5 безумни навика на прохождащите деца

| от Mamamia |


На английски децата между 1 и 3-годишна възраст, които вече не са бебета, но и все още не са достатъчно големи, за да ги наричаме спокойно „деца“, се наричат „тодлъри“. Тази дума все повече навлиза в българския език, но и среща съпротива от страна на онези, които не обичат чуждиците. На български можем да наречем това дете „прохождащо“ или „току-що проходило“ и пак ще се разбере, че имаме предвид съвсем малките деца. Те се намират в онзи странен период от живота си, през който се държат по изумителен и привидно нелогичен начин. Когато така наречения „тодлър“ започне да яде всяко нещо от земята, съвсем основателно започваме да се питаме дали пък детето няма някакъв проблем или това поведение е съвсем нормално.

Не случайно в тази възраст обикновено се налага родителите да седят неотлъчно додецата и да са постоянно нащрек дали някоя от техните странности няма да има опасни последствия. „Тодлърите“ действително могат да причинят много главоболия на родителите си. А необичайното и неконтролируемо поведение се дължи на развитието на мозъка.

Ето 5 странни неща, които малките между 1 и 3 години правят, и които съвсем скоро ще отшумят.

1. Пият от водата, с която ги къпете или с която си играят

Всъщност на тази възраст децата все още не различават коя вода става за пиене и коя – не. Именно затова и намират за забавно да пият онази, с която си играят или с която ги къпете.

Какво да направите: Няма страшно детето да пие водата, с която го къпете, стига да не е тази, която е мръсна. За да не прави това, е най-добре да му отвличате вниманието с гумени играчки или с нещо, което напълно да го разсейва.

2. Разсъбличат се

И вашето дете ли започва да се съблича веднага след като си влезете у дома след разходка? Това е така, защотодецата все още не се срамуват от своята голота и се опитват да разкарат неудобните дрехи в първия момент, когато се сетят, че те им пречат. А ако вече знаят как да го правят самички, това им създава чувство за независимост – и съответно са мотивирани да го правят и по-често.

Какво да направите: Ако насилвате детето си да остава облечено, това може и да не проработи. Вместо това, се опитайте да го накарате да разбере, че махането на дрехите у дома е приемливо, но не и да го прави на публични места. Възможно е, и да ви разбере,макар и да не е много сигурно, че ще ви послуша.

3. Пъхат си предмети в ушите и в носа

Между 1 и 3 години малкото дете открива не само чудесата на света, но и своето тяло. Пъхането на предмети в носа и в ушите е начин да се открият нови неподозирани усещания и да се пробва къде и как се побира всичко възможно.

Какво да направим: Внимавайте да не се случи някакъв инцидент. Ако вкара предмет в носа си, накарайте го да духа силно. Но в случай, че се заклещи нещо, веднага го заведете на доктор.

4. Ядат всичко от земята

Кал, мръсотия, пластмасови капачки, тревички и цветя – детето иска да напъха всичко в устата си. Това се дължи на извънредното му любопитство към света наоколо. Но ако слага в устата си постоянно мръсотии, коса, хартия, дрехи, пластмасови пликчета, опаковки, бъдете нащрек. Възможно е детето да има Синдром на Пика (геофагия). Това е състояние, при което в устата се набутват най-различни неща, които не са предназначени за ядене: пепел, утайка, лепило, коса, паста за зъби, тебешир. Ако продължава често в продължение на повече от месец, това състояние може и да е сигнал за по-сериозни проблеми, например изоставане в нервно-психическото развитие, аутизъм, интелектуален дефицит, шизофрения, обсесивно-компулсивно разстройство, мозъчни аномалии, отравяне с олово, желязодефицитна анемия. В някои случаи може да става дума и просто за глад, защото се случва и при недохранени деца, живеещи в нищета.

Какво да направите:Ако детето не напъхва абсолютно всичко в устата си непрекъснато, то поведението му е съвсем нормална част от израстването. Но ако яде всеки ден неподходящи за ядене неща, а отказва храната, която му предлагате, трябва да се консултирате с лекар.

5. Захласват се и престават да дишат

Захласването или афективно-респираторните пристъпи се случват при децата, ако те изпитат някаква дълбока емоция: гняв, притеснение, шок или болка и обикновено се случват при силен, неконтролируем плач. Децата да спрат да дишат до цяла една минута, да посинеят и дори да припаднат! За много родители това може да е изключително шокиращо, но трябва да се знае, че обикновено захласването в следствие на много силна и крайна емоция отминава от само себе си.

Какво да направите: В повечето случаи децата се свестяват след минута, но ако сте много притеснени, се консултирайте веднага с лекуващия лекар. Ако захласването се повтори повече от веднъж в рамките на една седмица, е добре да се консултирате с детски невролог.

***

Ако имате въпроси относноздравето на детето по време на коронавирус,можете да ги зададете на акушер-гинекологад-р Сергей Славови вирусолога проф.д-р Радка Аргировадо 12 април като ги напишете в рубриката„Задай въпрос“на сайта на събитието „Форум бременност и детско здраве“.

Специалистите ще отговарят на живо на вашите въпроси на 13 април, от 13:30 часа в лайф стрийм, който ще се излъчи наФейсбук-страницата на „Форум бременност и детско здраве”, насайта на събитието, както и на здравния порталPuls.bg.