И науката потвърждава негативната роля на възпитателния шамар

| от MamaMia |


Авторитарното родителство или изключително строгият родителски стил, фокусиран върху подчинението и дисциплината, понесе тежък удар след резултатите от ново проучване на университета в Льовен. Според заключенията от изследването, строгият подход на родителство променя „хардуера“ на мозъка на детето и може да доведе до депресия и други психични заболявания като юноша и възрастен. Толкова по темата с възхваляването на възпитателния шамар.

Грубото родителство, съдържащо физически наказания и психологическа манипулация може да въведе допълнителен набор от инструкции в мозъка за това как един ген да се чете, за да стане твърдо свързан в човешкото ДНК – това обяснява водещият автор на проучването д-р Евелин ван Аше. Някои индикации сочат, че дори сами по себе си тези промени могат да предразположат растящото дете към депресия без намеса на други външни фактори.

Това не се случва в същата степен, ако децата са имали подкрепящо възпитание.

Проучването е проведено в малък мащаб. То сравнява 21 юноши със самоопределящо се като либерално родителство, което включва подкрепа и автономия на детето, и 23 юноши, които съобщават за авторитарно родителство, което включва неща като заповедно поведение, наказания, манипулация. Всички респонденти са на възраст между 12 и 16 години.

Използвайки картографиране на генома, изследователите откриват, че 23-те юноши, които съобщават за по-строги родители, са увеличили генетичните вариации, които играят роля в процеса на метилиране ( това е ключът към включването и изключването на определени гени). Диапазонът на метилиране е много по-висок при тези, които са имали по-стриктно родителство, което предполага, че авторитарното родителство може да стои зад повишения риск от депресия и други психични заболявания. Подходът на учените е базиран на предходни изследвания с еднояйчни близнаци.

В две независими една от друга групи се установява, че близнакът, диагностициран с депресия, също има по-висок диапазон на ДНК метилиране в сравнение със здравия близнак. Самата ДНК не се променя, но наличието на допълнителни химически групи влияе на прочита на ДНК инструкциите от мозъка.

Съобщаващите за по-сурово родителство показват склонност към депресия и екипът на д-р Ван Аше вярва, че тази тенденция е заложена в тяхната ДНК чрез увеличени вариации в метилирането. Към момента учените опитват да докажат налице ли е корелативна връзка и с депресиите в по-късна възраст и може ли повишената вариация на метилиране да се използва като като предупредителен маркер за по-висок риск от депресия вследствие на домашното възпитание.

Изследователите отбелязват, че стресът като цяло може да доведе до по-високи нива на метилиране и че трябва да се проведат по-обстойни проучвания, за да се установи точната връзка. В това проучване те изследват ролята на грубото родителство, но е вероятно всякакво значително натрупване на стрес у детето да доведе до промени в метилирането на ДНК. Стресът в детството увеличава вероятността за обща тенденция към депресия в по-късен етап от живота именно поради промените в начина, по който се разчита нашата ДНК. Новите открития в областта допринасят за изграждането на необходимите по-иновативни модели за скрининг на психични заболявания, тъй като нивата на депресия и тревожност при деца и юноши продължават и продължават да нарастват.

Вижте още: 

„А едно време какви деца имаше“: Либерализмът е свободата да кажеш, че либералното възпитание не струва