Всичко е потенциален повод двегодишното да се тръшне

| от Евелина Бонева |


Децата между две и три години са като малки сладки бомбички със закъснител. Те могат да ви разтопят с усмивката си като масло в тиган, да бърборят очарователно неразбираемо  и в следващия момент внезапно да се взривят в рев, сополи и тръшкане.

Сигурно има и родители, чиито деца винаги са кротки и усмихнати. Те играят в средата на подредената си детска стая върху пухкав килим с играчки от естествен дъб по Монтесори. Лягат си точно в 20 ч. и се събуждат свежи и усмихнати в 9. Ходят послушно за ръчичка между родителите си, ядат си спанака с киноа и броколи и гушкат майка си винаги, когато тя иска да бъде гушната. Сигурно има и такива деца, но аз не познавам.

Повечето двегодишни, които познавам, са винаги на нисък старт, готови да направят адска драма поради някои често странни за възрастните причини. Например:

Не може да качи прахосмукачката на дивана

Нереално е колко драматично може да реагира малко дете на факта, че не може да качи прахосмукачката на дивана. Звучи като тъп проблем, който няма да трогне нито един зрял човек, но тодлърът е готов да се опъне на мост и да се съдере от рев, докато дърпа прахосмукачката с малките си ръчички.

Не иска да се съблича

Всеки опит за събличане е старогръцка трагедия. Размятат се ръце, дърпат се пуловери, пръскат се сълзи, крещят се неоформени като думи псувни… Накрая детето е съблечено и доволно, след което…

Не иска да се облича

След като допреди минута се е тръшкало на пода като гигантска буболечка, обърната по гръб, защото сте се опитвали да го съблечете, сега отново заема същата поза, защото искате да го облечете. Казват, че жените в ПМС са нестабилни и често сменят настроенията си, но те са мъдри и спокойни като Буда на фона на развилнялото се двегодишно дете, което не иска да бъде облечено.

Иска да яде

Ако не реагирате на първото „ам-ам“ светкавично, е много вероятно детето да придружи фразата с тръшкане. Естествено, това изобщо не значи, че веднага ще погълне здравословния омлет, който сте му направили. Напротив, може пак да се тръшне, защото…познайте какво…

Не иска да яде

Да, трудно е за разбиране, но понякога, след голямо настояване за храна, малкото решава, че всъщност май не е гладно. Или е гладно, но иска САМО шоколадово яйце. Нищо друго. И ако не го получи ви чака рев и полягване на земята.

Трябва да се качи в столчето за кола

Качването в колата е истинско предизвикателство при доста тодлърчета. Е, ако искате да се качат на шофьорското място и да управляват волана и чистачките, няма да имате проблем, но за сметка на това сядането в столчето може да бъде придружено с мощно тръшкане, което да ви задържа на паркинга на някой хипермаркет в продължение на доста време. Така че никакви срещи, когато сте с детето, ако не искате да ви приемат за вечно закъсняващ човек.

Казвате му, че не се прави кафе в полунощ

Минава 12 ч., а нежното отроче е сънено като леко ранен глиган. Вие мислите, че е време за спане, но то смята, че е време да пусне три кафета на кафе машината. Решавате да сте смели и му казвате, че няма как, че кафе се пие сутрин, че утре сутринта ще пусне машината и хайде сега да си ляга, защото навън спят и звездичките, и птичките, и луничката… И докато изредите какво още спи, детето е на земята и крещи все едно го шибате с камшик. Спокойно, ако не го шибате с камшик, оставете го да си пореве.

Котката не иска да играе с него

Котката е живо същество, да, тя е котка, да, не изпълнява команди, защото не е куче, А Е КОТКА, да, той/тя разбира всичко. Ако обаче горкото животно не се отзове на бойния вик на двегодишния тормозчия и се завре на най-дълбокото и тайно място в дома ви, има сериозен риск детето да се тръшне. Тепърва ще разбира, че насила хубост не става, но още е рано.