Моделите, които знаеха, че да кърмиш на подиума е лош вкус

| от MamaMia |


Преди 5 десетилетия е немислимо жена да се появи, кърмейки на подиума. Защо ли? Защото моделите тогава са знаели, че има по-ефектни начини да провокираш. По трайни със сигурност. Доказателство за последното твърдение е отпечатъкът, който оставиха в популярната култура. Не само защото са красиви, а най-вече защото са можели да усетят лошия вкус.

През 1959 г. светът прави една от най-големите и резки крачки за последните 50 години. Десет години по-късно, на прага на 70-те всичко е различно. Музиката, младите, иконите от екрана и музиката, моралът и нравите, жените и мъжете. Вече се е случила културната революция на века. Случили са се „Swinging Sixties“ – 60-те години, десетилетието на културната промяна и новия живот.

Младежта се променя почти до неузнаваемост. Старото трябва да отиде в историята. А новото? Новото са „Бийтълс“, френският рок и стила йе-йе, попартът, рекламата и новите модели от списанията. Промяната се усеща във въздуха, а списания като Vogue, Harper’s Bazaar и Paris Match са библия за милионите момичета и жени по света, които искат да следват тенденциите. Говорим за време далеч преди появата на Instagram. Време, в което за да бъдеш модел е било нужно много повече от снимка на хубав фон, с мокро тяло и подходящ филтър. Много по-трудно. Затова и все още помним няколко велики жени, които са се появявали по подиумите и на страниците на модните списания.

Жените, които ще ви покажем днес идват от онези луди години. Намерени са от великите дизайнери като Ив Сен Лоран и Шанел. А тези, които не са техни протежета, са на друга велика жена в модния свят – Даяна Вриланд. Тя е главният редактор на Vogue през 60-те и нейна е главната заслуга за отразяването на тези луди години в списанието, а това означава – в дома на хората. Vogue става символ на новото време и на ултрамодерното. А последното е представено от моделите, които можете да видите в галерията горе.


Повече информация Виж всички