Какво „не ти е наред“, че да излизаш с по-млад мъж

| от Лора Младенова |


Преди повече от 15 години, когато Деми Мур се събра и впоследствие омъжи за 15 години по-младия от нея Аштън Къчър, с когото след време се разделиха, случващото се изглеждаше потресаващо и комично, и то не само в очите на българина. (Тогава, бидейки тийнейджър, още се позачитах в списания за живота на знаменитостите.) Как така? 15 години разлика и мъжът да е по-млад? Този защо ходи с леля си, как си ляга с баба си? Още по-грозни коментари и жлъчни шеги четохме при избора на Еманюел Макрон за президент на Франция. Заради съпругата му Бриджит, негова бивша учителка, с 24 години по-възрастна, и имаща наглостта да носи поли над коляното… вместо да си седи у тях, да си плете и да си гледа внуците, както подобава на годините ѝ.

В патриархалното общество и до днес не е напълно прието, нито широко разпространено, жените да превъзхождат партньорите си драстично във възрастта. Това не отговаря на традиционната концепция за улегналия мъж, главата на семейството, който е по-успешен кариерно, по-утвърден, носи финансовата тежест и взима решенията, докато жената е по-неопитна, по-неуверена, по-свенлива, по-уседнала, грижи се за дома и децата, винаги остава на втори план. Той води, нея я водят, а цялата рода се меси и коментира дали ще се „доводят“.

Вижте още: Трябва ли да си „златотърсачка“, за да ходиш с „дядо си“?

Неслучайно навремето моята баба се срамуваше от факта, че надвишава дядо ми с цели… 11 месеца. 50 години по-късно, миската на нашата гимназия беше разяждана от същия този срам, бидейки в десети клас, но с гадже от девети.

Да, мръднали сме драстично напред в мисленето в сравнение с времето на баба, но все още не можем да твърдим, че сме нормализирали и дестигматизирали концепцията за връзка между хора с разлика в годините. (Голяма разлика – ако мъжът е по-старият. Каква да е разлика – ако жената е по-стара.) Като студент, когато се събрах с човек с три години по-млад от мен, ме обявиха за луда. Как така ще съм с някакво дете, то какво разбира от връзки, ами че колко време ще го чакам, докато узрее и се зажени, ами че аз ще мина 25 дотогава, опазил Бог. Ами че ние сигурно ще се разделим след два месеца, ще си изгубя безценното овулационно време. Разделихме се. След осем години. Той избра да остарее.

И до ден днешен слушам сходни коментари, когато проявим реципрочен интерес един към друг с човек, чиято възраст започва с 2-, вместо с 3- като моята. Какво не ти е наред, Лора? Един от плюсовете на „остаряването“ обаче е, че с всяка следваща година все по-малко те интересува общественото мнение. С времето става по-важно с кого можеш да говориш за каузи, и с кого за болки в кръста, кой се интересува от нови преживявания, и кой от пазенето на статуквото, кой ще потърси с теб начин една идея да се развие, и кой – аргументи защо да не се. И, без да искам да обобщавам хората, забелязвам как с годините, за съжаление, ентусиазмът, романтиката и активизмът у голяма част от познатите ми мъже се изпаряват и ги заместват желанието за спокойствие и удобство, за живот в комфортната зона, в която правим нещо, само защото „то така се прави“. Живот, в който не искам да участвам. 

Вижте още: Долу ейджизма! Да сритаме задника на голямото, лошо остаряване

Двете най-успешни и хармонични двойки, които познавам, са на партньори с разлика в годините. „В полза на…“, щях да кажа, но чия е ползата тук? В тези двойки, от две различни поколения, жената е по-възрастна от партньора си с около 7-8 години. Общото между тях е следното – имат деца, имат и енергията да мислят, че не с това се изчерпва животът. Пътуват много. Приключенстват много. Ходят по концерти. Заедно. И по протести. Заедно. Смеят се много. Обичат се. Много. Приятели са. И съмишленици. Не се срамуват да демонстрират чувствата си един към друг публично, но и не го правят за показност. Не проявяват особен интерес към външни коментари и към това „то как се прави„. И по-добре, иначе ще чуят тезите, които аз съм чувала за тях – как тя се прави на по-млада и ми ходи по морета в каравани и палатки, за да задържи тоя младия мъж, с когото се е хванала. Не до всеки манталитет може да достигне идеята, че е възможно да обичаш каравани и палатки. И цял живот да си търсил компания точно за това. 

А сега да навлезем в леко клишираните обобщения и да видим какво всъщност привлича жените в по-младите партньори. Защото (изненада!) не е стегнатият корем и буйната коса, макар че, честно казано, те помагат. И, не, тези клишета не важат за всички хора, разбира се, никой стереотип не е общовалиден. Просто са често срещани. 

