Родители, не правете това у дома си: Звездните деца с имена като Северозапад, Светец, Вълк и Ябълка

| от Стела Христова |


Липсва ми началото на милениума, когато най–изчанчените и сензационни бебешки имена на знаменитости, бяха тези в семейството на Дейвид и Виктория – Бруклин, Ромео, Харпър и Круз. Тогава слуховете бяха, че двойката избира как да назове всяко следващо отроче чрез асоциация с мястото, където, и с начина, по който детето е било заченато. Така и не разбрах вярно ли е последното, а и някои асоциации колкото и да ги въртя, не мога да ги нагодя към локация.

В момента за сметка на това би било по-скоро сензация и изключение, ако някой нарече децата си с имена, които всъщност са… имена, като например Дейвид или Виктория. От години насам цялата палитра на словесното богатство сякаш се е превърнала в стокова база за безплатни имена, които са всичко друго, освен имена. Когато решат да са особено оригинални, родните известни люде са относително по-скромни, спирайки се обикновено на модерни имена от две до четири букви, като Амая (на Наум Шопов-младши и Тея) или Бран (на Луиза Григорова и Мартин Макариев).

В далечния див Запад няма и помен от такъв свян. Щурите имена са особено характерни за тази категория знаменитости, които са известни най-вече със…. самата си известност и умението си да правят сензация около личността си. Като например кланът на Кардашияните.

Най-голямата сестра, Кортни Кардашиян, започва полекичка и скромно с кръщаването – първите ѝ две деца с нейния бивш партньор се наричат Мейсън и Пенелъпи. Третото дете в семейството се появява през 2014 г. и носи самонадеяното име Reign (от латински – „суверенна власт“, „монархическо управление“, „царствуване“), само защото изненадващо се ражда момченце. Майката е очаквала още една дъщеричка, за която е била подготвила за име дума със същото звучене, но с различно изписване и звучене – Rain (от английски – „дъжд“).

Изборите на втората сестра Ким и нейният бивш и също така трети съпруг, рапъра Кание Уест, се лутат между географията и религията, и звучат меко казано абсурдно. North (Север, а в комбинацията с фамилията на таткото – направо Северозапад), Saint (Светец), Chicago (това обяснява себе си само) и Psalm (Псалм) вероятно са плодове на много скучаещо въображение, но ми е трудно да не се запитам колко точно е нужно да летиш в облаците, за обявиш детето си за светец по рождение.

Дори и това е по-малко шокиращо от избора на третата сестра – Клоуи. Нейното дете, True (Истина) има нещастието да се роди малко след като майката разбира за изневяра на партньора си Топмсън и, кой знае, защо решава да увековечи случилото се завинаги в името и кармата на току-що появилото се на бял свят бебче.

Вижте още: Детски имена от преди век се завръщат в бъдещето

Сапуненият сериал в семейството продължава с единствения брат Кардашиян – Роб. Той и бившата му партньорка, танцьорката Блек Чайна, наричат дъщеря си Dream (Мечта). Изборът на родителите е провокиран от факта, че детето е било сбъдната мечта за тях. Майката пък има още едно дете от предходна връзка с рапъра и бивш партньор на по-малката полусестра на Роб, Кайли Дженър, Тайга. Да, и аз се изгубих в това изречение и се чувствам не по-малко странно от написването му – родните ни Златки, Никита и Николети могат да четат и да записват идеи обаче.

Въпросната Кайли Дженър нарече първото си дете с рапъра Травис Скот, родено през 2018 г., Стопрми (буквално: „буричка“), а преди дни на бял свят дойде и второто им дете – Wolf (изключително неблагозвучно за произнасяне и означаващо „вълк“). Невръстният Wolf дори не е единственото вълче в именника на богатите и известните. На 1 февруари 2022 рапърката Ийв стана майка на момченце на име Wilde Wolf (не какъв да е вълк, ами див).

Единствената, която все още не е обявила идеи за имена, е втората полусестра – Кендъл Дженър. Предполагам, можем само да гадаем какво ни очаква, и да ни изненада единствено име като Джон или Мери.

За зла беда обаче кръщаването на деца по изключително странни начини не е приоритет единствено на тези знаменитости, чието основно умение е маркетират себе си чрез генериране и продажба на пикантните детайли от личните си животи.

Да не забравяме например ексцентричния милиардер, предприемач, основател нa Tesla, Space X, a някога и на PayPal, Илон Мъск и неговият син с изпълнителката Граймс, когото двамата през 2020 г. назоваха X Æ A-Xii, а аз все още не мога да се ориентирам по коя формула следва да намеря неизвестното Х в това неравенство.

Вижте още: Илон Мъск – баща на 7 сина, който все още се надява на дъщеря

А ето и още няколко спорни избора за име на дете, дошли от познати известни личности, които заслужават вашето внимание под наслов „Родители, не правете това у дома си!“

Актрисата Гуинет Полтроу и  бившият ѝ партньор, вокалистът на Coldplay Крис Мартин, се спряха на Apple (ябълка / технологичен гранд) за дъщеря си, родена през 2004 г.

За дъщерята на Бионсе и Jay–Z на име Blue Ivy можем единствено да гадаем дали бръшлянът в името ѝ е син или тъжен. Ако аз се казвах така, би било второто.

Детето на музикантите Ашли Симпсън и Пийт Уенц си е адашче с квартала Бронкс.

Изпълнителката на „Unbreak my Heart“ Тони Бракстън и нейният бивш съпруг Кери Люис са се спрели на любимия си дънков плат и на препочитаното гориво за имената на двамата си синове – Деним и Дизел.

В Moroccan на Марая Кери и Ник Канън няма нищо мароканско освен дискусионното решение на родителите му как да го кръстят.

Джесика Алба и Кеш Уорън пък вероятно се надяват детето им да развие у себе си едноименното качество, което е изписано в акта му за раждане – Honor (чест). 

Вижте, какво са си мислели, актьорите Джейсън Лий и Бет Риийсграф, когато са кръщавали детето си Пилот Инспектор, за мен завинаги ще остане загадка. 

Вижте още: 

Любимите имена за новородени у нас през 2021-ва