„Децата състаряват. Аз нямам и изглеждам много по-млада“

| от MamaMia |


Инге Ван Лотринген е моден редактор от 20 години и знае всеки един трик за лична красота. Отделно от това, тя влага почти 8000 паунда годишно  в разкрасителни процедури, които връщат биологичната й възраст десетилетия назад.

Но на повече от 50 години, Инге твърди, че основната причина да изглежда много по-млада, отколкото е, е това, че няма деца.

Тя прекарва средно по половин час всеки ден в грижи за себе си, спи достатъчно и инвестира в козметични интервенции. Инге е и инфлуенсър, като в Instagram управлява акаунта theogbeautyboss.

От опита на своите „почти 6 десетилетия“, тя пише текст за британския Daily Mail, в който разсъждава нашироко за предимствата да нямаш деца… Както и за предимствата да имаш такива.

Ето съкратена версия на нейния текст за красотата:

„Когато бях на 20 години, да ми искат личната карта беше досадно, но да достигна до 50-годишна възраст, заобиколена от хора, които постоянно мислят, че съм по-млада, отколкото съм – това е толкова прекрасно, колкото и звучи.

Истината е, че в шестото ми десетилетие, кожата около очите ми става по-грапава и потъмнява, но нямам никакви значителни бръчки или кафяви петна, нито увисване. Видими пори или по-груба текстура? Няма следа от тях. След всичките тези години, кожата ми все още ми е приятел.

Някои от моите явни способности да се противопоставям на годините се дължат на собствената ми упорита работа. Подходът ми към грижата за кожата е толкова всеотдаен и методичен, че дори написах книга за това как да го постигнеш с какъвто и да е бюджет (казва се „Страхотна кожа“, ако се интересувате).

kjthwerl

Бих казала, че отделям половин час на ден за своята рутинна процедура, въпреки че тя възлиза на значителна сума (около 250 паунда на месец, плюс интервенциите).

Гените също може би имат нещо общо: скорошен анализ на кожните ми гени, осъществен от специализираната в ДНК компания за грижа за кожата Nomige, показа, че изкарвам „над средното“, когато става дума за бавно стареене. Използвайки ДНК проба, взета от вътрешната страна на бузата ви, услугата прави оценка на три гена, свързани с това как кожата старее. И се оказва, че нямам „мутации“ в два от тях, което означава, че кожните ми процеси функционират добре.

Но мисля, че има друга причина годините да са били снизходителни към моята кожа.

Изглеждам по-млада, убедена съм, защото нямам деца.

Това е избор: никога не съм искала деца, нито моят съпруг. И тъй като всяко дете заслужава да бъде избрано от сърцето на своите родители, в крайна сметка, за мен беше ясно, че не трябва да имам деца.

Това мое решение ме направи малцинство измежду приятелите и колегите ми и докато ги гледах как произвеждат бебета, не можех да не забележа как започват да се променят.

В по-голямата си част свежият им външен вид не беше засегнат през 30-те години, независимо от изненадващата им първа година с всяко новородено, но през 40-те им години остаряването изглежда, че се засилваше. Техните бръчки бяха по-видими, възрастовите им петна – тези вбесяващи маркери на средната възраст – се развиваха по-бързо и увисването на линията на челюстта и отпускането на врата се случваше години преди аз да намеря нещо дори смътно напомнящо това в собствения ми външен вид.

Знам, че звучи жестоко, но не бях аз тази, която се подсмихва на техния лош късмет зад неостаряващата си ръка – те го забелязваха сами.

Има и няколко известни личности, които се осмеляват да го изкажат високо.

Актрисата Клои Севини веднъж разсъждаваше, че причината да изглежда толкова млада на 41 е, че „все още няма бебе“... Тя добавя: „Наистина мисля, че това, за съжаление, състарява жените“. По-рано тази година тя посрещна първото си дете и сега поставя на изпитание теорията за изглеждащите младолики на 45.

Дискусията дали Майката Природа свива мръсен номер на жените, като отнема част от нашето дълголетие и младежки разцвет всеки път, когато имаме бебе, е важна.

