Кое да избера: тоалетна вода, парфюмна вода или чист парфюм?

| от MamaMia |


Известно е, че основната разлика между тоалетната вода (Eau De Toilette – EDT), парфюмната вода (Eau De Parfum – EDP) и чист парфюм (известен като Le Parfum, Extrait, Pure Perfume, Sublime или Absolu) е в концетрацията на етеричните масла и съответно силата и продължителността на аромата.

Когато искаме нещо по-леко, ежедневно и не толкова натрапчиво, е добре да изберем тоалетна вода. За по-траен и наситен аромат – логично избираме парфюмна вода (Eau De Parfum – буквално „вода от парфюм”). Ако желаем наистина специално изживяване и имаме нужда от нещо хубаво, силно и много скъпо, тогава можем да заложим на чист парфюм абсолю, от който ни е достатъчно да използваме буквално капчица. Чистите парфюми се отличават с много голяма концентрация на етерични масла (между 15 и 40%) и трябва да се нанасят в много малки количества. Техният аромат е най-траен: понякога може да се усети дори след 12 или даже 30 часа. За разлика от тоалетната и парфюмната вода, чистият парфюм обикновено се предлага в бутилки с тапа, а не в спрей шишета.

Когато говорим за ежедневни аромати, то тогава определено е по-реалистично да изберем между тоалетна вода (EDT) и парфюмна вода (ЕDP).

Основната разлика между двете е в концентрацията на аромата във формулата. Тази концентрация зависи от съотношението между етерични (ароматни) масла и етанол (и/или вода). Когато съдържанието на етерични масла е по-високо, тогава и ароматът е по-издържлив, а съответно и предлаганият продукт е по-скъп. Концентрацията играе голяма роля в това колко ще е трайността на аромата, както и кога и по колко да се нанася.

Тоалетната вода има по-слаба концентрация на етерични масла, докато в парфюмната вода тя е повече. Тоалетната вода съдържа между 4 и 8% етерични масла и съответно повече алкохол, като впоследствие и ароматът се изпарява по-бързо от кожата, докато парфюмната вода EDP се отличава с по-висока концентрация на етерични масла (между 10 и 20%), което означава, че съдържа и по-малко алкохол. Именно затова и парфюмната вода се използва в по-малки количества, отколкото тоалетната.Eau De Parfum е по-слаб от парфюма абсолю, ароматът му е по-лек и е подходящ за различни случаи, а понякога и за всеки ден.

Един и същ ли е ароматът на една и съща марка тоалетна вода и парфюм?

Донякъде. Различните аромати се произвеждат от концентрат от етерични масла, спирт и вода (плюс малки количества антиоксиданти и оцветители). Разликата е в композицията на аромата, тоест как е създаден той (какъв е върхът, сърцевината и основата) и именно това има основно значение. Би трябвало ароматите на тоалетната вода и на парфюмната вода на една и съща марка да са едни и същи и да се различават само по силата си. Това е идеалният случай, ако е спазено съответното процентно съотношение в концентрацията на ароматните масла.

Колко дълго трае аромата на тоалетна вода и на парфюмната вода?

Трайността на аромата на тоалетната вода е по-кратка и обикновено е между 2 и 5 часа, докато Eau De Parfum оставя по-силен и по-продължителен аромат върху кожата – между 5 и 8 часа. Що се отнася до трайността на продуктите, парфюмната вода има много по-дълга трайност – може да „надживее“ тоалетната вода от същата марка с цели 5 години. Трикът обаче е да държите шишенцето на сухо и тъмно място – светлината и влагата не действат добре на ароматите.

Как да направим така, че ароматът да остане по-дълго върху кожата?

Поставяйте EDT или EDP сутрин, след това сложете още малко по-късно през деня, когато вече не усещате аромата.

Ако използвате лосион за тяло, мляко за тяло или душ гел от същата серия и със същия аромат като този на тоалетната или парфюмната вода, ще подсилите значително времетраенето на аромата. Още един съвет: нанасяйте EDT или EDP върху леко влажна кожа. Ако кожата е твърде суха, ароматът се изпарява по-бързо. Можете да сложите овлажняваща основа и дори вазелин на мястото, върху което ще пръснете.

Кое е по-подходящо за вечер – EDT или EDP?

Тоалетната вода е по-лека, затова можете да я използвате ежедневно и по всяко време на деня, но във всички случаи е по-подходяща за по-топлите месеци. Понеже парфюмната вода или чистият парфюм имат по-висока концентрация и понякога дори може да излъчват натрапчива миризма, се препоръчва да се използват вечер или при по-студено време.

Къде да се парфюмираме?

Най-често EDP или EDT се слагат в основата на гърдите, на врата, китките, шията, зад колената, зад ушите и от вътрешната страна на лакътя. Можете да пръснете и на косата си, но само ако тя е добре измита преди това. Напръскайте от дистанция, защото иначе рискувате алкохолът да изсуши косата ви.

Не втривайте и не разтърквайте местата, които парфюмирате, защото ще увредите ароматните масла.

Не пръскайте директно върху дрехите или бижутата си: етеричните масла омазняват тъканите и оставят петна, а алкохолът може да замърси повърхността на бижутата.

Не използвайте и метода с пръскането във въздуха и „минаването“ под аромата, защото така просто ще изхабите твърде много от парфюма си. Все пак оригиналните аромати не са толкова евтини, за да ги пилеете.

Кое е по-качественото – EDP или EDT?

Въпреки разликата в ценитe, не може да се каже, че тоалетната вода е по-малко качествена от парфюмната такава. За всеки аромат има подходящ момент за използване. Тоалетната вода е по-достъпна, но може да се окаже твърде слаба за вечерни събития. За някои чувствителни и по-сухи кожи, парфюмната вода си остава по-добрия избор.

Но в крайна сметка всичко зависи от аромата, силата му, преназначението му и това какво лично на вас ви харесва.


Повече информация Виж всички