На всеки километър Хенри Кавил: Българските филми, в които трябваше той да участва

| от Кристина К. |


За вас не знам, но на мен ми е трудно до невъзможност да отворя група за кино, новина, свързана с предстоящ филм, или просто социална мрежа, и да не открия вътре… Хенри Кавил? Слухове, че в следващия сезон от „Домът на Дракона“ Хенри Кавил ще изпълнява определена роля. Мрънкане защо Хенри Кавил няма да остане в четвъртия сезон на „The Witcher“ като Гералт от Ривия, а ще бъде заменен от Лиъм Хемсуърт. Вопли Хенри Кавил да се завърне като Супермен. И любимите ми фен кастове кои роли от култови сериали и блокбъстъри всъщност е трябвало да изиграе Хенри Кавил, дори когато пичът е крещящо неподходящ за персонажа – ако вземем само Marvel вселената за пример, според феновете Хенри е трябвало да изиграе Wolverine, Cyclops, Doctor Doom, Union Jack, Captain Britain, Hyperion, и Sentry. Искат го и като Prince Charming. Феновете на „Игра на Тронове“ открай време си го представят като младия Робърт Баратеон – и тук, трябва да призная, фен кастът е сполучлив. Но в общи линии от обявяването на актьорския състав за филм или сериал до заливането на мрежата с коментари къде е Хенри Кавил и защо той не е в главната роля (на да кажем самотна тъмнокожа майка в напреднала възраст) минават не повече от пет минути.

Нищо против Хенри – намирам го за талантлив, отчитам и че е привлекателен, макар и не точно за мен. От това, което съм чувала и чела за него – например за любовта му към животните, за страстта към геймърството, и за това, че бил по-скоро скромен и затворен човек – предполагам и че е свестен и симпатичен. Само че последния път, когато един актьор беше навсякъде, а феновете намираха, че трябва да е още по-навсякъде, това беше Джони Деп, който (да се изкажа и аз като Асен Блатечки за Жокера) с годините силно ми омръзна с това, че започна да играе един и същи луд персонаж с различен цвят на косата и различна шапка, особено покрай филмите на Тим Бъртън.

Вижте още: Ако разделите ни бяха заглавия на холивудски филми

Явно не само аз си мисля така, защото вече редовно откривам из мрежата миймове, подобни на ето този малък шедьовър:

Наистина, и аз все повече съм на мнение, че не можем да оставим Хенри да бъде само Супермен, Гералт, Шерлок, Наполеон Соло, иииии Чарлс Брандън от „Династията на Тюдорите“, заради когото лично аз имах своя период да си падам по него.

Всъщност мисля, че Хенри определено има място и в българското кино, където не всеки знае да се криви.

Дами канят

Скоро след развода си, чаровен инструктор по шофиране се отдава на разнообразни авантюри със своите ученички, всяка от които се опитва да го впримчи в по-сериозна връзка, безуспешно. Кой по-подохящ от чаровния Хенри да се обърне и да ти каже „ти знаеш ли, че имаш страшни очи“. А и ако дами канят актьорския състав, е ясно кого биха поканили.

Крадецът на праскови

Чуждестранен военнопленник разпалва отново любовта и стремежа към свобода в сърцето на примирената с монотонния и лишен от страст и смисъл живот съпруга на роден офицер. Красива история за невъзможната романтика с болезнен край – единствено Хенри може да я направи още по-красива. Въпреки че феновете предпочитат да го гледат да краде роли, мисля, че той ще се справи и с прасковите.

Двойникът

В култовата комедия с Тодор Колев, двама братовчеди с изключителна визуална прилика помежду си разменят местата си, без никой да разбере, за да може единият спокойно да се отдаде на научна работа, докато другият го замества. Следва серия от комични и абсурдни ситуации. Положителното е, че тук Хенри може да има две отделни роли, без никой да се запита защо постоянно кастват него навсякъде, а на прослушване няма нужда да ходи, така или иначе вече го възприемат за двойник на всеки съществуващ персонаж или актьор.

Господин за един ден

Какво ли не е бил Хенри до момента, защо пък за един ден да не е и господин? Дайте да пробваме, предлагам!

Цветът на хамелеона

Тук, за радост, не говорим за истински хамелеон, който да си сменя визията и цветовете, защото не би било готино да виждаме Хенри да не изглежда като Хенри – особено ако сме от тези фенки, на които не им пука особено за филма, а просто искат да си погледат Хенри на широк екран. Шпионският трагикомичен трилър за частното ДС на един маниакален конспиратор така или иначе не оправда очакванията ми и дори не помня изгледах ли го до края, може би Хенри би ме накарал да преосмисля решението си.

Любимец 13

Лично за мен е немислимо как при съществуването на Хенри може да има някакви други любимци, че пък и най-малко още 12, затова се зарадвах, когато разбрах, че заглавието  не идва оттам, а от номер на футболна фланелка. Друга радостна новина е, че тук отново става дума за две роли – на братята близнаци Радослав и Радосвет – тоест ще имаме шанса да погледаме повечко Хенри.

Вездесъщият

Има само едно нещо, което би могло да направи един от най-добрите съвременни български филми (смислен сценарий без реване за мутрите, гадната действителност, прехода и т.н., великолепна актьорска игра, а дори и се чува какво се говори) още по-добър. И това не е нещо, а някой – Хенри Кавил. Самото заглавие – „Вездесъщият“ – звучи като да е биографичен филм за Хенри и мястото му във филмите като цяло, но, за съжаление, не е това, ама е само една малка идея по-тъпо. Много хубав филм, дори и без Хенри, няма да ви спойлвам сюжета.

На всеки километър

Разбира се, никой култов съвременен актьор не се разминава без участие в хитов сериал. Струва си да се направи римейк на „На всеки километър“, само и само да видим Хенри в обувките на майор Деянов – емоционален тип с момчешки чар, участвал в Гражданската война в Испания и в партизанското движение в България. Аз ако съм на псевдолевите партии у нас, лично ще платя от джоба си за римейка с Хенри, за да направя последен опит да възкреся, романтизирам и популяризирам идеята сред младите хора у нас. А и можем само да бленуваме да виждаме по един Хенри на всеки километър. И така да до края на света.

Вижте още: 

„Домът на Gucci“ е… Абе, става „филм4ето“