„Лудите, лудите, те да са живи!“ – Не първите 10 филми за лудостта, за които ще се сетите

| от MamaMia |


Психологическите разстройства са сложна и често неразбрана теми, която може би само киното успява да представи в цялото ѝ въздействащо разнообразие. Хубавото при филмите, свързани с психичното здраве, е че не само ни показват емоционални предизвикателства и трудности, но също така помагат за разбиване на стигмата около менталните проблеми. За кои филми за лудостта се сещате на първо четене? „Полет над кукувиче гнездо“? „Реквием за една мечта“? „Луди години“?  Ще ви покажем няколко, за които може би ще се сетите чак на второ четене.

Ето десет от най-добрите филми за лудостта, които разглеждат сложния психологически свят на героите си:

красив ум

„Красив ум“ (A Beautiful Mind)

Филмът  на Рон Хауърд от 2001 г. проследява живота на Джон Наш, гениален математик, който се бори с шизофрения. Това е биографична драма, вдъхновена от реална история. Филмът преминава през живота на Наш от неговите ранни години, през университетските му дни, до борбата му със шизофренията. Със силен актьорски състав, включително Ръсел Кроу и Дженифър Конъли, „Красив ум“ представя вълнуваща и впечатляваща история за гений, любов и преодоляване на лични демони.

Клуб Закуска

„Клуб „Закуска“ (The Breakfast Club)

Култов филм от 1985 година, режисиран от Джон Хюз. Превърналата се в социално явление младежка младежка драма разказва за петима ученици, които прекарват съботното си наказание в  сградата на гимназията. Въпреки различията си в манталитета и в социалните им статуси, героите преживяват интензивен ден, през който се разкриват тайни, преодоляват се предразсъдъци и се изграждат неразкрити до момента връзки между тях. Филмът изследва сложността на тийнейджърското съществуване и отразява теми като самоидентификация, приятелство и противоречивите аспекти на обществото.

Вижте още: На всеки километър Хенри Кавил: Българските филми, в които трябваше той да участва

добрият уил хънтинг

„Добрият Уил Хънтинг“ (Good Will Hunting)

„Добрият Уил Хънтинг“ е драматична и вдъхновяваща история, написана от Бен Афлек и Мат Деймън. Филмът, режисиран от Гъс ван Сант, излиза по екраните през 1997 г. Лентата проследява живота на Уил Хънтинг (изигран от Мат Деймън), скрит гений в областта на математиката, който живее в бедност в Южен Бостън. Когато Уил е открит от професор Шон Магуайър (изигран от Робин Уилямс), той получава възможност да развие потенциала си и да преодолее вътрешните си демони. Филмът разглежда теми като рефлексията върху себе си, приятелството и възможността да промениш съдбата си. Със силни актьорски изпълнения и забележителен сценарий, „Добрият Уил Хънтинг“ е изключително вълнуващо пътуване към себе си и своята идентичност.

все още Алис

„Все още Алис“ (Still Alice)

„Все още Алис“ е филм от 2009 година, режисиран от Ричард Глейсър и Уош Уестмърънд. Това е американска драма, базирана на автобиографичната книга на Лиса Дженоува, която разказва за нейната борба срещу болестта на Алицхаймер. Филмът проследява живота на Алис Хаулънд (изиграна от Джулиън Муур), професионална лекторка и майка на три деца, която постепенно загубва способността си да помни и да функционира нормално. През целия процес Алис трябва да се справя с промените в своя живот и взаимоотношенията с близките си. Филмът е вълнуващ и емоционален поглед върху промените, които преживява човек с дегенеративно заболяване и как героинята се опитва да запази своята идентичност на финала на живота си.

Вижте още: Вечните филми: “Първичен инстинкт” и как Шарън Стоун превърна един плиткоумен трилър в класика

авиаторът

„Авиаторът“ (The Aviator)

„Авиаторът“ 2004 г. е режисиран от Мартин Скорсезе. Това е биографична драма, базирана на живота на легендарния американски пионер в авиацията Хауърд Хюз. Филмът разказва за вълнуващия живот и кариерата на Хюз (изигран от Леонардо ДиКаприо), започвайки от неговите ранни успехи като предприемач и филмов продуцент, през неговите битки и невероятните му постижения в авиационната индустрия. През цялото време Хюз се бори със своите лични демони, компулсии и фобии, които постепенно го отвличат от реалността. Филмът „Авиаторът“ е великолепно възпроизведение на една изключителна животна история, като носител на няколко награди Оскар.

