго, винаги е добре да наблюдаваме „нормализиране“ на кърменето. Не така знаменитите жени полагат повече усилия в тази насока, като изискват промяна в законите, защитаваща жените при кърмене на публични места, и организират седящи стачки с кърмене, за да отстояват правата си от компаниите, които се опитват да всяват срам сред жените за кърмене на обществени места. Малко помощ от знаменитости със сигурност ще помогне на каузата, и допълнително ще укроти продължаващите изказвания, че има нещо неприлично в кърмеща жена на обществени места.

Но всъщност тази тенденция е нещо повече от просто нормализиране на кърменето

Тези снимки се борят с все още натрапчивата идея в нашата култура, че жените, които стават майки, трябва веднага да изоставят всичко друго, което са, за да изграждат идентичността си изцяло около майчинството. Въпреки че повечето майки имат работа извън дома, все още има огромен натиск – голяма част от него идваща от масмедиите – те да си мислят, че се провалят като майки, ако не си остават у дома.

Ето защо е прекрасно да видим, че много от тези снимки на кърмене са „в действие“ – на жени на работните им места. Няма спор, работата им е да бъдат красиви за камерата, но когато биват фотографирани на работното си място, правещи нещо толкова силно идентифицирано с майчинството, те отстояват позиция как наличието на кариера и майчинството не са несъвместими неща.

Също така, нека си го признаем, това е позиция срещу все още живото у мнозина убеждение, че след като станеш майка, повече не си атрактивна или сексуална жена. Все пак нещата постепенно се подобряват в последните години. Ако не друго, поне има дрехи за майки, които не са украсени с патенца и панделки, докато преди повечето дрехи за бъдещи майки ги караха да изглеждат като деца. Но голяма част от промяната към това, че жените продължават да бъдат сексуални и след като станат майки, бе под формата на обективизиране и под мъжки контрол.

(Замислете се за грубото определение „MILF“, което свежда жените до сексуални обекти и много повече подчертава дали мъжете искат да правят секс с тях, отколкото дали самите жени изпитват такова желание.)

Тези снимки не свеждат жените до сексуални обекти – нито до майки

Те отстояват позиция срещу свеждането на жените до каквото и да е. Това са снимки, където жените съзнателно комбинират много аспекти от живота си – работата си, сексуалността си, майчинството си, вкуса си за дрехи и татуировки, любовта си към планините – и заявяват, че всички тези неща могат да съществуват в една жена.

Това е отстояване на жените като пълноценни човешки същества – и отхвърляне на дълга поредица от образи, намекващи, че работещи жени са фригидни, сексуалните жени са бездетни, а майките нямат никакъв живот извън децата си – и вместо това заявяват, че жените не е задължително да се ограничават до тези строги и тесни роли.

Естествено, няма съмнение, че заявяването, че можеш да бъдеш каквото пожелаеш, често се възприема като теза, че трябва да бъдеш всичко за всички, и при това да изглеждаш безупречно, докато го правиш. Самата Уайлд подчертава пред E!, че снимката й в Glamour е по-скоро художествена фантазия за красотата и съвършенството, отколкото реалност. „Определено не изглеждам така, когато кърмя в по-нормални ситуации,“ обяснява тя. „И обикновено има памперс.“

Идеята на модната индустрия и знаменитостите е да придадат перфектност и красота на всичко, най-вече за да изпитате потребност да купите рекламираните продукти, с надеждата вие да изглеждате толкова добре.

Но поне фантазията за женствеността, макар и все още като стремеж, се доближава до това, което истинските жени се стремят да бъдат в живота си: не мълчаливи сексуални обекти, а жени, които имат семейства, кариери, сексуалност и вътрешен живот, който трябва да бъде уважаван сам по себе си. Знаменитостите и медиите винаги ще продължават да налагат невъзможно красиви фантазии за женствеността – но поне тези фантазии имат нещо общо с живота, който жените наистина искат да живеят.


Повече информация Виж всички