Netflix & Chill и други начини да не се грижиш за себе си

| от Мариела Петрова |


Осъзнавам, че в периода, в който повечето от нас или са затворени в душни офиси и заместват отсъстващи колеги, или прекарват скъпоценни и изстрадани мигове край морето, е грозно да се хваля, но… това лято имам шанса за извънредно дълга почивка. Такава каквато имат в общи линии само работещите в областта на образованието и тези, които все още се ползват от него. Такава, каквато не съм имала от тринадесет години, от момента, в който почнах работа като студент в първи курс. Настоящата ми професия го позволява. След години на извънредна работа и учене, учене и работа, най-накрая тази ми мечта се сбъдна – да имам време да отдъхна, да помързелувам, да се огледам около себе си, да пътувам. Да се избавя от непрекъснатия стрес и ежедневния график. Да правя неща за мен самата.

Всичко това звучи достойно за завист и извънредно лесно на думи, но се оказа неочаквано предизвикателство.

След като успях да отдъхна и да изпълня най-неотложните си планове, след като се успокоих и помислих как искам да прекарам почивката си, ме обзе огромно чувство на вина. Въпреки усиления труд през последните месеци и липсата на време за отдих през изминалите години, се почуствах безделник, егоист и особена порода неудачник. Въпреки че получих това, което си бях заслужила и изработила, аз не знаех как да му се насладя. Толкова време бях посветила на учене, а бях забравила най-важното – как да се грижа за себе си.

Грижата за себе си все още е относително нова концепция по нашите географски ширини, но въпреки това се обсъжда често и широко. Превърна се в мода да правим хубави неща и за себе си, да бъдем най-полезния си приятел, лекар и възпитател. Идеята да се грижим за нас самите може да бъде наречена самоугаждане или егоизъм, но не е нито едно от двете. Не е и нужно да чакаме двумесечна почивка, за да започнем да се чудим как се прави. Трябва да е ежедневна практика, целенасочен и съзнателен процес насочен към добруването на ума, тялото и духа.

Грижа за себе си: приемане на помощ

Всеки цели да постигне успехи в живота си, според собствената си дефиниция за това. Свикнали сме да гледаме на успешните хора като на някакви многоръки и многоглави богове, чиито умения наброяват плюс безкрайност. Това обаче е далеч от истината. Успехът понякога означава да признаем, че не можем да направим всичко сами. Както и да се откажем да се опитваме да постигнем образа на неуловимото съвършенство, който ни се налага от обществото. С една дума, ако имате деца, колкото и да ви е неприятно, примете предложението на свекърва си да се грижи за тях от време на време. Да, тя не прави всичко, както вие искате, но може да използвате свободното време за нещо, от което имате нужда. И да, много често, това е просто дрямка.

Не е грижа за себе си: опитвате се да угодите на всички

Толкова много жени се опитват да бъдат идеални и самопожертвувателни колеги, приятелки, дъщери, партньори и майки, понякога дори без да го осъзнават, за сметка на собственото си здраве и щастие. Самата Анджелина Джоли заяви публично, че понякога жените в семействата поставят себе си на последно място, докато това не се прояви в собственото им здравословно състояние.

Не само, че прекомерното себераздаване не е полезно за нас, то може да бъде лошо за всички участващи страни, тъй като в крайна сметка подкопаваме собствените им умения за справяне и обтягаме отношенията си с непоискана грижа или съвет. Също така – за да е полезен някой на другите, той първо трябва сам да в достатъчно добро физическо и ментално състояние.

Грижа за себе си: достатъчно почивка и релаксация

Няма да открия топлата вода като напиша колко е важно да получаваме достатъчно сън и като количество, и като качество. Но към това е хубаво да се добави поне половин час релаксираща дейност на ден – медитация, разходка, чашка кафе или чай пред красива гледка. Да се отпускаме и почиваме преди умората и стресът да успеят да ни залеят изцяло. Докато чакаме седмиците море лятото или ски през зимата, пропускаме ежедневните възможности да възстановим мозъците и телата си.

Не е грижа за себе си: Netflix и чил цяла нощ пред телевизора и спане до обяд

Няма да отрека колко обичам да се прибера след дълъг работен ден и тежка работна седмица, да напълня чиния с нещо за ядене /плодове и кисело мляко в най-добрия случай/ и да зяпам „Приятели“ или „RuPaul’s Drag Race“ за двадесет и пети път, докато към около три часа през нощта съседите не почнат да ми почукват по стените заради шума. Да, понякога човек не може да прави редовни почивки, да си позволи кратки релаксации и има нужда да компенсира изтощението, което животът и работата му поднасят. Но честото „презареждане“ по този начин може да има лош ефект върху здравето ни. Да наблюдаваме момента как Рос подарява първото колело на Фийби или поредния изумителен липсинк на Рокси Андрюс е приятно и носи известно облекчение, но е хубаво понякога да разнообразяваме с вана, книга или приятна и отпускаща музика преди да заспим.

Грижа за себе си: обличане по начин, който ви кара да се чувствате добре

Няма съмнение, че съзадаването на личен стил, в който се чувстваме комфортно със себе си и с облеклото си, ни помага да живеем по-спокойно и приятно. Старанието да се почувстваме добре и да изразим, че ценим себе си, както пред нас, така и пред останалия свят. Чувството на увереност във външния вид е много важно за цялостното ни здраве и благополучие.

