Какво е „бебе на дъгата“ и защо е специално

| от MamaMia |


„Бебе на дъгата“. За онези, които нямат представа какво се крие зад този израз, той може и да звучи приказно. Но всъщност с този специфичен термин се обозначава огромна сплав от радост и тревога, необяснима за повечето семейства, които безпроблемно са създали и отглеждат своите деца. Защото „бебета на дъгата“ се наричат онези деца, родени след спонтанен аборт или след загуба на новородено.

„Бебетата на дъгата“ заемат много специално място в сърцата на своите семейства, защото появяването им на бял свят е свързано с много повече тревоги и безпокойство, отколкото при други деца. Може би затова и тези бебета имат свой специален международен ден, отбелязван на 22 август. Този ден фокусира в себе си благодарност и надежда за всички семейства, минали през ужаса на проблемното износване на плода или загубата на бебенце.

Наричат се „бебета на дъгата“, защото точно както дъгата се появява по време на дъжд или след буря, те се появяват след изживяването на най-тъмните и страшни моменти. Тези бебета идват сред много вълнения и за родителите често носят усещането за чудо. Тяхното раждане се свързва с надеждата за здраве и радост.

Родителите на такива деца може да изпитват конфликтни емоции: огромна радост от новото бебе, страх от загубата му и в някои случаи чувство за вина. Обикновено при родителите на „бебета на дъгата“ емоциите са твърде силни и крайни. Техният страх да не преживеят повторна загуба е огромен, а тревогите им – неконтролируеми.

Термина „бебе на дъгата“ започва да набира огромна популярност в САЩ през 2016-а, след като Алекс Болън, фотограф от Мисури, прави изключително интересна снимка на жени, които са бременни или държат в ръце бебета. Снимката е публикувана във Facebook и споделена стотици хиляди пъти:

Снимката е много трогателна, като освен това тя документира и историята на всяка една от шестте майки, преживяла ужаса на загубата на бебе. Всяка една история е уникална, но общото между всички тези жени е надеждата и радостта да създадеш живот, след като си загубил друг.

Фотографката Алекс Болън пише:

„Бебето на дъгата е бебе, родено след загуба. Тези мами са само 6 от милионите, които преживяват загуба на бебета всеки ден. Някои от тях говорят за това. Други мълчат. Някои имат много загуби. Други са опитвали да забременеят с месеци и години. Някои се срещат със своите спящи ангелчета. Всички те са обичани и незабравими.“

Посланието на снимката е, че всички родители имат нужда от подкрепа, но някои от тях се нуждаят от още по-голяма. Хората около родителите, които очакват или имат „бебе на дъгата“ е добре да бъдат наясно с тежестта на отговорността и голямата им тревожност. Само родителите, които са преживяли загуба, знаят какво е да минеш през ужасяващото минно поле от крайни чувства, което представлява смъртта на новородено или на силно очаквано бебе.

Затова и ако някой от вашите близки ви каже, че очаква дете след загуба, внимателно го подкрепете.

Не забравяйте да зачитате живота на загубеното вече дете, да признаете неговото съществуване и да се отнасяте с очакваното бебе като със следващото след починалото. Колкото и да е трудно, трябва да се зачете земния път на бебето, което е съществувало, дори и да е починало още в утробата на майката.

В крайна сметка бебетата са дар, който, независимо от обстоятелствата, трябва да бъде празнуван и зачитан.


Повече информация Виж всички