Чарли Бартлет

„Чарли Бартлет“ (Charlie Bartlett)

Филмът на Джон Пол от 2007 г. разглежда проблемите с психическото здраве на учениците в гимназия чрез призмата на главния герой, който се бори с ADHD. Това е американска комедийна драма, която разказва историята на Чарли Бартлет (изигран от Антон Йелчин), интелигентен и обаятелен младеж, който започва да учи в ново училище. Чарли се превръща в психолог и консултант за своите съученици, предлагайки им съвети за преодоляване на проблемите им и намиране на себе си. Постепенно, Чарли започва да променя живота на хората около себе си, включително и на директора на училището (изигран от Робърт Дауни Джуниър). Филмът представлява вълнуващо пътуване, което разглежда теми като приятелство, опознаване на себе си и младежки бунт. Наред с това съчетава комедията с драмата по вълшебен начин.

Наръчник на оптимиста

„Наръчник на оптимиста“ (Silver Linings Playbook)

Американската комедийна драма с Брадли Купър и Дженифър Лорънс в главните роли разказва за Пат Солитано (Купър), който се завръща в родния си град след престой в психиатрична клиника. Той се опитва да изгради нов живот и да възстанови връзката със своята бивша съпруга. В този процес среща Тифани (Лорънс), млада жена със свои собствени психични проблеми. Двамата намират неочаквано спасение и подкрепа един в друг, докато се борят със своите лични демони и търсят път към себе си и към щастието.

„Наръчник на оптимиста“ увлича с разглеждането на теми като любов, семейство, ментално здраве и намиране на силата да се пребориш с животните препятствия. Актьорските изпълнения на Брадли Купър и Дженифър Лорънс са вълнуващи и носята на филма на няколко награди, включително Оскар.

Черният лебед

„Черният лебед“ (Black Swan)

Психологическият трилър от 2010 година, режисиран от Дарън Аронофски, проследява историята на Нина Сайърс (изиграна от Натали Портман) – млада и амбициозна балерина, която получава възможността да изиграе главната роля в балетния спектакъл „Лебедово езеро“. По пътя си към сценичния успех, Нина започва да се превръща в своята роля и да губи прецизната граница между реалността и сценичния свят. Тя се бори с вътрешни демони, перфекционизъм и собствените си страхове, което я излага на психическо разрушение.

Филмът представя психологическа студия на границата между реалност и мания, съчетавайки виртуозни балетни изпълнения с мрачна и напрегната атмосфера. Натали Портман изпълнява ролята си във „Черният лебед“ с изключителна интензивност и прецизност, като за изпълнението ѝ носи наградата Оскар за най-добра актриса.

Боен клуб

„Боен клуб“ (Fight Club)

В базираната на романа на Чък Паланюк драма можем да се насладим на впечатляващите изпълнения на Едуард Нортън и Брад Пит в главните роли. Или може би трябва да кажем в главната роля… Безименният главен герой (Нортън) се сблъсква със съвременните проблеми на потребителското общество. Той се запознава с харизматичния и напълно безпринципен Тайлър Дърдън (Пит) и заедно те създават своя субкултур. Боен клуб, в който хората се събират, за да се откъснат от рутина и консумативния начин на живот. Във филма се разглеждат теми като душевна криза, идентичност, анархия и противопоставяне на системата.

„Боен клуб“ е изключително провокативен и интензивен филм, който прехвърля граници и предизвиква зрителите да преосмислят своите ценности и убеждения. Финалът изненадва с неочакван обрат.

Ловец на мозъци

„Ловец на мозъци“ (Mindhunter)

За финал ето и един сериал. Той разглежда психологията на серийните убийци и начина, по който те манипулират околните. Първият от общо два сезона излиза през 2017 г. и се базира на книгата „Mindhunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit“ на Джон Дъглас и Марк Олшакер.

Става дума за двама агента от ФБР през 70-те години, които започват пионерска работа по профилиране на серийни убийци. Те провеждат интервюта със затворници и анализират мотивите и поведението на престъпниците, с цел да разберат как работят умовете на серийните убийци. В сериала са включени реални криминални случаи и персонажи, вдъхновени от истински събития. „Mindhunter“ е изключително интелигентен и психологически провокативен сериал, който изследва тъмната и сложна психология на серийните убийци. Той се отличава със своя реалистичен подход, внимателно изградени герои и изключителни актьорски изпълнения. Сериалът предлага увлекателна и загадъчна визия в света на престъпността и проучването ѝ.

Всъщност секи от тези филми предлага уникален поглед върху психологическите разстройства и начина, по който те влияят на живота на хората. Те не само разкриват трудностите, свързани с психическото здраве, но също така помагат за разбиване на стигмата около тях.

Вижте още: 

7 филма, които ще ти е неудобно да гледаш с партньора си