Кухнята като част от всекидневната – може и да е удобно

| от Марина Стоименова |

Всеки, който е правил оглед за закупуване на жилище или се е сдобил с нов дом през последните години, е наясно с тенденцията: кухнята все повече се превръща в част от всекидневната, вместо в отделно помещение.

Тази мода абсолютно властва при новото строителство и жилищата, проектирани през последното десетилетие у нас, се правят именно така. Зад голямото обединено пространство прозира идеята за „американския хол“ – именно онзи, който гледаме по ситкомите тип „Двама мъже и половина“, където действието се развива ту на кухненската маса пред пакет пълнозърнеста закуска, ту в хола пред телевизора с пакет чипс в ръка.

Обединената кухня и всекидневна имат врагове сред по-консервативните хора, както и сред онези, които особено много държат миризмите и шумовете да си седят в отделна стая, вместо да проникват в целия дом. Сред тях има и „ултраси“, които отричат дори посядането на масата за закуска в кухненското помещение, защото то трябва да бъде разглеждано единствено храм на кулинарията.

 

12984_10_Elegance915_B701011

 

Ако погледнем с очите на тези хора определено можем да се намерим минуси на концепцията „кухня-всекидневна“, но няма как да пропуснем факта, че съвременните кухни и електроуреди доста се различават от тези преди години – значително по-тихи са и екологични. Плюс са и мощните аспиратори, които правят нещата в дома да изглеждат коренно различно, поне що се отнася до пара и миризми.

От другата страна на идеята за „кухня-всекидневна“ седят убедените фенове, които съвсем не са малко. Не е изненадващо, че подобно планиране на жилището има особено много страстни защитници сред жените: много от тях споделят, че никак не обичат да се чувстват изолирани в отделно помещение, докато домакинстват.

Вследствие на мултифунционалния дизайн, отворените пространства така или иначе се превърнаха в абсолютна и повсеместна мода, затова и хората нямат нищо против да посърфират в интернет на канапето в хола, докато с едно око наблюдават печката.

 

11111111802650

 

От кухненската част спокойно може да се гледа и телевизия, а при гости е направо незаменимо, защото никога не си „извън партито“. Решението е удобно и за семейства с деца, защото лесно могат да бъдат наблюдавани, докато се готви. При кухня, обединена с всекидневна, също така се пести значително пространство, което се явява и бюджетно решение както за строителите, така и за младите новодомци.

Когато имаме общо помещение, дизайнът на кухнята изведнъж става изключително важен.

Като част от всекидневната тя трябва да е на първо място красива, а на второ – изключително функционална, така че всички съдове и електроуреди да могат да се прибират на съответните места бързо и удобно. Никой не иска работен хаос, когато кани гости, нали?

Ако кухнята е обособена в единия край на помещението, тя може да е Г-образна или П-образна, но най-удобен вариант си остава наличието на „остров“. Изобщо островните кухни са перфектен избор, когато имаме обединено помещение. Те предоставят място за плот, на който спокойно можем да свършим цялата домакинска работа, но и визуално ни позволяват да се отделим от всекидневната, без да вдигаме прегради.

Когато имаме островна част, можем да сложим бар-столове в частта откъм всекидневната и да бъбрим с приятелите, семейството или гостите, докато домакинстваме.

Така е, защото модерната кухня все по-малко съществува единствено като кухня.

А когато е част от всекидневната, е добре да си позволим и дизайнерски игри с раздвижване на различните елементи. Така в частта за готвене можем да сложим рафтове за библиотека, а в частта на хола или трапезарията да внедрим шкафове с по-малко използвани съдове.

Разнообразието при избора на съвременна кухня за общото пространство е огромно, а есента е идеалният момент за закупуване и монитране на елементите й. Още повече, когато кухните се предлагат с отстъпка до 33% в магазините на Aiko.

Това е част от голямата промоция на мебелния лидер на пазара, като отстъпката е валидна между 5 и 18 ноември.

Поръчайте сега, възползвайте се от намалението и може да посрещнете Коледа с нова кухня, готова за кулинарни експерименти и нови приятни изживявания.

 
 


Повече информация Виж всички