Край на паник атаките в 2 прости стъпки

| от Кристиана Стефанова* |


Паническите атаки са силни изблици на тревожност в отсъствието на реална опасност и често се появяват изневиделица.

Те са съпроводени с интензивни негативни усещания като гадене, сърцебиене, задух, замаяност, чувство за задушаване, тежест в гърдите, горещи или студени вълни, потене, треперене. Хората ги описват с думите „Имах чувството, че умирам“, „Мислех си, че ще полудея“, „Все едно получавах инфакт“.

Паник атаките са като лавина – те се появяват изведнъж, понякога и без предупреждение или външен стимул, завладяват те и те карат да интерпретираш физическия дискомфорт като опасен, дори животозастрашаващ.

Никой обаче не може да умре от паник атака, защото тя е психически „хак“ на системата.

Представете си един компютър. Както си работи без проблеми, изведнъж екранът става черен и се появява съобщение „Error“. Вие сте уплашени, за секунди през главата ви минават мисли за това как компютърът се е развалил, колко скъп ще е ремонтът и как в крайна сметка ще трябва да го замените с нов. Всичко това обаче е във вашата глава. Единственото, което трябва да направите е да рестартирате и екранът отново да светне. Това е буквално начинът, който можете да се справите с паник атаките – да рестартирате системата и да изтриете грешката, като препограмирате мозъка да мисли правилно.

Как?

Първата стъпка е да дишате.

Обичайно, когато мозъкът съзре опасност, той мобилизира всичките си ресурси, праща сигнали на организма да отделя хормоните на стреса, да мобилизира тялото ни влезе в режим „бий се или бягай“. Единственото, за което той може да мисли, е заплахата. Когато мозъкът мисли само за заплахата, всички останали наши годности са на пауза. Това, което трябва да направите, е да започнете да дишате дълбоко и да „отвличате“ мозъка от неговата въображаема заплаха.

Как се диша дълбоко?

С така нареченото „квадратно дишане“ – вдишвате коремно 3 секунди, задържате дъха за 3 секунди и издишате 3 секунди. След това постепенно се увеличава интервала на 4, 5, 6 секунди и успокоението настъпва. Друг вариант е да издишате два пъти по-дълго отколкото вдишвате.

Вторият трик, с който обуздаваме мозъка, е да го затрудним и накараме да „мисли“ за нещо друго.

Добра идея е да започнем да броим от 1 000 към 1 през 2. Например 1 000, 998, 996, 994 и т.н. Гарантирам ви, че ще усетите моментално облекчение, когато направите тези две неща.

Разбира се това са временни решения докато сте в самата паника. Не е добре да замитаме проблема под килима и затова трябва да намерим първопричината за появата ѝ. Тук на помощ идва психологията.

Хипнотерапията дава изключителни резултати при панически атаки.

Как работи?

Посредством медитативно състояние се правят внушения и се създават нови невронни връзки, които да заменят старите „грешни“ такива. Програмираме съзнанието да мисли правилно, изтриваме програма „error“, рестартираме мозъка и живеем спокойно и пълноценно без страх от панически атаки.

Паник атаките са вик за помощ на тялото, което се опива да привлече вниманието ни към нас самите. Затова е важно да гледаме на тях с благодарност и да чуем това, което ни казват – а именно „така повече не може“,„промени нещо“, „не забравай за себе си“.

*Кристиана Стефанова е създател на “Фабрика за щастие” – пространство за психология и личностно развитие. Дълги години се заминава с телевизия, но личните й търсения я довеждат до магистратура по психология  редица сертификационни тренинги, сред които по хипноза и хипнотерапия към БАХХ. Последвайте Кристиана и на нейната Facebook страница @happinessfactorybg.

Още от автора:

Защо няма мъже?

Страховете, които ти пречат да срещнеш любовта


Повече информация Виж всички