Липса на секс и комуникация: защо се разделят младите родители

| от MamaMia |


Липсата на комуникация и недостатъчния сексуален живот са сред най-честите причини младите родители* да се разделят, сочи проучване.

Изследването, проведено сред 2000 родители, открива, че една трета от двойките страдат от сериозни проблеми във връзката си в месеците след раждането на детето, а при една пета от тях раздялата идва в рамките на първата година.

Повече от една десета от респондентите са имали временни периоди на раздяла в 12-те месеца след раждането, но са се събирали отново.

Разделите най-често се случват на шестия месец след раждането. Една трета от анкетираните посочват като причина „пълната липса на комуникация“, докато трима на всеки десет посочват като мотив липсата на сексуален живот.

23 на 100 от анкетираните твърдят, че раздялата е настъпила заради изневяра на една от двете страни в рамките на година след раждането.

Редовни кавги, неравномерно разпределяне на задълженията по грижата за детето и трудностите в нагласянето към новите роли също водят до сериозни проблеми за двойките.

Една четвърт от двойките обаче признават, че проблемите им са започнали преди бебето да се появи, а са се влошили след раждането.

Безсънните нощи, по-редките мигове на интимност и допълнителните отговорности могат да са тежко изпитание дори и за най-стабилните връзки, посочват авторите на изследването.

Анкетата показва, че повече от 6 на всеки 10 респонденти не са били подготвени за огромното влияние, което раждането на дете ще окаже върху живота им.

За 23 процента от огромно значение е била подкрепата на семейството и приятелите им.

Поделянето на нощното ставане заради бебето, намиране време за редовни сексуални контакти и излизането с приятели са сред методите, използвани от много двойки за запазване на здравословна връзка.

Авторите на изследването посочват, че най-важното е двамата родители да разговарят помежду си и да признават чувствата си, като е важно да намират време не само за бебето си, но и един за друг.

*Когато говорим за млади родители, имаме предвид двойки, станали родители за първи път.