Не само монолози, но и козметични процедури за вагината – измишльотина или революция?

| от Кристина К. |


Много път сме извървели от дните на свенливи реклами и реклами за женска хигиена с епруветката със синя течност, поне така ми се струва. От почистващи препарати и пробиотици, насочени към вагиналното здраве, до разговори за женското сексуално здраве без никакъв срам, за щастие днес сме на сме дръпнали много напред в сравнение дори с времената преди само едно десетилетие. Е, нищо, че онзи ден засякога няколко възмутени коментара „ама какво е това заглавие, бе“ под реклама на спектакъла „Монолози за вагината“.

Откритият диалог неминуемо води до по-добра телесна грамотност и по-добри здравни резултати.

Стигмата около сексуалното здраве създава чувство на неудобство за жените, когато става въпрос за справяне със здравословните им проблеми. Ако успеем да нормализираме тези теми на обществено ниво, хората се чувстват по-овластени по отношение на собствените си тела и се чувстват комфортно да получат помощ.

На фона на все повече информираност за женското сексуално здраве постепенно навлиза и нова категория в сферата на вагиналните грижи – козметик за вагина. Да, точно като аналог на процедурите за лице, които си позволяваме у дома или при професионалист. Професионалното лечение при нужда е съвсем отделна тема. Освен него, обаче вече можем да се поглезим и с гелове, маски, различни женски ритуали, насочени конкретно към тази важна и любима част от телата ни. Дори ако на пръв поглед идеята ни прозвучи като пореден начин да ни се рекламира нещо, за да даваме още и още пари, и си помислим „оф, какво ли няма да измислят“, всъщност си струва да не пренебрегваме идеята с лека ръка.

Вероятно вече сте запознати с концепцията на основната грижа и терапиите за лице – е, същото е, само че се фокусира върху ваша вулва.

Иначе казано, върху външната част на гениталиите. Има различни начини да се извършва, но в крайна сметка процедурата помага за почистване, ексфолиране, успокояване и овлажняване на раздразненията и хиперпигментацията на кожата. Използването на подходяща маска е една от ключовите последни стъпки в тази деликатна зона, която, сигурна съм, почти всички ние сме подлагали на какви ли не изпитания и грубости чрез експерименти с различни методи за епилация, чрез неудобно бельо от изкуствена материя и с режещи ръбове…

Не е необходимо да се посещава козметик, това е дейност, с която можем да се занимаваме и в комфорта на дома си.

Тъй като вашата вагина е най-здрава при определено ниво на рН – между 3,8 и 4,5 – и тъй като вашата вулва е толкова близо до самата вагина, важно е да използвате продукти, формулирани специално за тази област. Това поддържа зоната здрава и балансирана.

И домашните процедури, и тези в салон могат да бъдат напълно персонализирани според специфичните проблеми на конкретния човек, които може да включват всичко от врастнали косми след кола маска (фоликулит) до кератоза пиларис, до обезцветяване или просто суха кожа.

Крайната цел е да се подобрят комфортът, здравето и външният вид на кожата в областта на вулвата. Ако се спрете на удобството на дома, тогава следвайте поред минимума стъпки почистване с pH-балансиран продукт – нежно ексфолиране – успокояваща овлажняваща маска.

Тъй като зоната може да бъде труднодостъпна, при нужда от по-щателна терапия, по-добре се консултирайте със специалист козметик.

Ако все пак ще действате самостоятелно, опитайте следния алгоритъм:

Първа стъпка: Почисване на зоната. Измийте вулвата си с нежен почистващ препарат, одобрен за женска хигиена.

Втора стъпка: Интимната прическа. Идеалната визия на вашата вулва изглежда различно за всеки. Някои предпочитат пълно бръснене или кола маска, докато други харесват леко подстригване. Вярната опция е единствено и само тази, която ви допада на вас.

Трета стъпка: Ексфолиране. Личните ви предпочитания тук може да варират от скраб за механичен пилинг до по-нежни ексфолиращи тампони, и, отново, може да прецените сами дали да закупите продукт или да си забъркате нещо у дома, така че да сте сигурни, че използвате само проверени и екологично съобразни съставки.

Четвърта стъпка: Финална проверка. Използвайте огледало, за да изследвате кожата около вагината си. Рядко отделяме време да разгледаме тази област, така че бъдете задълбочени. Потърсете врастнали косми за лечение/наблюдение и всякакви лезии, обриви или петна, които може да искате лекар да прегледа.

Стъпка пета: Хидратиране и успокояване. Използвайте овлажняващ балсам, маска и/или масло като последна стъпка от грижата.

Тенденцията за информираност за интимното здраве навлиза все повече в духа на времето – може би включително и заради неотдавнашния ръст на жените подкастъри, писатели и преподаватели, които се присъединяват към социалните медийни платформи и публично обсъждат личния си опит без стигма и задръжки. Така е и правилно да бъде – да създаваме пространства, където жените могат не само да обсъждат проблемите си, но и да намират идеи, вдъхновение и решения.

Вижте още: 

Гости от Червен бряг и „седмица на свирките“: Поради що се срамим, че сме в цикъл


Повече информация Виж всички