Поколение ли е да го опишеш…

| от Ема Иванова |


Нямаше и да го повдигам този глупав въпрос с деленето на поколения, ако едно хлапе от НОВОТО поколение Z: 12-годишно и по някаква нелепа случайност моя племенница, не ме беше подкачило по темата.

Първо да уточним: като поколение Z се определят родените между 1997 и 2012-а година. Т.е най-големите представители на Z-ките би трябвало отдавна да са влезли на пазара на труда и днес да са към 27-28 годишини. А най-младите представители, ако съдим по тесните схващания на тази така популярна в интернет поколенческа теория, сега са на около 12.

И докато за по-зрелите (които най-често са деца на поколението X, родени между 1965 до 1980) отдавна се сипят оплаквания по западните медии относно работните им навици (и се обвиняват родителите X), то за съвсем младите все още нищо не се казва.

Преди да ме нападнат, нека уточня, че понеже аз съм някаква стара отломка от поколението на милениълите, дори не съм се научила да „спелувам“ правилно поколенията.

„Казва се „Джен Зи“, поправя ме малката-голяма племенница. Не било поколение ЗЕТ, както казвам. Колко съм задръстена. Колко съм зле.

Та Зетката, пардон, ДженЗи-то, ми заяви вчера:

– Вашето поколение си личи по това, че всичките си носите толкова грозно суичърите и якетата, и въобще връхните дрехи!

– ?!?!? – изумена, отправих облещен поглед.

– Ами, да – и ти, и мама го правите. Отваряте си ципа, така че нито е затворено, нито е отворено. Толкова е грозно като свалиш ципа до гърдите! Или го затваряш напълно, или го отваряш. Никой не си затваря суичъра само до някъде! ТОВА ВЕЧЕ НЕ СЕ ПРАВИ.

Никой не си, какво…!?!? – все още не можех да промълвя нито дума.

– Да, чу ме. Вашето е някаква милениъл глупост.

– А какво правите, когато ви е топло, но не искате напълно да си махнете връхната дреха, защото може би след малко отново ще излезете навън?

Погледът на племенницата ми ме изпепели. На толкова глупав милениълски въпрос явно отдавна не й се беше налагало да отговаря:

– Ако ти е топло, просто се събличаш. Ако ти е студено – се обличаш. Просто е.

Нейният брат, сега на 16, изглежда не е толкова снобски настроен. Почти нормален човек е. Но докато преглъщам обидата с полу-сваления цип на връхната си дреха и се питам толкова ли е важно това, по дяволите, той ме напада в гръб:

– Вашето поколение не знаете какво е готина музика.

– Нима?!

– Да, нищо не знаете.

Замислям се за безбройните си плейлисти в Спотифай – до една с музика на n-на брой години и съвсем малко нови неща – и се снишавам.

– Ами, пусни ми нещо тогава да чуя, което е готино според теб – предавам се. Очаквам да чуя някакви невероятни неща, които никога не съм слушала: новото поколение явно е десет пъти по-готино от нас.

– Ето това е хубава музика – каза племенникът и пуска парче от YouTube през телефона си.

Но не ми пуска нещо ново, не ми пуска и нещо горе-долу на 20-25 години (нали сега всичко от началото на 21 век е много модерно!)… ами ми пуска… И тук устата ми пада от изненада… „Би Джийс“.

Групата BEE GEES! Братята Гиб! Братята Гиб с техните песнички… Пуска ми Stayin’ Alive oт 1977 година… Пуска ми една от най-известните песни на Би Джийс, които бяха демоде още когато бях дете.

Група на… чакай да ги сметна: над 50 години, група, която е слушала баба им в младостта си (дори зад Желязната Завеса, за която вече нямам представа какво знаят), група, която е толкова изтъркана, клиширана и…

Но за съвсем младите ДженЗи-та „Би Джийс“ явно звучат авторитетно, интересно. Явно и свежо. Вероятно за тях това е дълбока класика. Предвид нивото на музика, която се произвежда днес, вероятно „Би Джийс“ за ДженЗитата е нещо като Бетовен.

Падам от смях за избора на парче, която племенникът ми пуска и той се изчервява от гняв.

– Нищо не разбирате от музика! – крясва и тресва вратата.

Вероятно наистина не разбирам нищо. Вероятно трябва да го поздравя, че не ми пуска някоя чалга (всички във Френската гимназия слушат чалга, има ли изненадани?), но вместо това аз съм неблагодарен милениъл…

Очаквам още всевъзможни поколенчески атаки.

Но междувременно, докато се опитвам да разбера кое точно ме кара да изглеждам толкова стара и задръстена, взех твърдото решение ДА НЕ оставям връхната си дреха, и най-вече суйчъра, полуотворен. Или го отвори напълно този цип, или го затвори догоре! Кое не е ясно?!?! А най-добре си купи хууди без цип, ако все още ще се правиш на млада с тея спортни дрехи!

Вижте още:

Младото поколение не иска секс сцени в киното


Повече информация Виж всички