Татко иска мач и бира, и да го оставят на мира

| от Емилия Седевчова |


Ролята на мъжа в семейството открай време е подценявана и омаловажавана, в това са убедени всички мъже в моето близко и по-далечно обкръжение.

Свикнали сме да мислим, че жената върти домакинството, гледа децата, поддържа къщата, а татко ходи на работа и вкъщи основно работи върху амортизирането на дивана от прекомерна употреба. Но не, това не е така или със сигурност – не само! Съвременната роля на мъжа е много по-сложна и комплексна от наложения стереотип и далеч не включва само едно и две странични задължения.

Вижте още: „Мъжът ми много помага вкъщи…“

Днешният татко трябва да ходи на работа, но и да помага в домакинската работа, а задълженията му не се изчерпват само с изхвърлянето на боклука от време на време. Ето няколко от най-основните му задачи у дома, които е хубаво ние жените да не подценяваме:

Разхожда кучето в парка.

Каквото и да си говорим, след появата на детето това си става основно задължение на таткото и той трябва да го вмести някъде в ежедневния план, и независимо от метеорологичните условия, без да се интересуваме дали е изморен или претоварен, това си е негов ангажимет по няколко пъти на ден, всеки ден. В това число се включват и воденето на кучето на ветеринар, фризьор, разресване, къпане, драмата с даването на хапче за обезпаразитяване – пълна програма. За мамчетата и децата остава главно гушкането и мачкането на домашния любимец и не е лошо да го оценяват.

Вижте още: Куче, котка и бебе: адско парти от зори до мрак

Изхвърляне на боклука – всеки ден.

Съвременният татко мисли екологично и събира капачките от подходящите бутилки, отговаря и за разделното изхвърляне на боклука, доколкото може и задължително за разделното изхвърляне на памперси, разни там бурканчета, алуминиеви кутии и други. И това не отнема само пет минути на ден, в каквато заблуда са много жени, а си е досаден и много отговорен труд.

Пазаруване.

Тежките торби, дългите списъци с направо неразбираеми кодови думи и хиляди излишни обяснения и доуточнения. Нетолерантно отношение към всеки пропуск или объркан артикул.
Натоварващо, влудващо задължение, което татко не може да изпълни с престой пет минути в магазина (както беше в далечното минало…ехеее), а е принуден да върти кръгчета из рафтове за поне час, с препълнена количка и изтормозен вид. Тук там се намира някоя сговорна душа да го упъти към щанда, където може да намери амарант например, но не винаги, а и не става да пита на всяка крачка при изпълнението на предългия списък…

Далеч по-съществена помощ с чистенето и готвенето отпреди появата на детето.

Сега, когато жената е натоварена с бебето или детето/децата, доста задачки остават и за бащата, а сред тях често са почистване на банята, минаване с прахосмукачка, събране на детски играчки, разпилени из цялата къща, или изваждането им от най-невероятни места. Оказва се и че татко е станал и добър кулинар и си има специалитети у дома, на които само той е цар! А преди детето той е оползотворявал това време с отпускаща PlayStation вечер. Е не, това все по-често е неосъществим мираж.

Вижте още: Топ 8: Най-досадните задължения на татко

Гледане на бебето или детето.

И под „гледане“, никой няма предвид просто да си седи и да гледа какво се случва. (Тая заблуда съвременният татко много добре я осъзнава чак след появата на детето). Налага му се да смени не един и два препълнени памперса, докато не започне да го прави автоматично, да облича и преоблича, да успокоява, люлее, дори и детски песни да пропее (!), да разхожда, да подтичва, да яде въоражаеми детски гозби и да играе футбол с малко момченце в парка точно, когато излъчват финала на Шампионска лига! С две думи – натоварена програма.

Да е добър слушател и винаги всеотдаен, сговорен и много търпелив съпруг.

Тази последна точка много татковци биха поставили на първо място в този некратък списък с ангажименти. На първо място – давам си сметка, че жените не биха определили това като ангажимент(!), но повярвайте ми – за татковците си е точно това, и то с цялата любов, на която са способни към нас.

Защото прибирайки се след дълъг работен ден, у дома често го очаква напрегната и заядлива жена, която е разговаряла само с едно бебе в последните осем-десет часа и тя няма търпение да поприказва с някой възрастен. Готова е и бърз минискандал да спретне ако не получи очакваното разбиране и внимание.

А как татко да ѝ каже, че цял ден му е било напрегнато в офиса и просто иска да си пусне мача, да си пийва бира, и да го оставят, за разнообразие, на мира…

Вижте още за мъжката гледна точка по темата: 

Мъжката работа вкъщи – и досада, и кеф за майстора


Повече информация Виж всички