Приложна магия по български – не е точно като в Хари Потър

| от Флорентина Д. |


Заключвай се с показалеца и средния пръст, когато черна котка ти пресече пътя. Ако случайно минеш под подпрян стълб – също. Не си оставяй чантата на земята – на недоимък е. Не целувай и не прегръщай любимия човек под рамката на вратата – на раздяла е. Не пий кафе в чаша без чинийка – никога няма да се видиш в пари…

Суеверията ни преследват, накъдето и да се обърнем. И, струва ми се, някак си не ни пречат много-много да съществуваме, даже хармонично можем да ги вплетем в ежедневието си под формата на малки обсесивни навици. И ако в личен план се ограничавахме само до суеверия, щеше да е добре.

Проблемът обаче е в магията. Не, съвсем сериозно.

Онзи ден моя позната ми обясни как на наш бивш колега от следването – защото не говорим за хора с основно образование – му е направена магия за смърт. Това обяснявало защо му се случват толкова тежки неща в житейски план. Гледачка даже му казала името на жената, която му е направила магията.

Е, ще му я развалят – има една известна врачка, която се занимава основно с това, но живее в Родопите – онази мистична планина, дето всички се кълнат, че криела вълшебства и тайни… (Че крие тайни – крие. Например колкото си искаш скрити-покрити изстъпления, свързани с незаконен лов и сеч. Но хайде да не се отплесваме…)

Както и през Средновековието, магията в съвременна България съществува в различни разновидности, например като „бяла“ и „черна“. Огромна част от живота, здравето, късмета и успеха на модерния български гражданин се дължат основно на магията.

Ако някой те мрази, той може да започне да те „трови“ чрез храната, точно както един друг мой познат е „тровен“ от бившата си. По мистичен начин тя влизала у тях, въпреки че вече няма ключ, и слагала някакви странни магьоснически композиции от изсъхнали цветя на прозореца. Отровила му виното, храната му горчала. В началото той си звучеше като параноик, явно в следствие на класическа форма на магия. После, за съжаление, се оказа шизофрения. Доскоро го лекуваха в клиниката по психиатрия в Александровска болница. Наскоро разбрах, че е излязъл и вече никой не му трови храната.

Не ме разбирайте погрешно, аз също си вързах червен конец против уроки, когато разбрах, че по лични причини ме мразят. Да си вържеш талисман някак си блокира усещането за безпомощност, причинена от чуждите усещания и намерения. Но дори и аз се изненадвам понякога, когато разбера колко много пари всъщност се хвърлят по врачки, гадателки и развалителки на магии. Та то си е цяла икономическа схема, която си съществува независимо от рационалното мислене, даже някак си е в хармония с него. То си звучи даже съвсем рационално да си кажеш: „Аз да си се застраховам, а то каквото има да става – ще става“ и да хвърлиш сол през рамо.

Вижте още:

Кое не им е наред на новогодишните обещания?

Ако Ванга знаеше

колко много нейни последователи ще се навъдят в пост-комунистическа европейска България, щеше да се чуди и мае. Всяка врачка и магьосница се е учила директно в Академията на Ванга в Рупите и й е била „любима ученичка“. Ето в последния изненадващ случай на магия, разкрита от журналистите на Нова телевизия, една истинска шаманка от Младост успяла да събере с магичен трик от някакво младо момче цели 142 000 лв – удивително, наистина. И тя самата се кълне, че лично Ванга я е благословила, в което нямам никакви причини да се съмнявам, най-малкото защото звучи като чудесен рекламен слоган.

Ванга обаче, за разлика от съвременните гледачки, никога не е говорила за магия. Напротив, като силно религиозна, тя изповядваше източното православие и в този смисъл вероятно представляваше силна заплаха за църквата. Йеромонах Висарион Зографски даже се принуди да обясни чрез свой труд (а и той не е единственият православен, който казва това) защо никой, освен Бог, няма право да знае бъдещето, освен ако не му говори Сатаната.

Междувременно и до днес незапознати с православния канон хора се чудят на БПЦ защо не вземе да канонизира за светица петричката врачка – та тя на толкова много хора е помогнала!

А който поне малко от малко е запознат с историята и смисъла на християнството, знае, че в някои западни страни магьосниците са ги горели на клада доста векове подред… В този смисъл Православието е доста либерално към всякакви прояви на самосиндикално суеверие и тайна промисъл. До степен в която дори се намират православни отци, които поощряват ходенето по врачки и гадателки!

Не е странно, че на фона на едно ширещо се усещане за безпомощност пред закона, международната общност и природните стихии, у нас самобитното магическо и окултно мислене избуява като трева на пролет и изобщо не изглежда толкова невинно, както го изкарват в Хари Потър, например.

А за себе си все пак си мисля, че не би било зле, ако можехме да се ограничим само със суеверия, астрология и Таро. Това с магията определено идва в повечко – ако не от практическа гледна точка, то най-малкото чисто финансово.

Вижте още:

За пиенето и напиването по български


Повече информация Виж всички