Как младите татковци губят приятелите си

| от MamaMia |


Нарастващ брой мъже губят близки приятели в рамките на първата година от раждането на детето, сочи ново изследване, цитирано от Индипендънт.

Въпреки че бащинството е определяно от мнозина като едно от най-хубавите изживявания, но преходът към бащинството може да буъде предизвикателство и време, в което подкрепата от страна на колеги, семейство и приятели, е ключова.

Въпреки това, ново проучване установява, че една пета от мъжете губят приятели в първите 12 месеца от раждането на детето им. Не само това – младите татковци, които нямат близки приятели, се справят още по-трудно със стреса на родителството.

Изследването, проведено от фондацията Movember, обхваща 4000 мъже в Канада, Великобритания, САЩ и Австралия, като проучва социалните им връзки и поставя акцент върху бащинството и влиянието, което то оказва върху приятелствата.

Данните показват, че броят на приятелствата при 20 процента от мъжете се свива в първите 12 месеца, след като са станали бащи, а 33 процента от мъжете без близки приятелства усещат повишено ниво на стреса в сравнение с 23 процента, които имат поне един много близък приятел.
Оказва се, че 23 процента са и бащите, които се чувстват излирани, ставайки татковци за първи път. Натискът на родителството е по-голям при младите мъже.

Изследването показва още, че качеството на приятелствата е важно и е по-вероятно онези бащи, които нямат добри приятели, да се справят трудно със стреса, чувствайки, че няма кой да се погрижи за тях.

Данните хвърлят светлина и върху още една интересна тенденция. Една на всеки 5 жени се сблъсква с пробем с психичното здраве след раждането, но същото преживява и един на всеки 10 мъже.


Повече информация Виж всички