Моята собствена баба, след като роди 13 деца, почина в началото на 60-те си години и винаги съм подозирала, че нейното тяло просто е износено от производството на толкова много малки човечета.

Няколко изследвания изглежда подкрепят моите подозрения. Едно изследване от 2018-а от учени от Северозападния университет в САЩ установява, че скоростта на стареене на клетките на жените се увеличава с между шест месеца и две години след всяко раждане.

А друго изследване от същата година заключва, че ключовият маркер на стареенето – дължината на структурите наречени теломери, които предпазват ДНК-то от влошаване – се променя значително след раждане, като майките имат по-къси теломери, отколкото жените без деца.

С други думи, репродуцирането си има цена: колкото повече бебета имаш, толкова по-бързо остаряваш – което може да включва и кожата, и структурата на лицето.

И все пак връзката между майчинството и стареенето не е кристално ясна.

Разбира се, жените преминават през големи хормонални и физически промени по време на бременност. И все пак не е самото състояние на бременността, което състарява основно, а допълнителният стрес, с който майките се сблъскват.

„Необходими са допълнителни изследвания, за да се види колко от това стареене на клетките се дължи на липсата на сън и на стреса в ранните години след раждане“, казва медицинският специалист д-р Сохер Рокд.

„Ние също така трябва да разберем има ли разлика между етносите. Виждала съм други изследвания, които показват, че в някакъв смисъл бременността може да играе роля срещу стареенето (например изследване сред маите в Гватемала  установява, че колкото повече подкрепа получават майките от цялата общност, толкова по-бавно стареят на клетъчно ниво)“.

Но д-р Рокд не отрича, че и липсата на сън, и стресът, които са неизбежна и неделима част от отглеждането на децата – са чудовищни причинители на стареене.

„Огромно количество изследвания доказват, че липсата на сън се отразява на качеството на кожата, на производството на колаген, на зарастването на раните изобщо на привлекателността. Ние трябва да спим, за да може нашата кожа и цялото ни тяло да се възстанови и да се обнови“.

Всъщност сънят все повече се разглежда като стълб на здравето – и учените предполагат, че склонността на жените към по-качествен сън, отколкото имат мъжете – като изключим годините на майчинство – може би е част от факта, че живеем по-дълго.

А изследване от 2016 година установява, че безсънието се свързва с по-късите теломери (онези структури, които предпазват ДНК-то), което потвърждава, че сериозните проблеми със съня може да причинят стареене на клетките.

Би трябвало и аз да го знам. Страдах от безсъние три години и това ме изправи на ръба, особено психически.

Но аз „единствено“ имах стресираща работа, която трябваше да задържа, и имах подкрепящ ме шеф. Можех да вегетирам извън работата си и да се съсредоточа върху възстановяването си. С деца, не бих имала времето да правя това.

Оценките варират, но се приема, че новите майки губят между един и два часа сън всяка нощ за повече от година. А изследване на бранда за технологии за съня Simba дори твърди, че нощният им сън е средно по-малко от пет часа – много под средните осем, които експертите препоръчват за да може тялото и мисълта да работят на пълна скорост.

Неизменно кожата, която е първият орган, лишен от основни хранителни вещества и други градивни елементи, когато тялото се мобилизира за всякакъв вид стрес – ще покаже признаци на стареене.

И така всеки път, когато децата за пореден път пожелаят да гледат „Прасето Пепа“ (популярен анимационен филм, както ми казваха) в 5 сутринта. И знаците са, най-често, че кожата изглежда на 47, когато си на 40.

И не е само липсата на сън. Свързано е и с всички останали стресиращи неща, които се случват, когато си майка.

„Знаем, че стресът състарява клетките толкова бързо, колкото и пушенето“, потвърждава Д-р Рокд. Гледането на малки същества и, разбира се, и на тийнейджъри, изисква безкрайно търпение, умствена сръчност и физическа издържливост, без да споменаваме и постоянното изискване да поставяш на второ място своите собствени нужди.

И както и при съня, това, че нямаш време или пространство да се фокусираш върху себе си, взема своя дан.

