"Пътувам и ям": как да сготвим рецепта на 4000 години

"Пътувам и ям": как да сготвим рецепта на 4000 години
Снимка: Издателство Прозорец

Най-добрият път към миналото минава през... стомаха

От лековитите напитки на Древна Гърция през гарума на Древен Рим и средновековните европейски пайове, до любимите ястия на Чингис хан.

Това ни предлага книгата "Пътувам и ям из историята" на Макс Милър.

Книгата е базирана на популярния YouTube канал "Tasting History", в който авторът се връща хилядолетия назад и проучва изчезнали през вековете ястия.

Най-добрият път към миналото не минава през коридорите на музеите или страниците на учебниците, а през приготвянето на блюдо, сервирано на някой френски крал или далекоизточен монарх, смята Милър.

Затова той събира изключително разнообразие от блюда, каквито днес не бихте могли да поръчате в нито един ресторант по света.

Всяка рецепта е пригодена към съвременната кухня и гарнирана с невероятна история.

Макс Милър сам казва, че не е академичен историк и че работи с това, което намира — от печатни готварски книги до поезия, вестници и пътеписи.

Той признава, че за много от древните рецепти източниците са непълни, а самият той предлага интерпретации, за да стигне до практически версии, приложими в модерната кухня.

"Не разполагам с формално обучение — просто е страст; обичам историята. Взимам всичко, което мога — чета, проучвам, гледам текстове; печатарски книги, списания, свидетелства — и се опитвам да го направя разбираемо.", споделя той.

Макс Милър е роден през 1983 г. в Аризона, където завършва Държавния университет със специалност "Класическа музика".

Историята е негова страст от дете, споделя самият той.

Интересът към готвенето идва по-късно, през 2015 г., когато се вдъхновява от телевизионно готварско шоу и започва сам да приготвя интересни рецепти.

Първият епизод на Tasting History излиза през февруари 2020 г., по време на пандемията, а година по-късно шоуто вече има 500 000 абонати.

Книгата му, чието оригинално заглавие е "Tasting History: Explore the Past Through 4,000 Years of Recipes", излиза през 2023 г. и веднага става бестселър.

Читателите я определят като "повече книга за четене отколкото книга за готвене", като оценяват високо съчетанието на впечатляващите истории, които придружават рецептите.

На български, в превод на Светослав Стефанов, я представя издателство Прозорец.

"Забавна и обогатяваща, книгата демонстрира как националната кухня играе роля на хранилище на традиции, митология, политика и социална трансформация. "Пътувам и ям из историята" изследва как нашите вкусове са се променяли през вековете.

Всеки разказ за миналото, преосмислен от Милър, е доказателство, че храната има силата да сближава хората", отбелязват от издателството.

В поредицата "Пътувам и ям" издателството предлага още разходка из кулинарните тайни на Франция, Андалусия, Япония, Италия,

Истории В библиотеката

Задоволи любопитството си по най-удобния начин - абонирай се за седмичния ни бюлетин с най-интересените статии.
Споделяне
Харесва ми
Споделяне

Подобни

Ексклузивно

Последни