Защо не може да има секцио по желание?

| от Ива Михайлова |


След безумната обява в Интернет, която предлагаше ваучери за секцио по желание с намаление, темата за цезаровото сечение отново е на дневен ред.. Плащаш 100 лева сега и 450 на място. Цитираната в сайта болница в Панагюрище отрича да има нещо общо, но от сайта заявяват, че имали договорка с болницата. Но това не е толкова важно.

Поредната демонстрация, че раждането се превръща в бизнес този път преля чашата. Защото в България, поне официално, не съществува опция цезарово сечение по желание. Камо ли чрез ваучер.

По закон не може, но де факто може. Достатъчно е да се видят данните за начините на раждане.

От началото на годината до средата на март 46% от ражданията у нас са със секцио. За София процентът е по-висок и надвишава 55%. Данните изнесе д-р Стефан Константинов, бивш здравен министър и акушер-гинеколог в Майчин дом, гост в сутрешния блок на Btv в петък сутринта.

През 2012 г. 36% от ражданията са били с операция. За сравнение във Финландия процентът е 16, във Франция – 21, а за целия Европейски съюз – 27%.

Тоест в България има два пъти повече цезарови сечения отколкото средно в целия ЕС. Дали българките са по-болни и неспособни да раждат? Или цезаровото сечение, явявайки се по-скъпа процедура, независимо дали по здравна каса или не, и финансово и времеви е по-добрия вариант за някои лекари.

От години акушер-гинеколозите се опитват да убедят жените, че раждането по естествен път, начинът, по който откакто свят светува се продължава човечеството, е най-добрият начин за появата на бебето по целия свят.

Истината обаче е, че няма реална информационна кампания и много лекари се опират на страховете от раждането на бъдещите майки като ги заблуждават, че секциото е по-лесна и по-безболезнена манипулация.

Цезаровото сечение представлява коремна операция в пълния смисъл на думата, тя носи допълнителни рискове в сравнение с нормалното раждане. Затова в България, както и в много други страни, секциото трябва да се прилага само при медицински показания.

Кога цезаровото сечение е оправдано?

Страхът от раждането или желанието да родиш на 7.07 в седем часа заради асцендента двоен Рак не е медицински показател. Цезаровото сечение е оправдано, когато естественото раждане е рисково за майката или за бебето: при многоплодна бременност, диабет, високо кръвно налягане, инфекция по време на бременността, ХИВ или херпес или проблем с плацентата, при много висок диоптър и наличие на опасност от отлепяне на ретината при напъванията. Цезаровото сечение може да бъде необходимо също така в някои ситуации като например много голямо бебе в майка с малък таз, или лоша позиция на бебето.

Също така по време на раждането може да се наложи цезарово сечение по спешност.

Защо цезаровото сечение по желание не е добър вариант?

Въпреки че цезаровите сечения обикновено се смятат за безопасни и, в някои ситуации животоспасяващи, те носят допълнителни рискове в сравнение с нормално раждане.

Както сами можем да се убедим, едва ли 55% от родилките в България имат диабет, високо кръвно, чакат близнаци и т.н. Просто някои жени твърде много се страхуват от раждането и решават, че секциото е по-добър вариант.

Като коремна операция цезаровото сечение увеличава риска от по-голяма загуба на кръв и по-голям риск от инфекция. Три пъти по–вероятно е жената да умре по време на секцио отколкото при нормално раждане, поради образуването на кръвни съсиреци, инфекции и усложнения от анестезията. Като оставим настрана евентуалните усложнения и риска от фатален край, възстановяването при секцио е по-бавно, стои се по-дълго в болницата. Докато след нормалното раждане, обикновено след няколко часа родилката вече е на крака.

След секцио първите 24 часа жената не може да се грижи за бебето си, а кърмата й идва по-трудно. За разлика от нормалното раждане, което трае между 9 и 17 часа, секциото е максимум 1 час и нито организмът, нито бебето могат да се приготвят, че плодът вече излиза.

Раждането с цезарово сечение до голяма степен предопределя начина на раждане и при следваща бременност.

Секциото определено е стресово за бебето. Бебета, родени с цезарово сечение може да да имат повече проблеми с дишането при раждането и дори по време на детството като астма. Те също може да бъдат с по–голям риск за раждане на мъртво дете.

За да сме честни, трябва да споменем и предимствата на раждането със секцио. Може да се определи точна дата и час, така и родителите и лекарите са по-спокойни, самата процедура е абсолютно безболезнена, няма риск от ползване на вакуум, форцепс и подобни инструментариуми, няма болезнени контракции, няма разкъсвания и шевове. Но съшествуват всички гореописани проблеми.

Нека да има цезарово сечение по избор, но да има наистина информиран избор, а не убеждаване от страна на лекаря, че цезаровото сечение е по-добрия вариант. За него като пари и като време, най-вероятно – Да, но дали и за жената-родилка?

Важно е раждането- този специален момент в живота на всяка жена, с който започва съществуването на мечтаното бебе – да не се превръща в бизнес. Всеки ще плати, за да получи по-добри услуги, упойка и стая, но нека не плащаме, в ущърб на здравето си. А секциото е именно това. Просто не си заслужава.