Анатомия на лъжата

| от MamaMia, по Business insider |


Всички лъжем – казва Тим Рот в ролята на доктор Лайтман в сериала „Излъжи ме“. Персонажът на Рот имаше почти свръхспособност да разпознава лъжата, по-надеждно и от детектор. Оказва се, че такива хора като неговия персонаж във филма, не съществуват. Всеки може да бъде излъган.

Защо?

Всички ние лъжем, при това непрекъснато. Правим го по най-различни причини – да прикрием истинските си чувства или за да избегнем конфликти. Понякога разбирателството с другите може да е толкова сложно, че малко послъгване си е направо нужно, за да вървят нещата, нещо като социален лубрикант.

Лъжата има къси крака, но няма пол

Лъжата няма пол, но двата пола лъжат по различни причини. Мъжете са по-склонни да лъжат, за да се представят в по-добра светлина. Жените, на свой ред най-често лъжат, за да накарат някого да се почувства по-добре.

Лъжата предпочита познанството

Случвало ли ви се е да излеете душата си пред непознати? Гледали ли сте филми, в които героят отива на църква и изповядва грехове или тъмни тайни пред свещеник, чието лице не вижда? В това има логика – много повече ни интересува мнението на хората край нас, от това на някой непознат. Затова сме по-склонни да лъжем пред колеги и съседи и да си „показваме рогата“ в обществения транспорт например.

Лъжата не е ранобудна

Оказва се, че с напредването на деня волята и енергията ни отслабват и сме по-склонни да предприемаме съкратените маршрути, които послъгването предлага. Ако ще наемате хора и искате да чуете от тях истината – насрочете интервютата сутрин, тогава кандидатите за работа са по-малко склонни към лъжа.

Най-много лъжем, когато самооценката ни е поставена на карта

Най-склонни сме да лъжем, когато се притесняваме, че околните ще ни подценят или ще си помислят нещо неприятно за нас, в тези моменти започваме здравата да раздуваме.

И бебетата не са невинни

Родителите го знаят – дете на по-малко от десет месеца може да реве с престорен плач, когато иска внимание. Дете на около годинка може да се втренчи в майка си, за да я разсее и тя да не забележи как той избутва от чинията си храната, която не иска да яде.

11-годишните лъжат повече от 9-годишните, те пък лъжат повече от 7-годишните. По-големите са склонни да лъжат социално – те дават фалшиви отговори, които намират за по-приемливи. Тук, разбира се, голяма роля играе училището, което напътва децата към приемливи отговори.

Хората, които умеят да се доверяват, по-лесно хващат лъжата

Звучи справедливо: хората, които умеят да се доверяват на другите, са по-склонни да откриват лъжата. Част от причините може би се коренят в това, че хроничните лъжци избягват пълноценното общуване с другите и съответно не развиват опит и социални умения.

Има хора, които винаги улавят лъжата

Не е вярно. Всеки може да бъде излъган. Доктор Лайтман е филмов герой. Сигнали като гледане в очите, жестове, тон на гласа – варират от човек на човек. Според експерти от ФБР редица фактори могат да повлияят поведението, включително типа лъжа, времето, нужно за подготовката, и това доколко изпечен лъжец се смята човекът.

Не само хората лъжат

Шимпанзетата и останалите примати лъжат целенасочено, за да получат храна или секс, или да избегнат наказание. Горилата Коко, която знае езика на глухонемите и общува чрез жестове, веднъж счупила умивалник и когато я попитали как е станало, накиснала приятелчето си – коте на име Кейт.

Кое отнема повече време – истината или лъжата?

Вроденият инстинкт на повечето от нас е да стреляме направо, т.е. да кажем истината. А лъжата изисква първо да вземем решение да излъжем, после да накараме казаното да звучи правдоподобно, а след това да се придържаме към него.


Повече информация Виж всички