8 неща, които дъщерите е добре да научат от бащите си

| от Владимир Вълков |


Някои татковци по-лесно общуват със синовете, отколкото с дъщерите си. Но има неща, при които бащата е особено важен за момиченцето. Има много примери за добро отношение и поведение, които той може да й даде, има и много ключови за развитието й уроци, които тя може да научи от него. Да не говорим за приятното и забавно време, което могат да прекарват, когато са заедно.

Ето 8 неща, които дъщерите могат да научат от бащите си, според мен:

1. Да се научат да се сравняват само със себе си

За всеки човек, малък или пораснал, момче или момиче, е особено вредно да се сравнява постоянно, да се конкурира за всичко с всеки. Винаги има някой, който има нещо, което може да сметнеш, че е повече от това, което ти притежаваш (и материално, и нематериално). Това е загубена битка от самото начало и е напълно безсмислена. Особено за момиченцата би било прекрасно татко им да покаже, че човек има смисъл да се сравнява само със себе си. С това, което е бил преди, вчера, някога. Но не само да им го говорите. Показвайте го с вас самия, като ваше собствено поведение. Обикновено момиченцата се впечатляват доста от бащите си и техния пример.

2. Да танцувате с нея

Докато е дете. Дори и да е само веднъж. Дори и да не е точно истински валс, танго или блус. Дори и да е стъпила върху обувките ви. Дори и да не умеете да танцувате така, както ви се иска. Това е момент, в който и двегодишното момиченце ще се почувства дама и принцеса едновременно.

3. Че няма да спрем да ги обичаме, независимо от всичко

За децата, но специално за момиченцата, е важно да се чувстват сигурни. Понякога те самите казват, че са гадни, че са лоши, че не ги обича никой. Не се спичайте и не преувеличавайте смисъла на казаното. Типично и здравословно за децата е да тестват родителите си за какво ли не. Така разбират на какво могат да разчитат, къде са границите. Използвайте моментите, в които правят бели или говорят такива неща, за да ги успокоите. Покажете им, че ги обичате, независимо от поведението им и им кажете, че ще ги обичате винаги, независимо как се държат и какво правят. Че ако ви обидят, наранят, няма да ви е добре, но пак ще ги обичате.

4. Покажете, че мъжката дума е важна

Не говорете празни приказки на дъщеря си, не й обещавайте всичко с очакване да забрави или с идеята да се оправдаете по-късно. Покажете й, че мъжката дума е важна и един нормален (не истински, а просто нормален) мъж знае какво говори и държи на казаното. Нека усети, че може да разчита на вас. Нека се чувства сигурна. Присъствайте, бъдете до нея и изпълнявайте казаното. Извинявайте се, ако сте забравили обещанието си, но най-вече – не го забравяйте и го изпълнявайте. А обещание е всичко казано. Обещание не е само изказване, което започва или завършва с „Обещавам!“.

5. Изслушвайте всичко, което иска да ви каже

Да, няма време, няма време – вечно оправдание. Но когато порасналото ви момиченце няма време за вас, няма да е приятно. Опитайте се да изслушвате как е минал денят в детската/училището, на какво си е играла или (ако е по-голяма), дори какви гримове си е харесала. Това е любов. А за момиченцата е особено важна именно проявата на любов от таткото.

6. Да усеща, че заслужава уважение и добро отношение

Отношението на бащата към момиченцето е в немалка степен определящо за това, когато порасне, какви мъже ще избира и какво ще смята, че заслужава от тяхна страна. Дръжте се кавалерски, бъдете джентълмен и към майка й, но и към нея самата, независимо дали е само на 2 или е на 20. Бъдете закрилящ, подкрепящ и показвайте любовта си към детето. Питайте дъщеря си за желанията й, съобразявайте се с вкусовете й, винаги когато можете. Това е начин да я научите, че заслужава уважение и от другите хора. И да не се задоволява с лошо отношение към себе си. Особено от мъжете в живота си, когато порасне.

7. Позволявайте да решава за вас

Да, особено в игрите. Не се притеснявайте да я оставите да ви направи прическа или да ви „гримира“. Ходете й по акъла, така да се каже, понякога. Не бъркайте авторитета и уважението със страха от бащата.

8. Нека получава комплименти от вас

Увереността на една жена като жена се изгражда още от дете и то най-вече от отношението на бащата към нея. Сигурно познавате много жени, които са несигурни и неуверени в себе си и най-вероятно това е така заради липсата на (достатъчно) одобрение от бащата в детските години. Добре е да правите комплименти на момиченцето за външния му вид: от това колко е красива, през това каква хубава прическа има, каква хубава шнола или диадема си е избрала да носи, до това колко й отива роклята, шапката или чорапките. Включително и когато не е на 5, а на 15 или 20. И не само за начина, по който изглежда, а и за всичко онова, което може и го забелязвате. Не спестявайте на дъщеря си колко ви харесва рисунката й, колко добре прави циганско колело или как хубаво пее. Момичетата много повече се впечатляват от хвалбите от бащите си, отколкото момчетата.

Вижте още:

8 неща, които синовете е добре да научат от бащите си


Повече информация Виж всички