Като човек без дете, мога да избера да гледам телевизия цял уикенд. Мога да правя йога и медитация и всички онези техники за намаляване на стреса, които всеки постоянно препоръчва – и то без да бъда прекъсвана.

Мога да се упражнявам пет пъти седмично колкото дълго си искам – бягането е онова, което ме спаси емоционално след смъртта на баща ми, така че знам от първа ръка колко важни са упражненията и прекарването на медитативно време сред природата за липсата на стрес. Без да споменаваме, че това по естествен начин държи теглото ми ниско и ме прави по-силна – лукс, който претоварените майки нямат.

Що се отнася до глезенето – мога да тръгна на възстановителни процедури само след кратко предизвестие (или поне можех, преди рестрикциите за COVID-19).

Моят съпруг има много време да се посвети на своето хоби, което е готвенето на свежи ястия, които ям всеки ден – нещо което е много по-малко забавно ако сте в ролята на готвач и постоянно ви липсва време и място в главата за пазаруване, измисляне и приготвяне на храна за цялото семейство.

И ако искате да прекарате неделя вечер, правейки си масаж на лицето, ето ви го. Не само, че имам време за това: най-важното е, че мога да го правя, без да чувствам никаква вина или натиск.

Що се отнася до оправдаването на разходите за всичко това – това със сигурност е много по-лесно за някой като мен, който не трябва да спестява за увеселителни паркове на децата.

А също така аз отделям и по 1000 паунда годишно за вход за фитнеса, където се самоусъваршенствам и като допълнение към моя струващ 3000 паунда годишно навик да давам пари за грижа за кожата. Обичам и моите „ощипвания“ – например хидратиращите кожата инжекции на Profhilo и лазерните ДНК-процедури на Debbie Thomas – на цена 445 паунда и 475 паунда съответно – три пъти годишно.

Да не забравяме и боядисването на веждите – 225 паунда годишно, и разбира се, прическите и боята за коса, които ми излизат 750 паунда.

О, и около 100 паунда за малко грим.

Не знам дали бих могла да преживея вината си, ако давах тези пари, а трябваше да плащам за училищни униформи и екскурзии.

Всичко на всичко – харча 7835 паунда, тоест почти 8000 на година за красота. И най-важното: аз съм напълно наясно, че тази свобода да бъда суетна е онова, което връща годините назад за мен.

По-банален начин да кажа това е, че имам свободата да „приоритизирам грижата за себе си“.

Една от най-използваните думи на изминалото десетилетие и отчасти и през тази злощастна година, е „грижата за себе си“. Това наистина означава да позволиш на себе си време, за да правиш онова, което те изпълва със спокойствие и радост, без натискът да вземаш предвид нуждите на когото и да е било.

Ако това звучи егоистично (а то вероятно звучи така за много майки, сигурна съм, защото е точно обратното на онова, което обществото приема, че майките трябва да правят), запомнете, че е много важно да правите процедури, за да възстановеите своето психическо и ментално здраве, точно както е важен и сънят.

Затова, ако вашият съпруг ви каже: „Иди прочети книга в парка, ако това ти се прави, а аз ще се грижа за бебето“, тогава не казвайте „Не мога!“ . Кажете: „Да!“”

Това е малък пример за това как любовните връзки и социалните мрежи премахват стреса и действат като балсам за запазването на младостта най-много от всичко друго.

Осъзнавам, че един цял живот на безусловна любов от страна на родителите ми, приятелите ми и моят съпруг, който е като скала, са допринеси и са премахнали голяма част от стреса в моето съществуване. Както и че всички възстановителни процедури на лицето не са изобщо толкова ефективни, колкото двучасов телефонен разговор с най-добрата ми приятелка зад океана.

Би ви помогнало също и да гледате от оптимистичната страна на живота: друго изследване свързва песимисма отново с по-късите теломери.

Изводът? Колкото и да е трудно да жонглираш между работа, живот и деца – да направиш смислено усилие да бъдеш център на своя свят редовно, не те прави егоцентричен нарцисит, а по-силна жена. Дори може да те направи да изглеждаш по-млада.

А ако можеш да инвестираш само в едно – заложи на близките си: те са истинският елексир на младостта.“


Повече информация Виж всички