Глава в зъбите, шут в корема – как ни „бият“ децата

| от Владимир Вълков |


Някои родители смятат, че боят помага при отглеждането на детето. Това, разбира се, ама изобщо не е така и моля, не го правете, дори като самозащита. А понякога сме изкушени да се защитим, защото дори и най-миролюбивите родители получават „бой“ от страна на детето – кога неволно, кога от радост.

Вижте най-често срещаните видове удари, на които родителят е „жертва“:

Детска глава в зъбите

Обикновено, докато сте седнали или сте се надвесили над малкото дете – я да му закопчаете якето, я да му оправите гащите или по друга причина, се озовавате с брадичка на около 20-30 сантиметра над главата на детето. Понякога се случва да последва рязък и непонятен детски отскок, който ви тряска право в зъбите и те изтракват почти предсмъртно. Един съвет: пазете си езика! Друга предпазна мярка – нека устата ви да е затворена (макар че често се случва именно в този момент да обяснявате нещо на детето). И най-важна предпазна мярка – дръжте лицето си над височината, на която може да отскочи детето. Резервен план – подпрете здраво брадичката си върху диването, за да не може безпричинно да отскочи.

Удар с дупе

Ударът, който детето може да нанесе с дупе може да е изключително неочакван и мощен. Хлапенцето не може да си отвори солетите самичко, камо ли малката бутилка изворна вода, но знае как да вложи цялата си сила така, че да ви отнесе с дупенцето си, особено в момент, в който сте в по-чувствителна позиция откъм баланс – например, връзвате си обувките или пресипвате супата в по-малък съд.

Бебешка комуникация чрез скубане

Докато сменяте памперси, миете дупе или го преобличате, бебето просто ви налага – както може и с колкото сила може. Най-често това става с крака, защото крачетата са доста по-развити откъм сила спрямо ръчичките. Разбира се, ръчичките пък умеят да скубят чудесно и да не пускат. Всичко това си е вид общуване и то ви показва колко ви обича и приема. Дайте на някой непознат човек да смени памперса и ще видите, че него не го „бие“ по същия начин.

Детето ви „бие“ докато спи

Ударите тук може да са много разнообразни. Дори и детето да се е гушнало във вас, докато спи, то може да ви нанесе юмрук в лицето, глава в лицето, ритник в корема. Специално при бащите – шутът е в „мандарините“, независимо от позата ви до детето: насън, колкото и да е неудобно на малкото диваче, крачето му е способно да намери най-вярната траектория, така че дори през юрган и предвидливо поставена шепа за щит, ударът е точен, силен и болезнен.

Коляно в ребрата, плесник през устата, пръсти в очите – само който не е спал до детето си, не познава богатството на арсенала му. И как да се разсърдиш, като всичко му е насън?!

Детето ви„бие“ докатовие дремете

Вие сте се отпуснали в сладка няколкосекундна дрямка на дивана, пода, леглото, ама наистина сте се отпуснали, блажено и доволно, хубаво е… И тогава – баааам! Детска бомба – свито на топка телце, пада върху корема ви (и по-рядко – върху лицето ви) с цялата си сила, най-често с коленете напред. Много е забавно за детето. Но за вас едно такова извеждане от дрямка е болезнено и страшно. И после как да посмеете се отпуснете…

Докато ви се радва

Некоординирани движения на радост – от мятане в краката ви, през катерене по вас, до емоционални шамари и поплясквания, стискания и хапане (да, хапане, не го ли знаете това, щастливци такива!). И покрай тези прояви на радост от страна на детето към вас, за да ви покаже колко ви обича, често отнасяте удари, бръквания в окото или ухото, леко разкървавяне на устата или някоя неясно откъде синина.

Но е хубаво, хубаво е, наистина!


Повече информация Виж всички