Кралски бижута за 2 милиона долара ще бъдат продадени на търг

| от Mama Mia |


Най-скъпите кралски бижута в историята ще бъдат продадени на търг на 15 ноември в Женева. Става въпрос за скъпоценностите, собственост на последната френска кралица Мария-Антоанета. Едва 37-годишна, тя е гилотинирана. Ще бъдат разпродадани бижута, които не са показвани пред публика повече от 200 години. Сред тях се отличават голямо колие с диаманти и перли, огърлици и обици. Аукционът е организират от Сотби, а бижутата са част от важна колекция, продадената от кралския дом на Борбон-Парма.

Най-ценният експонат е перлата на Мария-Антоанета, естествена перла на синджирче от диаманти, на стойност 2 милиона долара. Колието от естествени перли и диаманти, придружено от чифт обици се оценява на около 300 хиляди долара, докато пръстенът с монограм е обявен на цена от 10 хиляди долара. Сред другите предмети от търга са вещи на карл Шарл X, на ерцхерцога на Австрия и на херцога на Парма. Впечатлява една тиара от диаманти на стойност 550 хиляди долара.

Мария-Антоанета е австрийска принцеса, която след брака си с Луи XIV, крал на Франция, се отличава с доста пищен и екстравагантен начин на живот. Това са годините точно преди Революцията. Нейна е фразата „Щом нямат хляб, да ядат пасти“. Тя пренася тайно семейните бижута в Австрия, след което се опитва да избяга от Париж с царя и децата си. Бягството обаче се проваля и царското семейство е заловено, затворено и впоследствие отива на гилотината. Остава жива само дъщерята Мария Тереза, която завещава бижутата на племенницата си -нейна осиновена дъщеря, херцгогинята на Парма, Луиза Френска.


Повече информация Виж всички