Ранният пубертет, когато детето ви сякаш вече не е вашето

| от MamaMia |


Когато пубертетът почука на вратата, може да завари и детето, и мама и татко неподготвени. Промените започват по-рано, отколкото видимо проличава, във възраст, когато родителят все още приема децата за мънички. И това идва с едно неприятно чувство, че сякаш вече не можете да разпознаете собственото си дете в ранния тийнейджър насреща. Усещате се безпомощни в този период, а така се усеща и то…

Много родители не са готови за промените, с които детето им ще се сблъска на възраст между 9 и 12 години. Така че не се изненадвайте, ако деца на девет години започнат да се интересуват от телата си и започнат пубертета. На около 10-11 детето вече е приключило началния курс и започва прогимназия, понякога и в ново училище, което може да бъде плашещо преживяване, тъй като напуска зоната си на комфорт и започва да се смесва с други ученици, които са много по-големи  и съответно покрай тях научава съвсем нови интереси, невинаги безопасни.

Независимо дали идват при вас с въпроси или не, всички деца на тази възраст са любопитни относно промените в телата си и по-дълбокото осъзнаване на своя пол. Ако те не ви потърсят за разговор, опитайте да го инициирате вие. Ако изпитвате неудобство, опитайте с подходящи за възрастта четива и брошури, но не забравяйте, че нищо не може да замени доверието и връзката, които се изграждат помежду ви в диалог.

Физиологични промени

Нормално е момичетата да имат своя първи цикъл някъде в този период: може да се случи още на възраст между 6 и 12 години, но по-конкретно между 10 и 16 години. Стандартно менструацията започва приблизително две години след началото на развитието на гърдите и появата на пубисното окосмяване. Момичетата също преминават през скок на растеж в ръста по същото това време и могат да растат с до 10-12 см ежегодно през тези 2-3 години около идването на първия цикъл.

Момчетата често започват пубертета малко по-късно от момичетата – на около 11-годишна възраст, но може да се случи и чак на 14. Те обаче могат да получават мокри сънища в навечерието на пубертета, така че е разумно да обясните, че това може да се случи, в случай че синът ви се притеснява, ако е намокрил леглото. Първият признак на пубертета при момчетата е уголемяването на тестисите, последвано от растеж на пениса. Пубисното окосмяване се появява скоро след това. Скокът в ръста при тях също идва малко по-късно – между 12-14 години, когато те растат с около 4-6 см на година. Поради тази причина може да им отнеме известно време, за да настигнат момичетата на същата възраст, което е възможно да им причини известни проблеми със самооценката.

Комуникация

Децата стават по-уверени по време на този етап на детско развитие. На възраст между 6 и 12 години, но по-конкретно от деветата година нататък, са много по-уверени и разговорливи и може да започнат да псуват или да използват неприсъщи за тях думи и изрази, за да се впишат сред приятелите си. Най-добре е да не реагирате прекалено остро на това, тъй като те често ще продължат да го правят само за да привличат внимание!

На около 12-годишна възраст детето ви вероятно ще може да чете книги и списания за възрастни. Може също да забележите, че до скоро бъбривото ви и открито дете става много тихо и затворено конкретно около вас. Това е нормално, така че не го критикувайте и не му се дразнете за поведението му и се опитайте да говорите с него за неща, които го интересуват – дрехи, спорт, книги, филми или социални медии, тъй като това може да е добър начин да накарате разговора да тече.

Емоционално развитие

До 10-годишна възраст децата може да започнат да проявяват романтичен интерес и това да имат гадже или приятелка се превръща в един от най-добрите начини да впечатлят приятелите си. Възможно е никак да не одобрите избора му, ако то изобщо ви признае за него. Възможно е и детето да изпитват колебания в сексуалната си ориентация, което също е нормално при някои деца за този период от развитието. Посланието, което е най-здравословно да усети от вас, е, че може да се чувства подкрепено от вас във всяка една ситуация и да разчита на вас, дори ако изборите му са неразбираеми или неприемливи за вас.

Учене

До 10-годишна възраст детето ви вече трябва да е свикнало с редовните домашни, и, ако в началото някой го е подпомагал с ученето, вече да може да се справя самостоятелно. Вероятно също ще е заето с училищни проекти и подготовка за първото НВО, за което дори и да не признава пред вас, ще се тревожи, така че е по-добре да не допринасяте за притесненията му със собственните си тревоги. Не се изкушавайте също така и да оказвате твърде много подкрепа в подготовката и да давате предложения кое как да се направи по-добре, за периода е ключово детето да се научи на самостоятелност, затова не предлагайте твърде много помощ. Насърчавайте ги да отделят време за учене и хвалете усилията им, независимо какви са резултатите.

Социални умения

На родителите често им е трудно да се справят с начина, по който повечето 11 или 12-годишни деца предпочитат да прекарват времето си – с приятели, а не със семейството си. И то с приятели, които често родителите не познават. Имайте предвид, че на тази възраст за тях е много важно да се впишат и повечето деца предпочитат да не прекарват времето си в правене на нещо, което техните връстници биха сметнали за „не готино“. Опитайте се да уважавате приятелствата на детето си и не пропускайте да позволите да покани приятели у дома или на семейна почивка, ако то вземе, че поиска – това ви дава шанс да го опознаете по-добре и да се доближите до средата му.

Предизвикателства

Много деца започват да имат чести конфликти с родителите по време на предтийнейджърския и тийнейджърския етап от развитието на детето. Ако това започне да се случва още преди 10-ата година, това може да е трудно за приемане от родителите. Имайте предвид, че това е просто начинът на вашето дете да изрази своята независимост и индивидуалност, затова се опитайте да не го приемате лично.

Как да помогнете

Устоявайте на изкушението да заяждате или изнасяте лекция на детето си, тъй като това почти сигурно ще предизвика спор. Понякога ще ви се наложи да отстъпите и да му дадете повече свобода, но не забравяйте, че в някои случаи е най-добре за всички, ако отстоявате позицията си.

Вижте още: 

Ужасяващата втора годинка през очите на детето


Повече информация Виж всички