Не е грижа за себе си : да станем роби на ритейла без оглед на нуждите ни и финасовото ни състояниe

Да се обличаме така, че да се чувстваме добре и уверени, е чудесен пример за грижа за себе си. Но има разлика между това да облечеш най-красивата си дреха когато искаш да се почувстваш специално и да излезеш да купиш неща, от които не се нуждаеш, да натрупаш дълг по кредитна карта, за да можеш да се изглеждаш като Шарапова. Макар и да се нарича терапия, шопингът идва с допълнителен багаж и в буквален, и в преносен смисъл, дори ако имате парите постоянно да си купувате нови неща. Ненужните дългове увеличват стреса, ненужните вещи също. Някои специалисти сравняват използването на пазаруването като нездравословен механизъм за справяне с проблемите подобно на прекомерното отдаване на пиене, ядене, хапчета или секс.

Грижа за себе си: отделяне на време за срещи с приятели

За добро или за лошо хората сме социални животни. Склонността към интровертност е нещо напълно нормално и времето, прекарано насаме със себе си е необходимо за психическото ни здраве, но никой от нас не е Робинзон. Изграждането и поддържането на положителни, грижовни и реципрочни взаимоотношения е форма на адаптивна грижа за себе си. Тези качества са важни в отношенията ви със семейството (избрано или биологично), но също така е нужно да култивираме ценни приятелства.

При всеки настъпва момент, в който жонглирането с кариера, семейство, деца, домакинство и т.н. ни накара да се усетим, че нямаме време за приятелите си. Не попадайте в капана на изоставянето на важни за вас хора. Взаимоотношения, които ни помагат да растем и да се развиваме с хора, които също са отдадени на растежа и благосъстоянието, спомагат за да осъщесвявате положителните си намерения по-лесно и приятно.

Не е грижа за себе си: излизане през цялото време за сметка на други важни за вас неща

Отделянето на време за приятели и развлечение определено е от решаващо значение за спокоен и щастлив живот, но ако открием, че излизаме постоянно за сметка на някоя от другите си дейности по грижа за себе си, отговорности или бюджет, тогава може би трябва да се запитаме дали има нещо, което избягваме ( неволно или не).

Ако установим, че нашият бюджет, представяне на работа, оценки, спокойствие у дома и т.н. са отрицателно повлияни от постоянното общуване, тогава приятните ни преживявания са се превърнали в прекомерно самоугаждане, а самоугаждането не е равно на грижа за себе си.
И каква е противоотровата ? Осъзнаване на истиснките ни чувства и нужди. Това не е просто нюейдж буламач, а вековна мъдрост, която ни помага да се съсредоточим върху настоящето и да работим за позиция без осъждане, както към другите , така и към себе си . Така че, ако открием, че избягваме неприятни задължения или се опитваме да се справите със стреса чрез прекомерно угаждане, малко терапия, незвисимо дали професионална или просто четене, йога или медитация, могат да бъдат от голяма полза.

Грижа за себе си: поставяне на здравословни граници към семейство, приятели или колеги

Крайно време е да се научим, че да казваме „не“ е решаващо умение в пренатоварения ни живот. Грижата за себе си, а покрай това и за другите, е свързана с поставянето на емоционални граници, които да подсигуряват здравето и благополучието ни. Да казваме „не“ на хората в живота ни, които се опитват да ни въвлекат в своето море от мрак или дисфункционални взаимоотношения и не желаят да помогнат себе си, е първо израз на лична хигиена в отношенията ни и второ – начин да стимулираме околните да ни уважават повече и да забележат собствените си поведенчески грешки.
Така че, ако някоя хиперемоционална приятелка иска да зарежете всичко и да слушате нейната откачена история в Tinder за пети път в последните два дни или вашата нарцистична майка иска да се разпорежда със живота ви, макар да сте навършили пълнолетие преди повече от декада, ще се наложи проявите твърдост и да поставите здравословни граници.

Не е грижа за себе си: отдръпване от положителни взаимоотношения и изолация

Да, поставянето на граници е от основно значение за поддържането на здрава психика и разум, но не трябва да допускаме да отидем твърде далеч и да започнем да се изолираме от важни взаимоотношения. Животът е предизвикателство, но и богатство от връзки с хора, а още повече, в наши дни сме все повече застрашени от изолация поради популярността на социалните мрежи. Понякога е наистина изкушаващо да се оттеглим от натоварването на общуването с много хора и да се отдадем на споменатите вече Netflix, „Приятели“ и риалити предавания с драг кралици. Понякога наистина ни е нужно. Но прекалено честото отдаване на този импулс може да бъде грешка. Грижата за себе си означава да се изправим пред реалността си и да повярваме в себе си и в способностите си да се справим с това, което е животът ни поднася. Един от най-добрите начини да направим това е да инвестираме значими връзки с подходящи хора.

Както са казали по един или друг начин повечето значими фигури в духовната ни история, истината е в средния път. Балансът е най-добрия начин за идентифициране на истинската грижа за себе си, а понякога да се грижиш добре за себе си означава да се съгласиш да получиш и добри грижи от другите. За да осигуряваме любов и грижа на другите, трябва да я даваме на себе си и да се научим да я получаваме. Както казва Джоуи от /да, ще ги спомена за трети път/ „Приятели“, да се отдадем на живот на даване и получаване /а той го повтори около десет пъти/.Истинската грижа за себе си не е егоизъм, а предпоставка за щастлив и здравословен живот. Почти никога не е лесно. Нужни са реални, съзнателни, умишлени усилия, за да направим избор, който действително да допринесе за цялостното ни здраве, вместо просто да се борим с ежедневните сипмтоми на стрес и емоционална и физическа тежест.

Вижте още: 

Изкуството да обичаме себе си, без да бъдем нарциси


Повече информация Виж всички