Жените създават представа за телата си в зависимост от околните

| от MamaMia |


Нашите отношения с другите хора се отразяват на представата за това как изглеждаме. Ако се чувстваме притиснати от членовете на семейството или приятелите си да изглеждаме стройни, слаби и да имаме перфектни тела, вероятно ще гледаме по-негативно на външния си вид, отколкото ако сме заобиколени от хора, които ни приемат такива, каквито сме.

Всъщност натискът от страна на медиите и социалните мрежи да се харесваме и да се чувстваме красиви е вече твърде силен. Този натиск може да ни се отрази по негативен начин, особено ако смятаме, че не покриваме високите стандарти за красота, които се налагат. Постоянно ни бомбардират с перфектни снимки на известни личности или пък гледаме чудесните изображения на приятели и познати в социалните медии. Това ни подлага на натиск и поражда доста силна несигурност, когато става дума за собствения ни външен вид.

Това наблюдение е подкрепено от изследване, проведено от Университета на Ватерлоо, Канада. То проследява как познанствата и връзките с важните хора в нашия живот влияят върху представата ни за телата и външния ни вид.

В изследването са участвали общо 87 жени. Всяка от тях е трябвало да изготви списък с членове на семейството, приятели и други важни хора, с които е общувала през последните две години.

От списъка на всяка жена, изследователите на случаен принцип са избрали десет души. След това всяка интервюирана е трябвало да попълни въпросник за това как чувства тялото си около тези хора.

Резултатите показват, че жените се чувстват по изключително различен начин около различните важни хора в живота си, специално около изборените в краткия списък. По-точно – всяка жена възприема различно външния си вид около всеки един различен човек.

Резултатите от изследването

Като цяло, участничките са се чувствали по-позитивно около хора, които приемат техните тела, както и около такива, които не са като цяло загрижени особено много за физическия си външен вид. Жените са съобщили, че се чувстват по-оценени, по-обичани и по-приемани със своите недостатъци именно около тези хора.

Нещо повече – участничките са съобщили, че са способни да се хранят по-интуитивно, когато са около онези хора, които ги приемат каквито са и не критикуват телата и външния им вид. Интуитивното ядене е отговор на начина, по който тялото функционира, и отразява най-точно здравословното усещане, което имаме за себе си. Това не е ядене в отговор на емоции, правила, преценки и стриктни диети.

В крайна сметка всеки досег до важните хора в живота им, кара жените да си създават различна представа как се чувстват като цяло и какъв е техния външен вид. Това влияние се усеща особено силно от жените, които по принцип се тревожат от физическото си излъчване, и може да се свърже директно с връзките, които те създават в живота си.

Жените, които имат повече позитивни контакти, се чувстват по-добре по отношение на телата си, без значение от тяхната форма, и са по-малко склонни да следват строги диети и в голяма степен се хранят по-интуитивно.

Обобщено, това канадско изследване установява силна връзка между личните отношения и представата за телата ни. Изследването също така посочва, че ние не се чувстваме по един и същи начин в нашите тела около различните хора. Това е приложимо дори при онези жени, които като цяло имат позитивна представа за телата си и означава, че и те биха могли да се почувстват лошо относно това как изглеждат, ако са заобиколени от хора, които съдят за тях по външния вид или по диетата им.

От изследването става ясно, че обикновено има един човек в живота на жената, около който тя се чувства най-хубава изобщо. Докато около друг човек същата жена би се чувствала несигурна за своето физическо излъчване и за тялото си.

Двете най-важни характеристики на другите, които имат най-силно влияние върху нас, са следните: дали човекът ни приема такива, каквито сме, и дали човекът се притеснява от собствения си физически външен вид.

Дори ако някой около нас говори негативно за своето тяло, това може да се отрази на нашата собствена представа за себе си.

Още отдавна различни изследвания установяват, че има силна връзка между социалните медии и представата за тялото, но се оказва, че влиянието е по-силно, когато става дума за личния приятелски и роднински кръг от хора.

Затова: внимавайте с какви хора се заобикаляте

Изследването още веднъж показва колко е важно да сме заобиколени с хора, които ни карат да се чувстваме хубаво.

Ако искаме да имаме позитивна представа за собствените си тела и като цяло да се чувстваме „добре в кожата си“, трябва да се заобикаляме с хора, които се отнасят позитивно към телата си и които ни подкрепят. Има хора, включително роднини, с които не можем просто така, с лека ръка, да заличим отношенията си. Но трябва да проведем честен диалог с тях за начина, по който ни карат да се чувстваме. Това се отнася до всички важни връзки в нашия живот.

Разбира се, важно е също така да осъзнаваме и че ние също имаме влияние върху другите хора, затова е добре да се държим позитивно както със собствените си тела и външен вид, така и с физическите дадености на другите хора.


Повече информация Виж всички