Заповядайте, 8 от най-отвратителните детски играчки!

| от Владимир Вълков |


Детските играчки не са само милички и сладички като децата. Някой ще каже, че има и отвратителни деца, но аз никога няма да съм един от тези хора. И плюшените пандички и тигърчета, фигурките динозаври, легото и пластилинът може да са банални, но са разбираеми и напълно приемливи. То такива като тези долу в списъка са „бляаак“ и „ъгхх“ (второто е звук на повдигане – от стомаха към външния свят). Представям ви с погнуса 8 от най-отвратителните детски играчки и пособия (не ги наричам 8-те най-отвратителни, защото не знам утре какво още може да му хрумне на някой побъркан производител):

Дисклеймър: нито едно дете не е било питано за мнение при съставянето на този списък, защото това мнение няма да е от значение за избора ми:

Хъги-Уъги

Това е играчка, базирана на чудовище, което яде човешка плът и има още една уста вътре в устата си. Хихихи, а? Ми не, отвратително. Нека да прозвуча на някои от вас като скучновата лелка, но да – това е противно и уродливо, излишно нещо. Плюшено, но със зъби. Отвратителни тънки и остри зъбки. Сори, ама айде далеч от децата. Че и от мен.

Всички играчки с мелодии

Ония, най-често китайски, пластмаси, в които има вградени мелодии. Не, не – вградена мелодия. Една. И понеже децата на възраст до 3 годинки се учат чрез повторение и се утвърждават и се чувстват по-сигурни пак чрез повторение – те, милите, я пускат пак и пак, и пак, и пак, и всеки път със същия възторг! А ние, родителите, страдаме. И после махаме батериите и лъжем децата си, че играчката се е развалила.

Всички оръжия със звук


Като горното, но за пушки, пистолети и особено картечници.

Кукла бебе, но като истинско


Не просто кукла на бебе. Не просто яде някакви цветни кашички, които се продават специално за него. Не просто ака някакво жълто нещо в специалните си пелени (които се продават специално за него) и ги цапа и трябва да се купуват нови. Моята дъщеря (а вероятно и вашата) имаше навика да го оставя къде ли не – седнало на дивана, в коридора в гръб, в банята срещу вратата… Толкова пъти ми е изкарвало ангелите това бебе, така де, кукла бебе, че в сърцето ми има нула обич за него, сори. Радващото е, че май му отмина модата. Но не и спомените ми за него…

Магическа пружина


Сещате ли се – онова цветно нещо, което би трябвало, като го пуснеш по стълбите, да слезе самичко до долу. Ползва се и с функцията на йо-йо и за какво ли още не. Същото онова нещо, което се заплита в себе си и през три минути детето идва при вас с молба да му го разплетете. Е, сега вече схващате – ужасно досадно нещо за родителите е!!

Книжки за оцветяване

Добре, възрастни хора, на които това ви действа терапевтично и обожавате мандалите. Добре, дечица, които харесвате да боядисвате в предварително нарисувани от други хора рисунки на гъбки и принцеси. Обаче на мен това ми се струва много идиотско. Хиляди пъти предпочитам децата ми да си нарисуват нещо свое, дори и когато на 2 годинки никой не може да разпознае какво са изобразили. И не ми обяснявайте, че това развива еди-какви си важни умения у малките. Супер умение – да не излизаш от очертанията и да нямаш бели места…

Пунктири и улеи за повторение

А това е още по-идиотско и от книжките за оцветяване! Дори не свързваш точки, а чертаеш съвсем мънички пункирчета между зададените пунктири! Не знам, не знам… А най-новото е – улеи! Вдлъбнатинки, в които ти просто пускаш мастило от химикалката, която натискаш в тях. Не, дори не е нещо, което не се вижда и после – яааа, това е котенце. А е дресировка да „пишеш“ по даден начин цифри и буквички и да „рисуваш“ зададени определени картинки чрез следване на улеите! Пействам тук емоджи за повръщане.

Набъбващите във вода фигурки

Гущери и насекоми, които са от гнусна желирана материя. И трябва да стоят в съд с вода, която се разлива по пода и мебелите. И миришат противно, а така миришат после и детските ръчички, които са ги пипали. И изобщо – отврат.

Ако обичате да ви псуват напоително, макар и наум, давайте – подарявайте тези играчки на децата на вашите познати!

Вижте още: 

Бебешките играчки – от глинените топки до робота Бийтбо