Нова (Китайска) година… Ново Аз?

| от Николина Михайлова |


Вече уверено крачим във февруари и въпреки че януари ни се стори безкраен, той е зад нас. Нова година традиционно е време на големи очаквания и обещания, а януари е месецът, в който повечето от тях безславно умират.

Популярното мнение гласи, че за изграждането на нов навик са необходими поне 21 дни. Затова за никой не е изненада, че около 2-рата и 3-тата седмица на първия месец, нещата бавно (или не чак толкова) се връщат към каналния си ред. Истината обаче, поне според по-сериозните изследвания, е че изграждането на нов навик отнема значително по-дълго време – 66 дни или поне 2 месеца.

Така че, ако сте изоставили новогодишните си обещания, не се притеснявайте, защото тази седмица имате още един шанс!

В петък – 9 февруари – се задава Китайската Нова година.

Тя е съобразена с лунния календар и се нарича още Лунна, съответно съвпада с новолунието във Водолей, което ще настъпи в 1 часа сутринта на нощта между 9-и и 10-и февруари.

Китайската нова година всъщност се празнува цели 15 дни и обвързана с доста интересни ритуали като това да се облечете с нови дрехи и да не се оплаквате изобщо и за нищо, поне докато трае този период. Независимо дали се интересувате от китайските вярвания или не, със сигурност можете да намерите нещо полезно за себе си.

И така – какво можете да направите, за да увеличите възможностите за позитивни промени в живота си?

Променете енергията в дома си

Например, можете да почистите дома, за да изгоните лошата енергия и да поканите нова положителна енергия в живота си. Този ритуал е свързан с китайската философия за жизнената енергия или „Ки“, която присъства във всичко, което ни заобикаля. Избършете праха, хвърлете или оправете счупените неща, подредете и проветрете дома си. Не е толкова страшно, нали? След това неизбежно ще се почувствате по-добре.

В случай, че искате да подобрите настроението си още от този понеделник, опитайте се да си поставите някои цели за оставащите месеци от годината.

Новата година по Фенг Шуй

Днес – 5 февруари, започва Новата година според древното изкуство на Фенг Шуй и това прави днешния ден особено благосклонен към зараждащите се планове.

Не забравяйте да напишете целите си в сегашно или в минало време, все едно вече са се случили. Този малък трик подмамва мисълта, че това, което искате, вече е осъществено. Според учените мозъкът ни не прави разлика между минало, настояще и бъдеще. Само си представете: „Това лято бях на Малдивите“ и лазурните плажове вече са ви пред очите, усещате водата по тялото си и дори не усещате, че всъщност е понеделник и сте в офиса.

Именно чрез този трик можете да привлечете осъществяването на желанията си в живота си – като подмамите подсъзнанието, че мечтите ви не просто са възможни, а всъщност на някакво ниво вече са се сбъднали.

Започнете да изпълнявате целите си

Разбира се, нищо не става от само себе си, ако не предприемем и конкретни действия в посока осъществяването му.

Според проучванията хората, които записват целите си, са по-успешни в постигането им в сравнение с онези, които ги обмислят в ума си. Като това важи и за лични, и за професионални цели.

Нещо толкова простичко като да запишете онова, към което се стремите, ще ви помогне да си го изясните, да сте по-мотивирани да го изпълните и ще ви държи отговорни пред вас самите за изпълнението му.

За засилване на мотивацията помага намирането на начин да измервате целите. Записвате, например: „Тази година ще направя 300 тренировки“ и си отбелязвате визуално с тик всяка изпълнена задача.

На този принцип работи и приложението за споделяне на мнения за книги GoodReads, в което може да си поставите за цел колко и какви книги искате да прочетете. Тук не става дори въпрос за дисциплина, която както всички знаем е трудно и изморително да проявяваме, а за това как да бъдете по-ефективни и успешни.

Възползвайте се от тази седмица, за да придвижите живота си напред, особено ако сте изпуснали шанса си да го направите през януари.

Раздвижете малко нещата в дома и живота си! Дори да е само да преместите някои вещи от едната стая в другата, където им е мястото. Или от входната врата до кофата за боклук, която отдавна ги чака.

Още от Николина Михайлова:

Мъжете на 26 мъже ли са?

Искам история от тази жена…

От лагер на смъртта до романтичен замък: един уикенд в близката и далечна Чехия

Аз ли съм или не съм

Аржентина – европейско убежище в Южна Америка

За лудницата ли сме или сме лудницата


Повече информация Виж всички