Моят пример: как се върнах във форма след раждането

| от Катрин-Лейла Михайлова* |


Бременността и майчинството променят жената на много нива. А когато става дума за външен вид е абсурдно да вярваме, че след като родим ще изглеждаме както преди.

За съжаление все по-често виждам как върху майките се прилага един тих натиск, че са задължени да имат тяло на модел след раждането.

Това е напълно погрешно обществено очакване.

Като дългогодишен инструктор по Пилатес и майка на двегодишна дъщеря мога да кажа, че майчинството променя тялото драстично и това е напълно нормално, естествено и красиво. Всичко, което гледаме в социалните мрежи, как веднага след родилното някоя известна кифла е с плочки и без целулит е пълна лъжа. Или е плод на огромни и напълно нездравословни лишения.

(Толкова много мразя тази неизчезваща мода на безумно кльощави и плоски жени. Къде отиде женствеността? Няма да ви лъжа, и аз самата съм се стремяла към този скелетен идеал и знам колко здраве и стрес ми е коствало. И за какво? За да бъдем всички еднакви? Да си различен е хубаво, а всяка една от нас е уникална. Верният път е да намерим най-добрата версия на самите нас, а не на някой модел или инфлуенсър…)

Но нека малко да разкажа как се върнах в прилична форма след раждане.

Не крия, че съм далеч от формата, в която бях преди родя и най-вероятно никога няма и да я върна, но за момента изглеждам по най-добрия начин за себе си.

Аз родих секцио, а това означава рязане на коремен мускул, който се връща към предишната си форма на 80% по нормален начин и без оперативни намеси.

Фактът, че съм спортувала преди и по време на бременността много ми помогна да се възстановя след операцията.

Вижте още:

8 начина да се върнете във форма след раждането

Помня, че водих класовете си до към средата на 9-тия месец, което е голямо постижение. Само искам да вметна, че не съм имала никаква медицински проблеми, които да забраняват спорт и движение. Но въпреки че коремът ми беше много добре трениран, след раждането мускулите просто не бяха същите.

Вкъщи, около месец по-късно, започнах поетапно да спортувам и никога няма да забравя колко трудно ми беше всичко.

Задавах си постоянно въпроса „Някога ще мога ли отново да правя всичките упражнения?”.

Успях! В залата се върнах след 3 месеца майчинство с всичките си несъвършенства: качени килограми от кърменето, малко отпуснати коремни мускули и не малка доза целулит.

Не съм ги крила, това съм аз, такава каквато съм сега, след като дадох живот.

Хората някак го оцениха. Дали защото видяха, че инструкторът е човек с всички свои недостатъци, или защото се чувстваха комфортно, без да бъдат потиснати от перфектно тренирано тяло – не мога да кажа. Но моите класове тръгнаха нагоре.

Стъпка по стъпка, тренирайки наравно с моите клиенти, успях да възвърна силата на мускулите си. Разбира се, голяма роля изигра и фактът, че мускулът има памет и бързо успях да го изкарам от деменцията, в която се намираше…

Бях ученичка, когато се срещнах с човека, който промени мирогледа ми върху храненето и тренирането.

Той беше учител по физическо възпитание и спорт в училището ми. Говореше ни постоянно за баланс, чиста храна, индивидуални програми и подход спрямо всеки. За разлика от своите връстници аз наистина се вслушвах в него и тогава осъзнах колко е важно да излезем извън рамката на общоприетото схващане за храненето. Там, в класната стая, започна моята кариера в масовия спорт. Както обичам да казвам: „промяната настъпва от вътре навън – винаги!”

Успяла съм да помогна на много хора да се превърнат в по-добра версия на себе си именно като се променят отвътре – навън. Първо променяме мирогледа и начина, по който гледаме на себе си. После коригираме храненето, според индивидуалните нужди.

Спрете за миг и се погледнете колко сте красиви и перфектни. Вие сте майки.

Разбира се, че всичко се е променило и това е прекрасно! Но вместо да задълбавате в мисълта за излишните килограми, се заобичайте такива, каквито сте. А после тръгнете по пътеката към промяната, която искате, за да изглеждате като най-добрата версия на себе си.

От мен няма да чуете съвети от типа яжте кейл, трева и водорасли, гладувайте 24 часа, пийте само вода, но алкална, в никакъв случаи от чешмата, че е по-калорична… Бройте калории и крачки, мерете грамажи, вадете този един грах в повече от чинията. Мислете само върху това как изглеждате, гледайте се всеки ден в огледалото и се намразете, че не сте като моделите, които мислите за перфектни…

Един хранителен режим никога не е еднакъв за всички: всяко тяло е уникално и има нужда от различни хранителни вещества, порции и калории. Работила съм с една прекрасна клиентка и приятел 2 пъти. Първият хранителен режим, който изготвихме, беше различен от втория. Разликата между двата здравословни плана беше повече от 5 години. Въпреки, че говорим за един и същи човек, с годините самите ние се променяме и това е напълно нормално.

Няма рамка, която да е подходяща за всеки. Важното е да намерим баланс и хармония, тогава тялото започва да се променя.

Единственото нещо, което важи за всички, е ползата от спорта и движението. Но и какво ще изберем да тренираме и по колко зависи единствено от нашите индивидуални нужди.

*Катрин е политолог по образование и спортен инструктор по призвание. Занимава се с Пилатес повече от 10 години. Обича да помага на хората да се превърнат в най-добрата версия на себе си.  От професия, с годините писането остава нейно хоби и страст. 

Още от автора:

За мъжете в залата. С любов


Повече информация Виж всички