„Ние спиме на сешоар“: да бъдеш тъп родител е лошо

| от MamaMia |


Бебетата са голяма беля. Малките, сгърчени създания, с една идея по-оформени от ембриони, плачат, цвърчат и вдигат врява за най-малкото нещо. Да сте виждали голям човек да реве като изоглавен за това, че е получил колика? Не, нали? Бебето обаче може да ви проглуши ушите за един зъб.

Ето защо през годините хората за измислили най-различни начини да успокояват своите бебета и да си открадват по няколко часа сън: попара с вино, настойка от водка с магарешки трън, нощни разходки с количката по калдъръм, обикаляне на квартала с джип, вибратор в кошчето, половинка ривотрил др.

Последната мания, за която повечето нормални хора разбраха в последните дни обаче, далеч надминава всички безобидни фармацевтични и офроуд активности, с които младите родители от време оно опитват да накарат отрочетата си да млъкнат. Става дума за практиката „спане на сешоар“, в която изтощени мами слагат в креватчето на бебето работещ сешоар, за да може то да заспи от топлината, звука и вибрацията.

Историята мълчи кой е бил първоизточника на гениалната идея да пъхнеш работещ електроуред, с който жените в киното масово се самоубиват във ваната, в леглото на детето си, но ето че неговите последователи смело приспиват „бебка на сешоар“, дават акъли по интернет и се спотайват вдън земя, когато шефът на отделението по изгаряния в Пирогов каже, че от началото на годината в болницата са постъпили пет бебета с изгаряния.

Да бъдеш тъп е изконно човешко право и ако си кротко тъп и поне малко деликатен, няма проблем. Но да си тъп родител, който разнася заразата през интернет до други сугестивни и възприемчиви ниско интелигентни хора, е лошо.

Майчинството е вайръл много отпреди да има интернет, но сякаш с появата на глобалната мрежа, вредните практики започнаха да се разпростират мълниеносно от монитор на монитор и преди да се усетим, светът се напълни с бижута от кърма, антиваксърски движения, лечения на уртикарии с урина на младо яре със стрък беладона и какво ли още не. От сладко обръщение, думата „мама“ стана нарицателно за глупава, напориста жена, отдала живота си на детето си. Или поне обявила, че е отдала живота си на него, докато всъщност всяка сутрин за закуска пие душата му на малки глътки.

От една страна, щетите по бебетата, които заспиват с включен сешоар в легълцата, показват, че има естествен подбор и той действа безотказно дори в условията на жестока цивилизация. От друга, самите бебета не носят никаква вина, освен ако не приемем, че кармично са избрали родителите си, още преди да се заселят в плоден сак в матката на майката. Но дори така да е, просто не е честно.

Не е честно малките същества да бъдат кърмени докато не научат „Опълченците на Шипка“ наизуст, да бъдат фиктивно ваксинирани, след което натъпкани с хомеопатия, за да „не хване“ ваксината, да бъдат изпържени в леглата си, да бъдат насилвани с луканка за глисти тн. Докато още асимилирахме сешоарната практика, излезе новина, че майка провесила детето си от осмия етаж в квартал „Разсадника“.

Ако жената е изпаднала в остро състояние на бяс и е решила да сплаши детето – кофти. Има и по-добри наказания. Преди две поколения е било много модерно детето да коленичи в продължение на часове върху черупки от орехи.

Но честно казано, бих се притеснила още повече ако майката с осмия етаж не е наказвала рожбата си, а е изпълнявала ритуал, за който друга майка във форума „Мамка на бебка“ е написала, че „помага на детето да не хваща въшки и да не боледува от лумбаго след 40“.

Някои деца имат шанса да се превърнат в прекрасни хора. Ако не можем да ги подкрепим, не може ли поне да не им пречим?