Когато връзката ви е приключила, а вие още сте в нея…

| от Стела Христова |


Нещо във връзката ви не е наред, така че се чудите дали да останете или да си отидете, точно като в песента на The Clash. Възможно е дори да има едва доловими признаци, че връзката ви е мъртва приживе, но все пак би било абсурдно да не се замислите дори и за миг, преди да прекратите връзка, в която вече сте инвестирали емоции, внимание и време. Ако ще продължите напред поединично, е по-добре да сте убедени, че искате точно това.

Чувството на колебание ми е добре известно. Имах няколко връзки през годините, които не стигнаха до никъде, но се убедих просто да остана още малко и да опитам да оправя нещата, въпреки че съм била сигурна на 99%, че няма да успея.

Но разпознаването на момента кога да се разделите може да ви спести ценно време и енергия, така че ако сте на кръстопът относно бъдещето на връзката ви, търсенето на сигурни знаци, че всичко е приключило, може да ви помогне да решите какво да правите по-нататък.

Ето 6 тъжни признака, че връзката ви е приключила и не може да се поправи:

Колебанията ви са ви довели да четете този текст

Ако сте се чудили „Да се ​​разделим ли?“ намерете спокоен момент, за да прецените как се чувствате дълбоко в себе си към партньора си. С вълнение или с безпокойство ви зарежда мисълта за задълбочаване на обвързването ви в посока съвместно живеене, брак или дете?

Ако пренебрегвате вътрешния си компас твърде дълго, може да се окаже, че сте допуснали огромна грешка, от която да страдате не само вие, но и потенциалните деца, създадени в рамките на една изхабена и несподелена връзка.

Помислете си за последния път, когато вие и вашият партньор сте били наистина щастливи заедно и сте се забавлявали. Представете си го ярко. Все още ли изпитвате ужасно, неприятно чувство на колебание за връзката си? Ако все още чувствате, че връзката е погрешна за вас, вероятно е така.

Нито един от близките ви не харесва вашия партньор

Вашите приятели отказват ли се от съвместни излизания, когато и партньорът? Опитвали ли са да ви кажат, че връзката ви може да не е добра идея в дългосрочен план? Може би в началото ви се е струвало, че някои от вашите близки са предубедени… докато не сте осъзнали, че всъщност няма нито един, който истински да се разбира с партньора ви.

Фактът, че всичките ви приятели мразят човека до вас, е ясен знак за проблеми. Нямам предвид да имате един или двама приятели или членове на семейството, които не са фенове на партньора ви – това би било напълно нормално.

Освен ако всеки човек, когото познавате, не е злонамерен, вашите приятели и семейство ви познават най-добре и вероятно могат да видят партньора ви такъв, какъвто е той или тя, с не толкова розови очила като вашите.

Вие самите проактивно търсите чуждото одобрение за човека до себе си

Ако бяхте сигурни във връзката си, това нямаше да ви интересува в такава степен. Нужно ли ви е да насърчавате всички, които познавате, да харесват партньора ви? Ако сте се опитвали да получите одобрение за връзката си от други хора, които са важни за вас, слушайте.

Хората, които се чувстват щастливи и уверени, че са в добри взаимоотношения, не се опитват да убедят другите да харесват или приемат партньора им, защото те самите си го харесват и приемат и това им е достатъчно.

Запитайте се какво ви кара да искате да търсите одобрението на други хора за вашия партньор, защото това може да е знак, че трябва да скъсате.

Налага ви се да се извинявате за поведението му/ѝ

Налагало ли ви се е повече от веднъж да се оправдавате за поведението на партньора си, защото е уморен, болен, ядосан или просто не харесва някого/нещо? Смятате ли, че трябва редовно да се извинявате на другите за поведението на партньора си, дори и след свои лични поводи, на които и той е присъствал например?

Коснтантните извинения на поведението на човека до вас пред други хора, а дори и пред вас самите са ясен сигнал, че подминавате явните червени флагове във връзката си. В здравословната връзка  човек се гордее с партньора си и поведението му, а не се срамува от него. Ако не сте в такава ситуация, раздялата може да не е лоша идея.

Стоите, само защото мислите, че любовта побеждава всичко

Има неща, които любовта не побеждава. Такива са всички форми на насилие, включително психическото такова. И криминалната статистика постоянно ни го напомня.

Такива са и непреодолимите различия, които биха означавали, че за да останете заедно, единият от вас трябва да преглътне интересите и приоритетите си и да се претопи по образ и подобие на другия, за да може връзката да работи.

Решавате да останете по прагматични подбуди

Когато не сте влюбени в някого, но оставате поради житейски обстоятелства, удобства или отговорности – като например съвместен живот, споделени финанси или съвместно родителство на дете или домашен любимец – това е особено коварно.

Ако оставате заради кучето или децата или защото не искате да се местите, това е категоричен знак, че имате нужда от раздяла и промяна.

Въпреки че прекратяването на една връзка е трудно, алтернативата е да останете заседнали, евентуално до края на живота си. Ако възнамерявате да направите това, имам как да се получи, но кой ще бъде щастлив от това. Вие избирате да останете във връзка без любов и да се задоволявате с по-малко.

Вижте още: 

Помощ: познавам домашен насилник!


Повече информация Виж всички