Не цялата връзка се върти около мъжа

За разлика от по-възрастните мъже с установена кариера и хиляди задължения, по-младият партньор проявява повече склонност към равенство във връзката. Той оценява стремежите и постиженията на жената до себе си, уважава ги и се гордее с тях. Не сте тръгнали от една и съща изходна точка времево, затова между вас има по-малко състезание. Такива партньори са подходящи за жени с по-независим или по-доминантен характер (да, във всяка връзка единият доминира в различни аспекти, просто емоционално интелигентни хора го правят по общо съгласие), както и за момичета със собствено мнение по всички въпроси. 

Впечатляват с по-човешки неща

Всеки човек, повече или по-малко обича да впечатлява, да предизвиква „уау“ ефект у онзи, когото си е харесал. С времето обаче начините да впечатлиш и изненадаш една жена обикновено започват да се ограничават във финансовото русло и се свеждат до скъпи подаръци, посещение на „елитни“ заведения, изобщо жестове със силно материален характер. На млади години хората още помнят, че истинските жестове не изискват пари, а внимание и изобретателност. И че да се смаеш на независим театър или на участие на изгряваща група в мазе, след което да идеш за дюнери, или, още по-добре, да ги приготвите вкъщи, е далеч по-забавно от това да мълчиш в рууфтоп бар, наконтен като за пост в Instagram.

Вижте още: Бебе съди майка-инфлуенсърка?

По-енергични са

С тях има по-голям шанс да посрещнете изгрева след щура вечер навън, нищо че на следващия ден ще се мразите за това. Разбира се, енергията има и далеч по-важни измерения от купона. Младите хора имат повече енергия, която да инвестират в каузите си и във вярата си в живота, да се опитват да променят общественото положение, когато то не им харесва, да участват в доброволчество и благотворителност, в политически активизъм, изобщо в общественополезни дейности, които надхвърлят служебните им задължения и борбите за повишение. Макар че, ако борбата за повишение е техен приоритет, тя рано или късно ще изпие енергията за всичко останало така или иначе.

По-малко обременени са от минали връзки

Мъж над 35 години, който е необвързан, вероятно е наранен от поне една минала връзка, а, ако е нямал такава, значи страда от проблеми с обвързването. (Нелицеприятната истина е, че за нас се отнася същото.) Моя приятелка над 40 споделя, че обича да е сред по-млади мъже, защото те не носят толкова много емоционален багаж. Все още не са станали наранени и цинични, гледат по-оптимистично и по-открито и на любовта, и на хората генерално. Тази искреност и позитивност е мотивираща и може да извади най-доброто от самите нас.

Знаеш, че не са с теб, защото часовникът им тиктака

При болшинството хора, както мъже, така и жени, настъпва един момент, в който решават, че „вече им е време“. Независимо дали това идва от вътрешно усещане, или от социален натиск, че създаването на стабилна връзка с изгледи към семейство е въпрос на „сега или никога“. В такива моменти хората са лабилни и склонни да направят компромис с истинските си желания и стремежи и да се съберат с първия приемлив човек, който се изпречи пред очите им, за да знаят, че са си свършили работата и се е приключило. Не бих искала никога да съм на мястото на компромисния вариант или да имам такъв за себе си. Ако партньорът ти е по-млад, шансовете да си сигурна, че е с теб заради теб, а не защото е обещал на майка си най-после да доведе снаха, се увеличават.

Карат те да се чувстваш по-млада

Хората, с които се заобикаляме, ни влияят. Един по-млад мъж обикновено има по-млади приятели, занимава се с по-разнообразни дейности и често има по-просто отношение към живота. Това от своя страна ни кара да се почувстваме повече на неговата възраст, отколкото на собствената си. И най-сетне да имаме желаната компания за рафтинг, бънджи, каравани и палатки. Не за да го „задържим“ – извън наказателния процес това е абсурдна концепция. А защото тези занимания са задържали вниманието ни.

Да, всичко изброено дотук е обобщение. Далеч от истината е, че всеки по-млад мъж отговаря на изброеното, или че всяка по-възрастна жена иска точно това. Работата е там, че хората намират онова, което търсят, ако не се поддават на стереотипи и не изключват някого от кръга на възможностите си, само защото е по-млад (или по-стар!). И ако не се отказват от търсенето, само за да се успокоят, че са се установили. Изваждането на правилата, догмите, стигмите и конвенционалността от играта на запознанства ни връща към това, което наистина сме – хора, които просто искат емоционална и физическа връзка с друг човек, искат приятелство, искат онзи, който е краят на изречението „хей, това трябва да го кажа на…“ всеки път, когато се случи нещо интересно, тъжно или смешно. 

Вижте още: 

„На жена не отива…“: Що е то дама и има ли тя почва у мен

 


Повече информация Виж всички